O nouă ediţie a Taberei de Creație Literară pentru Tineri Scriitori „Petre Stoica” (P)

Petre Stoica. Foto. Agerpres

Universitatea de Vest din Timișoara și Muzeul Presei „Sever Bocu” din Jimbolia organizează a treia ediție a Taberei de Creație Literară pentru Tineri Scriitori „Petre Stoica”. În perioada 25 – 28 septembrie, evenimentul aduce în Jimbolia și Timișoara zece tineri scriitori din România și Republica Moldova, care vor lucra cu scriitori consacrați. În cadrul taberei sunt organizate însă şi evenimente culturale deschise publicului larg.

 

Zece tineri poeți, prozatori și eseiști vor lua parte la ateliere de scriere creativă cu Alexandru Potcoavă, Marcel Tolcea şi Radu Pavel Gheo. În plus, vor putea descoperi istoria Jimboliei prin intermediul unui tur ghidat și vor avea onoarea de a se întâlni cu Cenaclul „Pavel Dan” la Casa de Cultură a Studenților. Evenimentele vor avea loc în Jimbolia, în perioada 25-27 septembrie, urmând ca în 28 septembrie, tabăra să se mute la Timișoara.

Programul taberei include, de asemenea, evenimente culturale deschise comunității. Publicul este invitat luni, 25 septembrie, de la ora 19, să asiste la proiecția filmului documentar Timișoara. Harta secretă: Oameni și locuri, în prezența echipei „Harta secretă”. Evenimentul va avea loc la Casa Memorială „Petre Stoica” din Jimbolia (strada Emmerich Bartzer, nr. 14).

Marți, 26 septembrie, de la ora 19.30, la Casa Memorială „Petre Stoica” din Jimbolia, va fi organizat un dialog public între Cristian Tudor Popescu și Alex Condrache, intitulat „La ce mai e bună literatura?”. În plus, tabăra va găzdui un meci de tenis demonstrativ susținut de Cristian Tudor Popescu și Valentin Gheran. Acesta va avea loc tot pe 26 septembrie, de la ora 160, în Sala de Sport „Hans Wiesenmayer” din Jimbolia.

Un moment special din cadrul taberei va fi dialogul dintre Marcel Tolcea și Radu Pavel Gheo, sub titlul „Adio, adio, patria mea, cu i din j, cu j din Jimbolia”, care va avea loc în 27 septembrie, de la ora 19, la Casa Memorială „Petre Stoica” din Jimbolia.

În caz de vreme nefavorabilă, activitățile din 25 și 27 septembrie se vor desfășura la Muzeul Presei „Sever Bocu” (strada Lorena, nr. 35), iar cel din 26 septembrie va avea loc în sala multifuncțională a Școlii Gimnaziale Jimbolia (strada Tudor Vladimirescu, nr. 83)

Librăria „Cărturești” va fi prezentă cu un stand pe toată durata celor trei zile în care tabăra se va desfășura la Jimbolia.

„Universitatea de Vest din Timișoara își asumă o prezența culturală permanentă în comunitățile locale ale Banatului, așa cum este și cazul comunității din Jimbolia, oraș care reușește să se remarce printr-un inedit și spectaculos Muzeu al Presei. Tabăra de creație literară pe care UVT o organizează în Jimbolia, alături de această instituție muzeală, încurajează tinerele talente, dintre care, suntem siguri, se vor remarca viitorii scriitori de succes ai Banatului”, declară rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Tabără de Creație Literară pentru Tineri Scriitori „Petre Stoica” este organizată de Muzeul Presei „Sever Bocu” și Universitatea de Vest din Timișoara. Evenimentul face parte din programul cultural La UVT, Cultura este Capitală!, inclus în Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, prin programul TimCultura 2023 și Primăria Jimbolia. Parteneri: Cărturești, Colț de Banat, Televiziunea Jimbolia.

 

 


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.