O nouă ediţie a Festivalului Musica Ricercata, la Timişoara

Festivalul Musica Ricercata. Foto: Filarmonica Banatul

O nouă ediţie a Festivalului Musica Ricercata aduce la Timișoara, în perioada 3 – 24 noiembrie, o serie de artiști consacrați la nivel internaţional. La pupitrul dirijoral se va afla Gabriel Bebeşelea. Anul acesta festivalul este organizat sub sloganul “Vive la Révolution!”.

 

„2024 nu înseamnă doar 35 de ani de la Revoluția începută la Timișoara pe 16 decembrie 1989, ci și 235 de ani de la începutul Revoluției Franceze, unul din principalele puncte de cotitură ale istoriei. Acest eveniment care a zguduit întregul continent nu a schimbat doar paradigma socială, prin apariția Drepturilor Omului, ci, în sens mai larg, a modificat radical întreaga gândire și creație. Tocmai de aceea, ediția din acest an a Musica Ricercata Festival, ca o continuare a ediției precedente în care Iluminismul era în prim-plan, este îndreptată spre toate tipurile de revoluții, de la cele sociale și politice, la cele artistice (vizuale sau sonore), sau ale marilor descoperiri (științifice sau teritoriale). (…) Tot în 2024, se împlinesc și 270 de ani de la sfințirea Domului Romano-Catolic, ocazie cu care Musica Ricercata va interpreta Misa Trinității, de Michael Haydn, o lucrare care, conform mai multor surse, a fost interpretată în 1754 la Timișoara”, spune maestrul Gabriel Bebeșelea, directorul artistic al Festivalului.

Unele dintre cele mai importante nume ale muzicii vechi vor fi prezente la Timișoara, susținând recitaluri și concerte care aduc în fața publicului diversele forme ale revoluțiilor: Jordi Savall alături de Hesperion XXI și Tembembe Ensamble, care vor susţine un program cu muzică din barocul spaniol și sud-american, Carlo Vistoli împreună cu Akademie für Alte Musik Berlin, într-un concert în care muzica lui Bach și Händel va fi contrapusă muzicii lui Vivaldi, Arnaud Marzorati și Les Lunaisiens, într-un program cu lucrări din timpul Revoluției Franceze, iar Juan Pérez Floristán va interpreta la fortepiano compoziții de Beethoven şi Dussek inspirate de Revoluția Franceză.

Tot în cadrul acestei ediții, Ansamblul Musica Ricercata, sub conducerea dirijorală a lui Gabriel Bebeșelea, alături de violonistul Florin Iliescu, Orchestra simfonică „Remus Georgescu” și Corul „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul Timișoara vor interpreta lucrări care au făcut parte din revoluții sonore sau chiar sociale.

Workshop-urile nu vor lipsi nici ele, iar la toate acestea se vor adăuga discuții cu publicul la care invitații vor fi jurnalistul și publicistul Emil Hurezeanu, scriitorul Radu Paraschivescu și jurnalistul Cătălin Striblea.

Programul festivalului:

Duminică, 3 noiembrie, de la ora 20, la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, este programat concertul extraordinar de deschidere Musica Ricercata, susţinut de baritonul Arnaud Marzorati şi ansamblul său Les Lunaisiens care vor propune publicului să (re)descopere cântecul francez, de la originile sale până în secolul al XX-lea. “Explorând acest repertoriu, adesea uitat prin biblioteci, acest bariton pasionat de literatură readuce în atenție primele cântece cu text din istorie. Aceste lucrări reprezintă mărturii prețioase ale trecutului, ale aventurii umane și ale bogatei muzicalități proprii fiecărei epoci. Prin acest patrimoniu vocal popular și alegând să iasă din formatele tradiționale de concerte, Les Lunaisiens transmit de aproape zece ani, în spectacolele lor, istoria și literatura”, transmit organizatorii.

