Scrisoare deschisă către Victor Neumann: „Activitatea dvs. ca istoric v-a condus, din păcate pentru Muzeul de Artă din Timișoara, într-o zonă pentru care sunteți nepregătit”

Într-o scrisoare deschisă, redată mai jos, istoricul de artă Rodica Vârtaciu, fost șef al Secției de Artă a Muzeului de Artă Timişoara, îi reproşează directorului acestei instituţii, Victor Neumann, nu doar un management defectuos al muzeului, orientat, în ultimii ani, dinspre muzeografia de artă spre istoria conceptuală, ci şi denigrarea unor personalităţi culturale ale oraşului şi minciuni lansate în spaţiul public.

 

Stimate domnule Neumann,

Răspundeți cu ură, invenții și invective la criticile pe care vi le aduce dl. Vasile Popovici, o personalitate de marcă a orașului nostru. La fel ați procedat și cu mine când ați cerut unui angajat să publice un text cu injurii la adresa mea, în urma articolului în care vă aminteam de Legea Muzeelor, pe care dumneavoastră o nesocotiți. E un stil ce-mi amintește de rapoartele din vechiul regim, animate de pornirea oarbă de a denigra fără rușine.

Faceți mențiune la activitatea dvs. la Muzeul Banatului. De acolo nu ați plecat ca victimă a comunismului, cum încercați să induceți în eroare opinia publică, ci pur și simplu pentru că nu veneați la lucru. Afirmația dvs. că ați fi prezentat o propunere de expoziție cu probleme, pe teme multiculturale, nu se susține în niciun fel, după cum o demonstrează și arhivele. Cu alte cuvinte, încercați să vindeți o minciună. Sunt mulți foști colegi care au fost martori din vremea când nu vă făceați datoria la Muzeul Banatul sau la Liceul Silvic.

Activitatea dvs. ca istoric v-a condus, din păcate pentru Muzeul de Artă din Timișoara, într-o zonă pentru care sunteți nepregătit. Se poate vedea asta și din cererea ridicolă de reinventariere a colecției muzeului, ceea ce reprezintă în sine o dovadă a faptului că ignorați, după atâția ani, modul de organizare a unui muzeu al cărui director sunteți. Inventarele colecțiilor, domnule Neumann, există încă din secolul al XIX-lea! Potrivit regulilor moderne, listele de inventar se actualizează din doi în doi ani. Mai mult, s-a procedat în vremea din urmă și la un inventar general. Ce propuneți dvs. e o aberație, în care persistați cu o încăpățânare ilogică.

În schimb, vă faceți responsabil de periclitarea averii statului, atunci când ați decis sigilarea colecțiilor timp de peste un an. Astăzi încă, după toate semnalele de alarmă pe care le-ați primit, rămâneți în mod aberant și periculos pe aceeași poziție. Închiderea ermetică a unei colecții de artă, fără aerisire și fără respectarea condițiilor de temperatură, după o vară atât de călduroasă, creează un risc major, cu efecte iremediabile asupra operelor de artă, unele multicentenare.

Forul dvs. tutelar ar trebui să intervină urgent și să numească o comisie independentă de specialiști din MArT și din alte muzee care să evalueze situația sănătății patrimoniului și să vă elibereze dintr-o funcție în care produceți pagube patrimoniului de artă, precum și deservicii orașului Timișoara.

Prof. univ. dr. Rodica Vârtaciu, cercetător I., istoric de artă

 

Citeşte şi: Directorul Muzeului de Artă Timişoara, acuzat că nu înțelege muzeologia de artă

Print Friendly, PDF & Email
PublicitateArticole din aceeaşi categorie:

3 Răspunsuri

  1. Lidia spune:

    Stimata doamna Vartaciu, faceti o solicitare imposibil de indeplinit. Forul tutelar nu va putea constitui comisia de evaluare formata din specialisti, deoarece o multime de specialisti au plecat din MArT de cand director acolo este „speicialistul” Victor Neumann. Poate il va numi tot pe el, sa se evalueze pe sine…

  2. Muzeograf spune:

    Slava Domnului ca Neumann se pensioneaza in toamna asta si scapa muzeul de pacoste.

  3. Mihai spune:

    Victor Neumann o plaga in cultura banateana. Dar problema majora e chiar forul tutelar (CJT) care promoveaza astfel de specimene. Dar ca sa le ceri cand seful comisiei de cultura se lauda cu mandrie (citez din memorie) „…. am fost o data la Muzeul Tehnicii Populare din Sibiu. Ca sa mananc mici”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.