Despre sursele impotenţei politice occidentale


O bună parte a ceea ce trece drept teorie politică sau analiză politică în a doua jumătate a veacului trecut şi până azi e mai degrabă înrudită cu specia basmelor, poveştilor, o chestie în care până la urmă oricât ar fi de dificilă problema sau speţa, binele învinge şi se poate trăi fericit până la adânci bătrâneţi…

 

Ştii că aşa va fi când deschizi cartea sau articolul, dar totuşi te prinde şi, câteva momente, treci prin toate emoţiile pentru a răsufla uşurat la sfârşit… Facem ce facem şi totul e bine când se termină cu bine, adică în notă liberală. Nu există dificultate care să nu aibă o soluţie. Şi soluţia e o formulă sau alta a liberalismului.

Asta se predă. Asta se exersează. Dexteritatea unui teoretician politic este să facă ce face şi să aducă la sfârşit nava la mal, ancorată solid în portul liberalismului, protejată de curenţii şi valurile înşelătoare ale oceanului gândirii politice. A unui om de ştiinţă politică este să facă ştiinţă (adică nişte “date”, evident “statistice”) să rimeze cu idealurile liberalismului. Iar dacă nu rimează să condamne datele şi realitatea în cauză cu autoritatea indusă de “metoda ştiinţifică”. Principalul adversar (pericol) în ambele cazuri: gândirea politică.

În condiţiile astea este de mirare că ideile astea răspândite în jur prin mass-media şi comentatori, trecute la a doua, a treia şi a patra mâna, au adus discursul public şi înţelegerea publică unde le-au adus?

Când gândirea politică academică la cele mai mari case devine o simplă notă de subsol a unor variaţiuni pe teme liberale, o raţionalizare tehnică a unei mitologii, a unor basme politice, executată cu spaima în suflet de a nu călca cumva strâmb peste graniţa ce desparte apele line de apele adânci, ne mai mirăm că gândirea politică jurnalistică la cele mai mari case arata cum arată? Ne mai miră sursele impotenţei politice occidentale? Nu, nu ne mai miră. Doar ne fascinează…

 

Articol publicat şi pe MarginaliaEtc.


Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.