Kathleen Kavalec: „Rămânem uniți în sprijinul de neclintit pentru Ucraina, inclusiv pentru protecția refugiaților”

Kathleen Kavalec. Foto: US Embassy Bucharest

Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite din România a marcat azi doi ani de la răspunsul României la situația refugiaților din Ucraina. Invitată la eveniment, ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a vorbit despre susţinerea SUA pentru Ucraina şi pentru protecția refugiaților, despre solidaritatea SUA cu victimele în faţa campaniilor de agresiune, divizare și ură ale Rusiei şi a felicitat România – atât societatea, cât şi autorităţile – pentru ajutorul dat refugiaţilor ucraineni. Redăm mai jos discursul diplomatului american.

 

„Este o onoare să mă alătur dumneavoastră astăzi. Pentru început, aș dori să-mi exprim recunoștința față de reprezentantul UNHCR în România, Pablo Zapata, pentru invitația adresată și pentru activitatea constantă, în numele României și al Ucrainei, în ultimii doi ani.

În urmă cu doi ani, Rusia a început un război neprovocat și ilegal de agresiune împotriva Ucrainei. Așa cum a spus Secretarul Blinken, «în acest război, există un agresor și o victimă. Rusia luptă pentru cucerire. Ucraina luptă pentru libertatea sa.»

Războiul lui Putin a declanșat un lanț devastator de distrugeri, a făcut victime și a strămutat zeci de milioane de oameni. Începând cu 24 februarie, peste 5 milioane de refugiați au căutat o formă de protecție și siguranță, temporară sau pe termen lung, în România, iar mulți dintre ei au tranzitat aici, prin Gara de Nord (din Bucureşti – n.r).

Felicit fiecare sector al societății românești pentru eforturile extraordinare depuse pentru a-și ajuta vecinii, oferind hrană, adăpost, asistență medicală, transport și sprijin pentru ca aceștia să-și continue călătoria sau să rămână aici. Guvernul României și partenerii din societatea civilă merită o apreciere specială pentru angajamentul lor continuu față de protecția și asistența oferită refugiaților din Ucraina.

La începutul mandatului meu, am vorbit în Iași cu o refugiată din Ucraina care mi-a spus: «Românii sunt îngerii noștri păzitori». Răspunsul ei chiar a atins o coardă sensibilă, evidențiind empatia și înțelegerea cu care românii au răspuns la această criză. Într-adevăr, sprijinul întregii societăți din România nu numai că a salvat vieți, ci a devenit și o sursă de inspirație la nivel mondial.

Dincolo de tragedia umanitară, Rusia a încercat să ne divizeze și să conteste angajamentul nostru de a apăra suveranitatea Ucrainei. Grupările pro-Kremlin au folosit ura și campanii de dezinformare pentru a alimenta resentimentele împotriva refugiaților ucraineni la nivel global. Astfel de tactici nu vor avea succes. Rămânem uniți în sprijinul de neclintit pentru Ucraina, inclusiv pentru protecția refugiaților.

Refugiații de pretutindeni sunt vulnerabili, confruntându-se cu provocări în accesul la locuințe, hrană, sănătate, educație sau muncă. Planul de răspuns pentru refugiați pus în aplicare de către Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite, în colaborare cu alte agenții ale ONU și ONG-uri, a oferit sprijin crucial unui număr de aproximativ 124.000 de refugiați pe parcursul anului trecut.  Sunt încrezătoare că planul pentru anul 2024 elaborat de Înaltul Comisariat va asigura în continuare protecția și incluziunea refugiaților ucraineni.

În momentele de criză, precum cea cu care ne confruntăm, noi – Statele Unite ale Americii, România și mulți alți aliați – descoperim noi dimensiuni ale umanității, ale înțelegerii și ale respectului nostru comun.

Determinarea fermă a poporului ucrainean și a comunității internaționale care sprijină Ucraina transmite un mesaj clar personajelor negative precum Putin, că încercările lor de a semăna agresiune, divizare și ură nu vor avea succes. Suntem uniți de imperativul de a salva vieți, de a atenua suferința și de a susține demnitatea umană. Recunoaștem că bunăstarea fraților și surorilor noastre ucrainene și a familiilor și copiii lor depind de răspunsul nostru colectiv.

Alegem un viitor mai luminos de pace, speranță și înțelegere.”


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.