Despre un „discurs” devenit celebru

Cineva trebuie să spună că „discursul” – devenit celebru – al domnişoarei din Ineu nu este decât un teribilism al unui copil deştept (bănuiam, greşit, că nu de la „real”, ci de la „uman”), dar care încă nu a înțeles care e rolul şcolii – aşa imperfectă cum este ea – , nu a înțeles încă exact că ea e responsabila propriei sale vieți în care, din ce ți se dă, adică şcoala, tu triezi, extinzi, utilizezi în clădirea propriei personalități.

 

Practic ceea ce a făcut domnişoara e ceea ce ar face un proprietar care se zborşeşte la constructorul unei case încă în construcție – care abia a turnat fundația – că nu vede încă decorațiunile interioare. Cam tot ce solicită domnişoara sunt lucruri pe care ți le clădeşti singur, pe fundația cunoaşterii pusă de şcoală.

Sigur că tentația admirației maselor de stil „mamăăă, ce le-a zis-o” e mare – da, „sistemul” are multe hibe –, dar singurul lucru pe care-l regret e că nu s-a găsit un profesor în sală care să-i dea, pe loc, un răspuns cald, inteligent, profund şi care să-i dea domnişoarei, şi nouă, de gândit.

Nu e nimic greşit ca la 18 ani să fii teribilist, mulți dintre voi ați fost, e însă surprinzătoare tracțiunea pe care, an de an, o au genul acesta de erupții.

Mesajul meu către tânăra domnişoară e să-i doresc succes, să-şi pună ca țintă ameliorarea țării noastre, astfel încât copiii ei să fie fericiți. Şi să o invit să continue să-şi clădească personalitatea – încă în formare – pe fundația a ceea ce şcoala, aşa cum e ea, i-a dat.

Şi pe mine şcoala m-a învățat să mă conformez, dar am ales să mă conformez rigorilor impuse de laureați Nobel, rigorilor unor funcții publice, nu standardelor joase.

Iar dacă şcoala asta oribilă de azi a învățat pe cineva să mintă, îl rog pe acel cineva să citească despre viețile – de la Coposu la Mandela – celor pe care nici zeci de ani de puşcărie cruntă nu i-au făcut să mintă.

Iar noi să reflectăm asupra rolului şcolii care, în modesta mea opinie – şi a Constituției, dacă o citiți – e să te învețe. Restul, până la atingerea educației înalte, e treaba ta şi a familiei tale. Asta ne spune realitatea şi… Constituția.

Sunt foarte curios ce vor spune tinerii selectați la APEX-Maths 2024 despre asta.

Publicitate

Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Un comentariu

  1. Vulea Daniela spune:

    Asa este , aveti perfecta dreptate !
    Adaug ca, pe langa teribilismul caracteristic varstei se adauga un tupeu caracteristic ” educatiei personale” sau, mai bine spus ,celor sapte ani de acasa . Daca acest copil a fost invatat sa minta si silit sa se conformeze unor reguli nesanatoase ( din puntul ei de vedere) la scoala, de ce nu s-a impotrivit atunci, de ce nu a reactionat exprimandu-si frustrarea profesorului/ profesorilor, ce-a impiedicat-o oare, pentru ca este clar ca avea „personalitatea” necesara sa stopeze aceste comportamente nesanatoase ? In toti anii de scoala ” s-a prefacut” ca totul este in regula , „a jucat teatru ” putem spune , ca la final, la absolvire sa faca asemenea acuzatii …
    Ar putea da la teatru ( daca-si continua studiile) , cu siguranta ar deveni un actor de renume .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.