Lecția de bucurie

Mihai Şora, în decembrie 2015. Foto: Luiza Şora

Pentru că, într-un fel sau altul, e timişorean, pentru că ne-am întâlnit şi am povestit de multe ori şi mai ales pentru că mi-a explicat cum poţi savura gustul vieţii în orice clipă, oricât de amară ţi s-ar părea ea, viaţa, am să vă spun ce m-a învăţat Mihai Şora.

 

Despre tot ce urmează el mi-a vorbit cu un calm surâzător, oarecum abstras. Şi-a început toate discuţiile (parte publicate sub formă de interviuri) prin a-mi aminti că niciodată nu e prea târziu să spui sau să faci ceva. Şi ce-am desprins, ca într-un fel de Învăţăturile lui M.Ş. către...? Întâi, că norocul stă în genă, într-o rădăcină sănătoasă. Apoi, că ar fi bine să descoperi cât mai devreme gustul vieţii şi să nu-l pierzi niciodată. Adică (spicuiesc din interviuri):

să-ţi păstrezi intacte, ca în copilărie, interesul, curiozitatea vitală;

să ai o anumită detaşare, dar nu ca formă de dezinteres, ci ca distanţă interioară;

să înveţi să calci în aşa fel încât să nu te înglodezi în propria situaţie şi îngrijorare la fiecare pas, lăsându-te năpădit de acestea;

să rămâi deschis;

să nu fii comod;

să ai o disponibilitate, o deschidere fără obiectiv;

să trăieşti într-o iluzie fără termen, adică să ai speranţă;

să faci lucrurile fără încrâncenare;

să nu-ţi epuizezi energia;

să percepi, oarecum cu coada ochiului, lumea extrem de frumoasă care curge alături de tine;

să-ţi păstrezi orizontul integru;

să ai disciplină;

să nu te gândeşti doar la rezultatul unei acţiuni, ci să te bucuri de paşii făcuţi;

să-ţi aminteşti, la capătul unei zile, de toate lucrurile minunate care te-au înconjurat;

să fii conştiincios;

să ai umor;

să ai o undă de melancolie în chiar toiul jubilaţiei;

să primeşti tot parfumul şi gustul lumii înconjurătoare;

să nu îţi pierzi bucuria.

Aşa l-am văzut mereu. Cum vorbeşte jubilând despre gomboţii cu prune şi arany galuska din copilărie, nişte găluşte geniale, pufoase, coapte într-o formă de budincă şi umplute cu hecserli (marmeladă de măceşe). Sau cum descrie naşterea ştrudelului pe masa din bucătăria mamei ca pe o Facere. Sau cum mănâncă meticulos, concentrat, savurând fiecare linguriţă, o îngheţată de ciocolată. Sau cum bea, cu aceeaşi concentrare şi voluptate, cafeaua pe care şi-o face singur dimineaţa. Sau cum stă cu ochii ţintă, minute în şir, la desenul pe care-l lasă zaţul în ceaşcă. Sau cum reuşeşte să străbată la trap un cartier întreg în nici o oră. Sau cum ştie să privească cerul de la marginea Timişoarei, care i se pare unic, ca atunci, în tinereţe, şi care-i va rămâne în memorie aşa, mulţi, mulţi ani de-acum înainte.

 

Articol publicat şi în Revista 22.

 

Sugestie de lectură: 

Publicitate

Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.