O Românie viitoare de mitocani, manelişti, analfabeţi funcţionali, neisprăviţi în ale civilizaţiei elementare?


Colapsul standardelor intelectuale, culturale, artistice, de comportament social. De aici, degradarea în restul sistemului – politic, moral, public şi colectiv – vine de la sine.

 

Fenomenele acestea vizibile public, crizele acestea, pleacă din adânc: colapsul însăşi noţiunii de oameni educaţi şi civilizaţi, care reprezintă şi menţin nişte standarde sociale şi educaţionale, la care restul societăţii se raportează şi pe care încearcă să le emuleze. Aşa s-au creat şi menţinut societăţile moderne, civilizate. Acesta e diagnosticul situaţiei României la această oră.

Ce e de făcut? Ce e de făcut în condiţiile în care principalele instituţii care ar trebui să se ocupe de menţinerea standardelor şi de educaţia întru civilizaţie sunt fie inoperante, fie şi mai rău – aşa cum e cazul sistemului de educaţie superioară (vezi şi articolul lui Adrian Miroiu de ieri de pe Marginalia) – acţionează exact pe invers: întru distrugerea standardelor?

E o chestie practică şi concretă de care depinde totul. Măsura în care spaţiul de limbă română va avea un nivel de cultură şi civilizaţie respirabil în viitor, măsura în care acest spaţiu antropologic va avea vreo calitate specifică a vieţii, un anumit nivel de civilizaţie depinde de modul cum generaţia actuală – vie şi în putere – răspunde la provocare. Nu e vorba aici de mistică naţională sau mesianism cultural naţional. E vorba de elemente simple de civilizaţie conform unor standarde elementare, nici măcar de excelenţă, ci elementare: de convieţuire, de igienă intelectuală, de decenţă culturală, de urbanitate şi socializare.

Suntem într-un punct critic: o Românie viitoare de mitocani, manelişti, nespălaţi intelectual, pseudoeducati, neisprăviţi în ale civilizaţiei elementare? Adică, situaţia spre care ne îndreptăm acum. Sau se încearcă o ieşire din această spirală spre care au luat-o lucrurile?

Nu cred că se înţelege exact cât de real şi probabil devine primul scenariu. Aceasta e marea tragedie aici. Lumea bine intenţionată stă şi se uită că la un film. Se mai supăra, mai scrie pe facebook sau înjură la televizor, dar esenţialmente are comportament de telespectator. Crede în happy-ending. Va fi bine.

De ce? Nu e clar. Lucrurile merg acum într-o direcţie evidentă: O Românie viitoare de mitocani, manelişti, nespălaţi intelectual, analfabeţi funcţionali, neisprăviţi în ale civilizaţiei elementare. Cu urmările politice, sociale, culturale şi economce de rigoare. Nu e încă prea târziu să se mai schimbe ceva. Dar e cam al 12-lea ceas. Şi nu se schimbă dacă ne comportăm ca nişte spectatori naivi…

 

Articol publicat şi pe MarginaliaEtc.

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.