Cristian Sida revine cu o nouă expoziţie la Timişoara: Sparring Partners

Sursă foto: cristiansida.com

Cotat drept unul dintre artiștii consacrați ai Europei Centrale, cu expoziţii la Paris, New York, Viena, Biarritz, Budapesta, Izmir, Karlsruhe, Salzburg, Cristian Sida expune, din nou, la Timişoara. Sparring Partners, o expoziție personală de anvergură va putea fi văzută la Galeria Jecza.

 

Vernisajul expoziţiei va avea loc sâmbătă, 13 aprilie, de la ora 18, la Jecza Gallery, iar cu această ocazie va fi prezentat și ultimul catalog al artistului, 16 19.

Pornind de la legendara piesă din 1984 a lui Paolo Conte, cu același titlu, Sparring Partners, Cristian Sida se afirmă pe sine. Expoziția aduce pe simeze aproximativ 40 de lucrări realizate în ultimii ani. Cristian Sida a ales aproximativ 25 de lucrări pe hârtie și intervenții pe fotografii și suporturi alternative, alături de alte 15 lucrări pe pânză de dimensiuni foarte mari și medii din seriile Pour les privés d’amour et de pinard, Pigerolles, Corsica – Biguglia (2016 – 2024). Lucrările făcute la Timișoara reprezintă rememorări și revizitări ale desenelor realizate în Corsica între anii 2021 – 2024, transpuse în aceeași tehnică (pastel, cărbune, marker) pe formate mari ori panoramice.

Prin desen îmi marchez locul, existența. Traiectoria mea plastică este dată în mod firesc de relația complementară între ceea ce trăiesc și ceea ce visez. Obsesia pentru detalii anatomice nu este întâmplătoare, însă nici premeditată. Subconștientul (meu) este un sparring partner. Desenezi zona care te doare, iar creația devine un panaceu universal, o terapie”, spune artistul.

Cristian Sida rememorează un moment-cheie în creația sa: „Puterea de convingere a liniei a fost determinată în noiembrie 2015. Într-o noapte, la hotelul Ibis din București, G. L. mi-a pregătit un mic dejun cu 48 de carioci, o revistă «Șoimii patriei» și o pară. M-a repoziționat în raport cu pictura pe pânză și m-a împăcat cu linia. Un exercițiu simetric, primele mele scrawls-uri s-au întâmplat în 1979 pe caietele de lecții de franceză ale mamei mele”.

La expoziţia Sparring Partners invită publicul să îi admire picturile și desenele – intervenții pe fotografii. Unele au în fundal o bază NATO. Momentele actuale vor fi descoperite în lucrări de ochiul atent. Dincolo de linie, accente neon, diverse medii de culoare, siluete, un AKM, un mesaj, etc.

Desenul accidental tehnic decorativ, grafic, pictural, sculptural, orb, surd, convențional, caligrafic devine geneză. Desenul este ordonator al spațiului cu funcție estetică, organică, de schelet. Nimic prestabilit în afara suportului, desenul devine un ready-made ajustat”, mai spune artistul.

Cristian Sida este unul din cei mai în vogă creatori vizuali contemporani, cu sute de expoziții și numeroase rezidențe artistice în țară și străinătate. Pe lângă numeroase expoziții în galerii franceze, în ultima decadă a finalizat o serie de picturi murale monumentale care colorează clădirile Corsica sau din Mericourt, în Regiunea Nord Pas de Calais, în cadrul unui proiect al muzeului Louvre (Paris) / Lens.

Conferențiar la Facultatea de Arte și Design din Timișoara (specializarea Pictură), membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și membru de onoare al Association „Atelier International d’Artistes  Plasticienns”, Cristian Sida este de mai mulți ani pe jumătate rezident în Franța, unde participă la proiecte de anvergură. De asemenea, a susținut, ca lector invitat, mai multe conferințe de artă la Université Paris 8 și la École Supérieure d’Art de Lorraine, la Metz.

Expoziţia Sparring Partners va putea fi vizitată la Jecza Gallery în perioada 13 aprilie – 19 mai.

 


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.