O nouă ediţie a conferinței naționale „Cultura și educația azi”, la UVT (P)

Sursă foto: UVT

Universitatea de Vest din Timişoara, prin Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic, a organizat o nouă ediție a conferinței naționale Cultura și educația azi, proiect finanțat de Consiliul Județean Timiș prin intermediul Programului de finanțare nerambursabilă TimCultura 2023.

 

Conferinţa, ajunsă la a noua ediţie, s-a desfășurat în 25 noiembrie în format hibrid, cu participarea a 300 de invitați – elevi, studenți, doctoranzi și cadre didactice din mediul preuniversitar și universitar din țară.

Evenimentul a reușit să reunească într-un spațiu comun teoreticieni, practicieni și studenți din domeniul formării cadrelor didactice, în scopul identificării unor soluții pentru îmbunătățirea, consolidarea și implementarea bunelor practici în formarea cadrelor didactice. În deschiderea conferinței au luat cuvântul prorectorul Universității de Vest din Timișoara, conf. univ. dr. Mădălin Bunoiu, directorul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, prof. univ. dr. Marian D. Ilie, şi studenta Roxana Matei, președinta Organizaţiei Studenţilor din Universitatea de Vest din Timişoara.

În plenul conferinței au fost prezentate patru comunicări având ca tematică subiecte specializate: profesionalizarea carierei didactice, modalitățile de utilizare a opționalelor din oferta CRED și avantajele propunerii acestora, cum ne putem ajuta de inteligența artificială și cum poate fi aceasta folosită la clasă dar și noi alternative de evaluare la clasă. Lucrările conferinței au continuat cu cinci workshop-uri tematice în care au fost prezentate, analizate și discutate cele 18 secvențe de lecție filmate din timpul activităților desfășurate de participanți cu elevii și proiecte lecție. Au intrat în competiție profesori din județele Timiș, Hunedoara, Mehedinți, Vâlcea și Maramureș. Au fost evidențiate exemple de bune practici și sugestii pentru activității educaționale eficiente.

Sursă foto: UVT

În ultima parte a conferinței a avut loc gala de premiere a activităților didactice propuse în competiția de schimb de bune practici. Au fost premiate, astfel, cele mai bune zece exemple de bune practici la clasă. Propunerile de proiecte și activități au fost în prealabil evaluate și clasificate de către specialiști ai Unității de Cercetare în Educație a Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație din cadrul Ministerului Educației și Cercetării. În cadrul galei, premiile au fost anunțate de către Laura Căpiță, ercetător principal I, în calitate de reprezentant al comisiei de evaluare.

Câștigătorii competiției Cultura și educația azi din acest an sunt:

Premiul I: Dorina Maria Lobonţ şi Rebeca Sfercoci – Colegiul Național Bănățean din Timișoara;

Premiul II: Mihaela-Adelina Chisăr-Viziru – Colegiul Național „Gheorghe Ţiţeica”, din Drobeta Turnu Severin;

Premiul III: Valentin Borca, Diana Jula şi Ionela Blaj – Liceul de Arte ,,Sigismund Toduță”, din Deva;

Menţiuni: Marius Lobaza – Colegiul Național Bănățean din Timișoara, Sorina Ramona Stăicănescu – Școala Gimnazială nr. 24 din Timișoara, Mariana Zamfira – Liceul Teoretic ,,Jean-Louis Calderon”, din Timișoara, Adriana Babescu – Liceul Tehnologic „Electrotimiș”, dinTimişoara, Lia-Violeta Hulber – Școala Gimnazială nr. 20 din Timișoara, Ioana Dehelean şi Adriana Simu – Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva”, din Timișoara, şi Ramona Sadoveac –Grădinița PP nr. 23 din Timișoara.

Premiu special debutanți: Ionuț Marian Mateş – Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, din Timișoara, şi Luisa Vîlcoci – studentă la Facultatea de Sociologie și Psihologie a UVT.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Un comentariu

  1. 29 noiembrie 2023

    […] Iuliu Maniu: un destin […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.