Guvernul Dragneanu

E prima zi de lucru a Guvernului Grindeanu. De fapt, Dragneanu. Un Guvern ce pare a fi nu doar sub influenţa unui fost baron ajuns şef de partid, ci şi sub steaua unui provizorat acceptat tacit.

 

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunţat că va ataca azi, la Curtea Constituţională, Legea 90/2001, privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României, invocând ca prim argument faptul că “legea nu respectă principiul separaţiei puterilor în stat”. Graba afişată de dl Ciorbea – care, a dovedit-o de nenumărate ori, nu este o caracteristică a acţiunilor sale ca Avocat al Poporului – este cauzată de deranjul pe care i l-a creat lui Liviu Dragnea articolul 2 din această lege. Un articol care interzice ca o persoană condamnată penal să poată deveni membru al Guvernului şi care intră, deci, în coliziune cu mentalitatea unei părţi a PSD pentru care problemele judiciare ale unui politician sau condamnarea penală nu reprezintă argumente pentru a-l determina să facă un pas înapoi, dimpotrivă. Un articol din cauza căruia dl Dragnea – condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul “Referendumul” – nu este azi premierul României. Premierul de jure. Totuşi, acest deziderat al său ar putea deveni realitate, chiar şi cu o întârziere de câteva luni. Fie dacă legea va fi declarată neconstituţională, fie dacă aceasta va fi modificată în Parlament, unde dl Dragnea controlează majoritatea parlamentară.

Până atunci, avem Guvernul Grindeanu, ţinut sub atentă observaţie de către Liviu Dragnea. L-am putea numi Guvernul Dragneanu, atâta vreme cât sunt indicii care duc spre ideea că premierul de facto este Liviu Dragnea.

1. La prima apariţie publică a lui Sorin Grindeanu, alături de Liviu Dragnea – în ziua în care alianţa PSD-ALDE l-a desemnat prim-ministru –, am văzut un viitor premier strivit sub personalitatea şefului său. Un viitor premier timorat, care părea să vorbească cu voie de la şeful său pe linie de partid şi care s-a trezit pus în situaţia penibilă de a nu avea microfoane în faţă, în timpul conferinţei de presă în care rolul său nu era acela de purtător de cuvânt al şefului ori de purtător de mapă.

2. Componenţa noului Guvern a fost anunţată tot de dl Dragnea. Şi probabil, nu doar anunţată, ci şi stabilită de liderul social-democrat.

3. În noul Cabinet nu vedem niciun ministru despre care să se poată spună că este omul premierului Grindeanu, niciun politician din Timiş, cu care acesta a colaborat. În schimb, vedem miniştri care fie vin din baronatul Dragnea, fie au colaborat cu acesta la Guvern, la partid ori în Parlament şi care au fost recompensaţi cu propulsarea în ministere-cheie. Exemple în acest sens, nu singurele, ar fi Sevil Shhaideh, fosta pupilă a lui Liviu Dragnea la Ministerul Dezvoltării, Carmen Dan, fost subprefect şi prefect de Teleorman, edilul Craiovei Olguţa Vasilescu, ori Florin Iordache, preşedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor. Sevil Shhaideh, pe care dl. Drgnea a vrut-o premier, a fost numită la Ministerul Dezvoltării de unde, întru fidelizarea baronilor şi baronaşilor de partid, se direcţionează banii de la buget spre teritoriu. Carmen Dan, s-a stabilit, va răspunde de Ministerul Afacerilor Interne, o instituţie care nu doar că joacă un rol major la alegeri, dar în subordinea sa se află şi un serviciu secret, Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă, depozitar al unor informaţii interesante. Olguţei Vasilescu i-a fost răsplătită fidelitatea dovedită imediat după condamnarea în primă instanţă a liderului PSD, când edilul Craiovei declara ritos presei că şi ea, şi colegii săi din staff-ul partidului s-au opus autosuspendării lui Liviu Dragnea. Problemele judiciare pe care Olguţa Vasilescu le are cu Justiţia nu au reprezentat un impediment pentru numirea sa ca ministru – al Muncii. Florin Iordache, un apropiat al liderului PSD, asociat cu proiecte controversate de modificare a legislaţiei penale şi în domeniul incompatibilităţilor, parte a cercului care a orchestrat, în decembrie 2013, “Marţea neagră”, a fost propulsat la şefia Ministerului Justiţiei, un minister care este lensne de înţeles de ce este atât de atractiv.

4. La scurt timp după desemnarea noului  premier, dl Dragnea făcea o declaraţie prin care părea că vrea să sublinieze că lesa este la el. Cum, datorită majorităţii parlamentare PSD-ALDE, nu a existat nicio emoţie că Guvernul Grindeanu nu va trece de votul Parlamentului, preşedintele PSD a anunţat presa că i-a trasat indicaţii lui Sorin Grindeanu. Atrăgându-i atenţia că jurământul de învestitură e fără şampanie pentru că, imediat după aceea, trebuie să se apuce de treabă.

Pe Sorin Grindeanu nu pare, însă, să-l deranjeze umbra lui Liviu Dragnea. În prima zi de lucru a noului Cabinet, s-a şi lăsat dus la serviciu, la Palatul Victoria, de către şeful său care, la despărţire, l-a pupat pe obraji. Din spatele acestui tablou transpare docilitate. Obedienţa liderului unui Guvern ce pare a fi nu doar sub influenţa fostului baron de Teleorman Liviu Dragnea, ajuns preşedinte de partid, ci şi sub steaua unui provizorat acceptat tacit.

Publicitate

Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.