Opoziția poate lua notițe și de la Gabriela Firea-Pandele

Ceea ce face acum Gabriela Firea-Pandele nu e rezultatul vreunei metanoia. Explicațiile trebuie să fie căutate în altă parte decât în zona unui comerț superior cu etica și cu adevărul.

 

Nu, nu o premieră faptul că, într-un anume moment, cele mai duri critici la adresa unei conduceri sau a alteia a social-democraților vine tocmai „din interior”. Am scris, chiar pe Marginalia, cu puțin timp în urmă de altfel, că e un fapt și, totodată, că e bizar detaliul că lider de moment al partiturilor de opoziție la adresa PSD-ului condus de Dragnea este Victor Ponta.

De atunci, situația a devenit și mai interesantă, fiindcă Gabriela Firea-Pandele s-a alăturat corului de contestatari de origine social-democrată. A făcut, de fapt, chiar mai mult decât să se alăture: practic, acum, ea conduce acest pluton, fiind port-drapelul luptei împotriva lui Liviu Dragnea et comp. Să nu fim idealiști, să nu ne lăsam pradă emoțiilor, să nu ne pierdem cu… Firea!

Ceea ce face acum dna Firea-Pandele – un asalt la baionetă la adresa lui Liviu Dragnea și a echipei sale de fideli – nu e rezultatul vreunei metanoia. Nu, dna Firea nu și-a schimbat mintea, brusc, în urma unei revelații. Cum, am spus-o când am vorbit despre personaj, nici Ponta nu a fost brusc „iluminat” despre toxicitatea extremă a PSD-ului condus de baronul de Teleorman. Explicațiile trebuie să fie căutate în altă parte decât în zona unui comerț superior cu etica și cu adevărul pe care, de puțin timp, dna Firea-Pandele a ales să îl facă.

Mai mult decât Ponta, dna Firea știe că e momentul său acum și, alegând să fie în situație de confruntare cu Liviu Dragnea, se poziționează pentru ceea ce poate fi o mare carte de jucat pentru ea: prezidențialele de la anul. Alegeri la care, e ușor să ne imaginăm acest scenariu, cei de la PSD vor alege mult mai probabil candidatura dnei Firea, dacă ea va fi contrapusă celei a lui Călin Popescu-Tăriceanu (așa cum încearcă să vândă, de puțin timp, dar și ca semn al unei mari disperări, cei din zona pro-Dragnea). Mă grăbesc să spun, din precauție analitică, că aceste două nume nu sunt singurele posibile, realist posibile, pentru a fi pe masa de dispută de la anul, ca oponenți majori pentru Iohannis.

Revenind: așadar, în luna septembrie a anului de grație 2018, cele mai dure atacuri – opoziția radicală, cum ar veni – la adresa puterii exercitate autoritarist de Liviu Dragnea și de clica sa vine de la Gabriela Firea-Pandele. Acest fapt nu e, nici el, o bilă albă pentru partidele și liderii care alcătuiesc Opoziția formală. Ca și atunci când, în rol asemănător cu cel pe care îl joacă acum dna Firea-Pandele era Victor Ponta, nu îmi pot reprima întrebarea: oare, de ce?

 

Articol publicat şi pe MarginaliaEtc.

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

1 Răspuns

  1. Gheorghe spune:

    O prostie
    După cum a învățat la Antene, acuză fără dovezi, fără martori care să o susțină. Ne convine nouă și probabil că are deptate dar opoziția nu ar putea și nici nu ar fi bine să facă la fel ca ea. Eu nu atac guvernul dar… o fățărnicie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.