„Lifeline”, o expoziţie despre exod și război, la Muzeul de Artă Timişoara
Lifeline, a o suta expoziție de pictură a lui Dieter Mammel, artist german cu origini în România, poate fi văzută la Muzeul de Artă Timişoara. Aceasta oferă publicului o panoramă a creațiilor sale din ultimii 20 de ani.
Prin șase tematici – patrie, război, refugiu, adăpost, album de familie și supraviețuire –, Dieter Mammel abordează atât experiența traumei colective trăite de cei marcați de consecințele războiului, cât și subiecte cotidiene care indică drumul anevoios impus de procesul de vindecare a acestor traume.
Lifeline este o linie a vieții care cartează traseul artistic al lui Dieter Mammel din ultimii 20 de ani. Expoziţia, organizată de Muzeul de Artă Timișoara în colaborare cu Muzeul Central al Șvabilor Dunăreni din Ulm şi curatoriată de Alexandru Babușciac și Astrid Beyer, va putea fi văzută în Galeria Ioachim Miloia. Vernisajul va avea loc vineri, 10 mai, la ora 18, expoziţia rămânând apoi pe simeze până în 4 august.
Prin operele expuse, Dieter Mammel (născut în 1965) deschide publicului o fereastră către lumea sa interioară, explorând condiția umană, atât prin prisma tragediei propriei familii, care a trăit cel de-al Doilea Război Mondial, cât și prin ochii celor care trec prin tragedii similare în ziua de astăzi. Bunica lui maternă s-a născut la Timișoara, iar bunicul său avea origini din Kacarevo, Serbia, loc din care, în anii ‘40, bunica a fugit în Austria împreună cu fiicele lor. Bunicul a fost luat prizonier de război, în Serbia, până la începutul anilor ’50, ulterior întreaga familie mutându-se în Germania. Tatăl lui Mammel a fost, de asemenea, refugiat. Ca etnic german din Basarabia, a fugit împreună cu familia sa din Klöstnitz, Ucraina, într-o căruță trasă de cai, care călătorea spre Vest.
Tematica exodului și a războiului, în strânsă legătură cu istoria tumultuoasă a familiei sale, este prezentată ca un omagiu adus eforturilor și sacrificiilor acestora, evidențiind impactul tragediilor provocate de războaie asupra condiției umane. Aceste povești umane redau o traiectorie ciclică a suferinței inițiate de conflagrații, povestea familiei sale devenind un tipar reprezentativ pentru milioanele de refugiați și de persoane strămutate care au căutat adăpost în toată Europa, ca urmare a celui de-al Doilea Război Mondial. În 2015, artistul, aflat pe insula grecească Kos, a asistat la sosirea primelor bărci cu refugiați sirieni. Întors în Germania, s-a alăturat copiilor din centrele de refugiați pentru a desena împreună cu ei. Astfel, a luat naștere proiectul Zeig mir, woher Dukommst / Arată-mi de unde provii.
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News