„Noua dictatură”, Kai Strittmatter despre supravegherea digitală ca politică de stat în China

Kai Strittmatter. Foto: Lasse Bech Martinussen

Humanitas va publica în curând cel mai nou volum al jurnalistului Kai Strittmatter, Noua dictatură. Supravegherea digitală ca politică de stat în China. „Dictatura 2.0 descrisă de Strittmatter îți îngheață sângele în vine”, spune jurnalistul Thierry Wolton, cel care scrie prefaţa cărţii. Strittmatter este corespondent al ziarului Süddeutsche Zeitung în China, fiind considerat unul dintre cei mai buni cunoscători ai Chinei din Germania.

 

Kai Strittmatter, „Noua dictatură. Supravegherea digitală ca politică de stat în China”, Humanitas, 2024

Volumul Noua dictatură. Supravegherea digitală ca politică de stat în China, în traducerea Alexandrinei Panaite-Cserkész şi cu Prefaţa tradusă de Mona Antohi, va apărea în curând la Humanitas, în colecţia Istorie.

Competiția dintre sisteme a revenit. Va crea oare China statul care să întreacă Occidentul și democrația liberală a lumii și va ajunge ea la vârf? Dacă dictatura se redefinește, atunci aici, la Berlin, la Atena, la Praga, la Londra și la Washington, sarcina noastră cea mai urgentă trebuie să fie redefinirea Occidentului, redefinirea Europei, redefinirea democrației. Taiwanul se află în prima linie.  În cele din urmă nu va conta cât de puternică este China, ci cât de puternici suntem noi înșine. Sau mai degrabă: cât de slabi suntem, cât de mult ne lăsăm divizați, cât de mult ne lăsăm pradă fatalismului și resemnării. Mai avem un as în mânecă. Să îl folosim.  Nu de China trebuie să ne fie teamă, ci doar de noi înșine”, spune Kai Strittmatter.

Jurnalistul Thierry Wolton, autorul monumentalei trilogii O istorie mondială a comunismului, cel care a scris Prefaţa volumului lui Strittmatter, spune că „nu se pune problema că în cele din urmă China va face să triumfe cu forța modelul ei politic, ci că lumea va avea tendința să-i semene, mai cu seamă în materie de guvernare. Aceasta e perspectiva cutremurătoare pe care o lasă să se întrevadă cartea lui Kai Strittmatter. Orizontul cu pricina nu se referă la ideologie – cine poate crede că Beijingul ar face să triumfe comunismul la scară mondială? –, ci la influența tehnologică, altfel spus la mijloacele oferite de acum înainte de instrumentele digitale pentru a supraveghea, încadra, condiționa, distra o populație, astfel încât puterea care le folosește să devină stăpână în toate domeniile. Sovietele plus electrificarea, spunea Lenin în legătură cu socialismul; pentru conducătorii chinezi, această formulă a devenit partidul-stat plus digitalizarea. Dictatura 2.0 descrisă de Strittmatter îți îngheață sângele în vine”.

Cartea lui Kai Strittmatter, spune jurnalistul Mihnea Măruţă, răspunde unei întrebări de care ne temem: ce ar deveni lumea dacă Occidentul ar renunța să lupte pentru libertate? „Răspunsul este acesta: uitați-vă la China. Alianța dintre Partidul Comunist și Inteligența Artificială construiește o societate în care supravegherea este permanentă, iar autocenzura este continuă; o societate în care prioritatea fiecărui cetățean este să nu fie catalogat ca «trădător al încrederii». În acest regim insidios, care funcționează deja și despre care știm atât de puține, omul este transformat deopotrivă în victimă și în propriul torționar.”

Jurnalistul și scriitorul german Kai Strittmatter, născut în 1965, a făcut studii de sinologie la München, la Xi’an, în Republica Populară Chineză,  și la Taipei, în Taiwan. Din 1997 este corespondent al ziarului Süddeutsche Zeitung: în primii opt ani, în China, apoi între 2005 și 2012 în Turcia, iar din 2012 din nou la Beijing.

Este autorul bestsellerului Gebrauchsanweisung für China / Ghid de utilizare pentru China (2022) și este considerat unul dintre cei mai buni cunoscători ai Chinei din Germania. Pentru Die Neuerfindung der Diktatur / Noua dictatură (2018), volum a cărui versiune în limba engleză a fost inclusă de Washington Post pe lista celor mai importante cărți de non-ficțiune ale anului 2020, autorul a primit, în cadrul ediției din 2019 a Târgului de Carte de la Frankfurt, getAbstract International Book Award, după ce în 2014 îi fusese decernat prestigiosul Theodor Wolff Prize la categoria Reportaj/Eseu/Analiză pentru reportajul intitulat Wolfskind.

 


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.