Joi, 7 noiembrie, de la ora 20, Domul Romano-Catolic va găzdui concertul extraordinar Reformatio vs. Traditio, susţinut de contratenorul Carlo Vistoli şi Akademie für Alte Musik Berlin. Concertul va aduce în prim-plan lucrări celebre din muzica sacra a lui Georg Friedrich Händel, Johann Sebastian Bach și Antonio Vivaldi. Akademie für Alte Musik Berlin este astăzi recunoscută ca unul dintre cele mai importante ansambluri de interpretare istorică din lume și se bucură de o istorie de succes fără precedent. Orchestra concertează în mod regulat în centrele muzicale de top din Europa și este frecvent în turnee în Asia, America de Nord și America de Sud.

Duminică, 10 noiembrie, de la ora: 20, în Sala Archa a Universităţii Politehnica din Timişoara va avea loc recitalul Forte e piano, susţinut de Juan Perez Floristan, la fortepiano, un instrument emblematic al secolului al XVIII-lea și începutului secolului al XIX-lea, care se distinge de pian prin sunete mai delicate, ce permit nuanțări subtile. Publicul va audia lucrări de Jan Ladislav Dussek, cunoscut drept unul dintre precursorii romantismului, și Ludwig van Beethoven, un titan al muzicii clasice. Juan Pérez Floristán s-a impus pe scena muzicală grație interpretărilor sale captivante și tehnicii remarcabile. Floristán a câștigat numeroase premii prestigioase, reușind să impresioneze atât criticii, cât și publicul din întreaga lume. A studiat la Conservatorul Regal din Madrid și la Hochschule für Musik und Theater din München. Interpretările sale sunt caracterizate prin emoție, claritate și o tehnică desăvârșită, toate acestea făcându-l un pianist deosebit de apreciat..

Luni, 11 noiembrie, de la ora 11, tot Sala Archa a UPT va găzdui un workshop dedicat artei interpretative la fortepiano, susţinut de Juan Perez Floristan. Artistul va introduce audiența în universul sonor al acestui instrument, concentrându-se asupra importanței expresivității și a interpretării personale.

Joi, 14 noiembrie, de la ora: 20, în Sala Capitol va fi organizat concertul extraordinar Folias Antiguas y Criollas: din lumea veche până la cea nouă, susţinut de Jordi Savall, un virtuoz al muzicii medievale și renascentiste, alături de ansamblul său Hesperion XXI şi de Tembembe Ensamble Continuo. Concertul va explora bogăția și diversitatea tradițiilor muzicale din barocul spaniol și sud-american, punând în lumină conexiunile fascinante între vechi și nou, între stiluri diferite, dar complementare. Jordi Savall este un renumit violist, dirijor și cercetător muzical spaniol, recunoscut pentru contribuțiile sale semnificative în domeniul muzicii medievale și renascentiste. Cu o carieră de peste cinci decenii, el a redat locul bine-meritat al unor opere din diverse tradiții muzicale, promovând un dialog între culturi, prin proiecte inovatoare și ansambluri precum Hespèrion XXI. Tembembe Ensamble Continuo este un ansamblu de renume internațional, dedicat explorării și interpretării muzicii baroce din regiunea Latino-Americană, care acordă o atenție deosebită tradițiilor muzicale din perioada colonială.

Gabriel Bebeşelea. Foto: Filarmonica Banatul

Vineri, 15 noiembrie, de la ora 10, la Sala Capitol va avea loc un concert simfonic educativ Burghezul gentilom, dedicate copiilor cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani. Concertul, care va fi susţinut de Orchestra simfonică „Remus Georgescu” a Filarmonicii Banatul Timișoara, sub conducerea maestrului Gabriel Bebeșelea, şi de iolonistul Florin Iliescu, va avea ca punct central muzica creată de compozitorii Jean Baptiste Lully și Richard Strauss, inspirată de capodopera Burghezul gentilom, de Molière.

Tot vineri, 15 noiembrie, de la ora 19, Sala Capitol, va găzdui acelaşi concert simfonic, Burghezul gentilom.

Sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora: 11, în Sala Capitol, vor avea loc Întâlnirile Vorbitorinmcii, cu scriitorul Radu Paraschivescu şi jurnalistul Cătălin Striblea, care vor vorbi pe tema “Întuneric și lumină în muzica pop-rock”, evidențiind rolul revoluționar pe care l-a jucat acest tip de muzică la momentul apariției sale și evoluția sa de-a lungul timpului.

Joi, 21 noiembrie, de la ora: 20, la Domul Romano-Catolic va avea loc concertul extraordinar Dom 270, susţinut de Ansamblul Musica Ricercata, avându-l la pupitrul dirijoral pe Gabriel Bebeşelea. Concertul este dedicat împlinirii a 270 de ani de la sfințirea emblematicului Dom Romano-Catolic. Lucrarea propusă spre audiție este Misa Trinității, de Michael Haydn, compositor care a lăsat ca moștenire o lucrare pe care, astăzi, o putem percepe ca fiind o fereastră către o epocă în care muzica era nu doar o formă de divertisment, ci și un mijloc de înălțare spirituală. Frumusețea interpretării va fi completată de vocile sopranelor Roxane Chalard și Marie Zaccarini, a mezzosopranei Laura Jarrell, a tenorului Nicolae Hațegan și a baritonului Vlad Crosman.

Duminică, 24 noiembrie 2024, de la ora 20, tot la Domul Romano-Catolic, va fi organizat concertul extraordinar de închidere a Musica Ricercata Festival, intitulat ’89, care va fi susţinut de Ansamblul Musica Ricercata și Corul „Ion Românu” al Filarmonicii Banatul Timișoara, sub bagheta dirijorală a lui Gabriel Bebeşelea. În program sunt incluse Simfonia nr. 3 „Eroica” în mi bemol major, Op. 55, de Ludwig van Beethoven, și Recviem în do minor, de Luigi Cherubini.

Înaintea concertului, de la ora 18, la Palatul Baroc din incinta Muzeului de Artă, va avea loclansarea cărții Musica Ricercata sau 11 povestiri muzicale surprinzătoare, semnată de Gabriel Bebeșelea, care va fi urmată de o sesiune de autografe. Invitatul maestrului Gabriel Bebeşelea va fi scriitorul și publicistul Emil Hurezeanu.

Biletele la spectacolele Festivalului Musica Ricercata pot fi cumpărate fie de la casieria Filarmonicii Banatul, fie online, de pe site-ul Filarmonicii sau de pe myticket.ro.

Organizatorul evenimentului este Filarmonica 𝐵𝑎𝑛𝑎𝑡𝑢𝑙 Timișoara, programul fiind finanțat din bugetul local al Municipiului Timișoara.

Musica Ricercata este un colectiv artistic internațional conceput de Gabriel Bebeșelea, care, de la început, a asigurat conducerea artistică și tehnică a ansamblului, adunând cei mai buni muzicieni din întreaga Europă și creând programe muzicale diverse și captivante, care se întind de la epoca barocă, până la cea modernă, având în prim plan interpretarea muzicii vechi. Caracterizată printr-o legătură deosebită între dirijor și muzicieni, Musica Ricercata explorează diferite lumi sonore, folosind instrumente vechi – flaute din lemn, oboaie baroce, corzi de maț, teorbe –, precum și instrumente moderne, în funcție de program. Numele ansamblului înseamnă „Muzică cercetată” și a fost împrumutat de la un set de 11 piese pentru pian de Gyorgy Ligeti, Musica Ricercata, ca un omagiu adus compozitorului născut în Transilvania. Musica Ricercata – din 2019, parteneră a European Union Youth Orchestra – concertează în săli și festivaluri importante precum MÜPA Budapesta, Ateneul Român, Festivalul Internațional “George Enescu”, prezentând programe creative alături de soliști de talie mondială, precum marele tenor Lawrence Brownlee.

 

Recomandări de lectură: 


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.