Mulțumim, domnule Emil Constantinescu!

Domnule Emil Constantinescu, cum apucați să luați figura dvs marțială și să riscați să spuneți în public o frază-două – trei pe care le vreți înscrustate în istorie, ne mai amintim ce important e rolul clovnilor în politică și cât de multe pot aduce atmosferei de la curțile regale bufonii. Bufonii care au cheia la ei.

 

Când candida la funcția supremă în stat, dl Emil Constantinescu avea pe afișele electorale sloganul „Cheia e la tine”. Și el, și CDR. Mă gândesc că formula e în continuare valabilă. Inclusiv pentru fostul președinte al României: cheia e la domnia sa. Cheia bunului-simț, cheia argumentului bine rotunjit, cheia decenței unor comparații, cheia lucidității pentru a înțelege în adevăr cum stau lucrurile. Cheia e la dl Emil Constantinescu. Chiar dacă el nu pare prea grăbit să o folosească.

Omul  care a ratat câștigarea președinției unui bloc (pentru rigoare, cartier Pajura, Bucureștii noi!), dar care a ajuns în 1996 președinte al României, a ieșit rușinos din scena politică. S-a plâns că „a fost înfrânt de Sistem” și, de atunci, aproape cu fiecare gest public pe care îl face, ține să își reafirme această înfrângere.

Probabil că este fără precedent în istoria modernă a Europei ca un președinte așa-zicând de dreapta să susțină, după ce nu a mai fost președinte al României, partituri de stânga și, nu o singură dată (se poate lejer verifica!), să invite la vot, pentru funcția supremă în stat, în favoarea candidaților stângii. În 2014, pentru că este mai proaspăt, găsiți ușor pe Google, apelul dlui Emil Constantinescu pentru un vot pro-Ponta.

Nu este însă fără precendent în istorie ceea ce face dl Constantinescu: cred că ne ajută și lectura, fie și numai într-un rezumat, a ceea ce reprezintă „sindromul Stockholm”!

Am o bună conștință, pe care și dl Constantinescu o cunoaște (cred că) destul de bine, care, de fiecare dată când în ultimii zece ani aude invocat numele fostului președinte al României, își amintește episodul cu țigările și Corneliu Coposu – și nu ratează nicio ocazie de a-mi spune, cu un fel zâmbet expert, că, în fond, competențele politice și cele care țin de viziunea politică ale dlui Emil Constantinescu derivă din acea întâmplare ce e devenit, iată, folclor.

Rog să se consemneze: nu merg pe mâna folclorului în acest caz. Nu, nu cred că dl Emil Constantinescu a crescut în ochii lui Corneliu Coposu, chiar dacă episodul este relatat, cu jenă, de oameni care stăteau des pe la sediul CDR, pe la începutul anilor 90. Cred că e ceva exagerat și, în fond, ceva nedrept cu privire la dl Emil Constantinescu.

În câteva privințe, dl Emil Constantinescu este profund subevaluat cu privire la faptele mandatului său de președinte al României. Bunăoară, am avut cândva bucuria și onoarea de a face o carte de dialoguri, de istoria ideilor și istorie politică la modernă și contemporană, cu Vladimir Tismăneanu. Un volum despre președinții României. Acolo, și eu, dar și Volo, am recunoscut ceea ce reprezintă merite incontestabile ale fostului șef al statului român. Oricând mă voi bate pentru dreptate, în această privință. Oricând, chiar și în ciuda eforturilor pe care le poate face un fost președinte de a-și sterge prin comportamentul ulterior faptele bune ale mandatului său (afirmația nu e valabilă doar pentru dl Emil Constantinescu), e corect /just să spunem adevărul în această privință.

În alte privințe, dl Emil Constantinescu face eforturi constante și colosale de a fi chiar mai puțin decât un ins care se duce după țigări pentru cineva în mod evident mai puternic decât el. Spre exemplu, relativ recent, a fost la un congres al unui partid de buzunar și de dublaj (un fel de apendice rezistent și util al PSD-ului, făcut după modelul patentat de FSN la începutul anilor 90, când PNL cel tradițional era dublat de un PNL-Brătianu Cartof, iar PNȚCD – de un Partidul Național Agrar în care se regăreau oameni bine legați la „binomul” Comunism-Iliescu). Mă refer la ALDE. Acolo a enunțat câteva idei – în stilul său, de regulă irelevant.

Una anume însă a atras atenția presei – și, de aici, a opiniei publice. Aceea care conține o comparație extraordinar de măgulitoare pentru liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu. În citat, ea spune, fără vreun echivoc, aceasta: „Avem nevoie de lideri adevărați. La o conjucție a vieții mele și a istoriei, i-am cunoscut pe Ronald Reagan, pe Margaret Thatcher, pe Helmuth Kohl, pe Gorbaciov. Acești oameni aveau o viziune asupra lumii (…) Avem astfel de lideri în România? Puțini, iar unul e aici în sală. Este datoria mea să vorbesc despre el: despre Călin Popescu Tăriceanu”.

Deci, în logica dlui Constantinescu, Tăriceanu e totuna cu Reagan și cu Margaret Thatcher. Adică, în aceasta logică, brelocul de cursă lungă al pesediștilor este egal cu doi oameni care au avut, cu adevărat, viziune, leadership, forță politică și fapte pentru istorie. Tăriceanu, adică un fel de Reagan care l-a cunoscut bine dl Emil Constantinescu! Tăriceanu care a fost probabil singurul premier liber din istoria modernă pe care ia o țară în plin boom economic și o lasă cu un deficit uriaș, studiat în manualele de științe economice ale lumii! Tariceanu, omul care un curs de gramatică elementară îl cam sperie, după cum vorbește! (Pentru cei care mă pot acuză că, de trei fraze încoace, alunec pe coaja de banană a unei gramatici de mahala – urmăriți cu vorbește dl Tăriceanu și, mai ales, cu folosește „care/pe care”!)

Așadar, mulțumim, domnule Emil Constantinescu! Cum apucați să luați figura dvs marțială și să riscați să spuneți în public o frază-două – trei pe care le vreți înscrustate în istorie, cum ne mai amuzăm și noi puțin. Mai râdem și noi; mai glumim. Ne mai amintim ce important e rolul clovnilor în politică și, pentru că tot v-a plăcut dvs Casa Regală cândva (într-atât încât, atunci când erați în Opoziție pe la începutul anilor 90, spuneați că susțineti monarhia până în pânzele albe și, când ați devenit președinte, aproape că nici nu ați mai vrut să auziți despre ea…), despre cât de multe pot aduce atmosferei de la curțile regale bufonii. Bufonii care au cheia la ei, nu-i așa?

 

Publicitate

Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.