La comemorarea copilului-minune Carl Filtsch

Carl Filtsch, litografie de J. Kriehuber, din 1844

La 180 de ani de la moartea copilului minune transilvănean Carl Filtsch (28 mai 1930, Sebeş – 11 mai 1945, Veneţia). Chopin, care refuza în general să dea lecții de pian copiilor, face o excepție pentru micul pianist și compozitor născut la Sebeș, în 1830, şi avea să exclame după ce îl ascultă: “Doamne, ce copil! Niciun om nu m-a înțeles așa de bine ca acest copil!”

 

Anul trecut mi-am sărbătorit ziua în Veneția, atunci i-am vizitat mormântul de pe insula San Michele însoțită de pianista Ramona Elena Munteanu. Ramona și-a făcut din păstrarea memoriei geniului muzical Carl Filtsch un proiect de viață. Astăzi ea a depus un buchet la mormântul tânărului compozitor și pianist care a murit la nici 15 ani, de tuberculoză. Tot străduințelor Ramonei i se datorează faptul că mormântul este acum îngrijit, anul trecut se afla în paragină.

Ramona Elena Munteanu, la mormântul lui Carl Filtsch. Foto: Arhivă personală

Despre povestea excepțională a lui Carl Filtsch am aflat de la buna mea prietenă Brigitte Drodtloff, care are și un foarte interesant film pe YouTube despre el. La Sibiu are loc, deja cu tradiție, Salonul literar dedicat lui Carl Filtsch, eveniment conceput și realizat de Dagmar Zink Dusil. Astăzi aflu că a apărut și biografia lui Filtsch scrisă de Kozma Istvan Levente.

Veronica Kirchner, alături de Ramona Elena Munteanu. Foto: Arhivă personală

Despre povestea copilului minune care i-a avut ca profesori de pian pe Chopin și Liszt am realizat anul trecut un episod ARTfel De Jurnal, cu un interviu cu Ramona.

 

Articol publicat şi pe contul de Facebook al autoarei.

Publicitate

Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.