Insule de soare, prinse într-un jurnal de călătorie
După ce a descris Veneția din mansardă, Cristina Chevereșan lansează, acum, invitația unei plimbări pe câteva insule de soare: Brazilia, Azore, Coasta de Azur și Sicilia. Insule de soare. De la Mediterana la Atlantic este titlul celui mai nou volum al său, un jurnal de călătorie, apărut de curând la Humanitas.
O lectură care te îmbogățește, te delectează și te instruiește ca puține altele de acest fel –aceasta este impresia pe care volumul Cristinei Chevereșan, Insule de soare, i-a făcut-o lui Mircea Cărtărescu: „Cu cărțile care descriu drumuri exotice e întotdeauna la fel: frumusețea nu e atât în peisajele înfățișate – și pe care localnicii nici nu le mai observă –, cât mai ales în ochiul fascinat care privește minunile lumii. Citind mărturiile autorilor, ne bucurăm de bucuria lor, vedem priveliștile reflectate-n ochii lor, așa cum, ca să ne bucurăm de un film, trebuie să-l vedem neapărat cu cineva alături. Un fermecător jurnal de călătorii ne oferă Cristina Chevereșan, ale cărei peripluri în Brazilia, Azore, Coasta de Azur și Sicilia (locuri cât se poate de contrastante pe această binecuvântată sferă) are generozitatea să ni le împărtășească nu doar cu bucuria copilărească a călătorului, ci și cu sensibilitate, talent și o memorie aparent inepuizabilă. Citindu-i cartea, locuri, oameni, cultură populară și cultură înaltă, valurile mărilor și austeritatea stâncilor se desfac în fața noastră ca în acele cărți-obiect pe care, dacă le deschizi, se reliefează în trei dimensiuni castele, prințese și dragoni, decupate-n cartonul lucios al paginilor.”
În 2021, Cristina Chevereșan a publicat, tot la Humanitas, Mansardă la Veneția. Nouă săptămâni în lagună. Manuscrisul din mansarda venețiană, spunea ea, la vremea apariției cărții, s-a conturat de la sine, de-a lungul unei șederi bogate în culoare locală și incursiuni dincolo de fațade și parade arhicunoscute și îndelung studiate: „Rezultatul e un jurnal candid, fără pretenții pedagogice, de exhaustivitate sau erudiție: dimineți și după-amiezi de grație, scufundate în luciul discret și tainele lagunei unice, sau învăluite de jocul de lumini și umbre de pe terasa suspendată printre acoperișuri de palate și turle de biserici. Nu pornisem cu vreun obiectiv anume. Nici pe departe cu bănuiala că ar fi posibil să scriu o carte. Realitatea în desfășurare, cu straturi, volute, uimiri și senzații, s-a așternut pe mai multe pagini decât anticipam. Recitind în vremuri de carantină, am resimțit acut nostalgia unei perioade copleșite de daruri inefabile.”
Cristina Chevereșan este profesor doctor abilitat la Universitatea de Vest din Timișoara, unde predă cursuri de literatură, cultură și civilizație americană. Director al masteratului și al Centrului de Studii Americane, alumn și ambasador Fulbright, a fost Visiting Professor la Universitatea Ca’ Foscari din Veneția, în 2019. A participat la cursuri de specializare la instituții prestigioase din străinătate precum Cornell University (School of Criticism and Theory), University College Dublin sau Salzburg Global Seminar. Seria de burse câștigate a culminat cu un stagiu de cercetare Fulbright Senior la Harvard University.
A publicat nouă cărți în română și engleză (printre care Mansardă la Veneția: Nouă săptămâni în lagună, Humanitas, 2021, volum care a primit Premiul Scriitorul lunii iulie 2021 la Gala Scriitorii anului, Uniunea Scriitorilor din România) și numeroase articole, recenzii și interviuri în reviste naționale și internaționale. A coordonat, editat și tradus o serie de alte volume. În 2020 a obținut premiul Cartea anului pentru critică și istorie literară, eseu, acordat de filiala Timișoara a Uniunii Scriitorilor.
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News