Demagogia este în Firea oamenilor: Bucureştiul kitsch şi chipul său

Gabriela Firea şi candidatii PSD la Consiliul General Bucureşti. Foto: Agerpres

În aceeaşi zi în care Marcel Ciolacu anunţa depunerea moţiunii de cenzură, Gabriela Firea îşi dezvăluia, cu aplomb demagogic, imaginea viitorului rezervat Bucureştiului. Capitala kitsch îşi are, de ieri, lista de consilieri menită să îi garanteze continuitatea în vulgaritate, incompetenţă şi degradare urbanistică.

 

Pesedismul doamnei Firea, folcloric şi creativ, a reuşit să trezească un trecut care părea adormit în uitare. Fesenismul şi peremismul se unesc în această formulă destinată să ofere Bucureştiului ocazia de a fi, cu adevărat, un mare Voluntari.

Dincolo de grotescul recuperării unor politicieni a căror carieră se confundă cu corupţia şi cu traficul de valori, dincolo de însăilarea stranie ce aduce alături foşti fotbalişti şi actori de casă ai Primăriei Generale, dincolo de toate aceste detalii de cancan mediatic se află strategia responsabilă pentru malformarea instituţională a Capitalei şi pentru punctul de minim istoric în care ne aflăm, ca spaţiu urban şi comunitate de cetăţeni.

Căci lista doamnei Firea, cu a sa savoare specială, nu trebuie subestimată şi nici ridiculizată. Administraţia Firea a urmărit, cu tenacitate, cultivarea unui electorat pentru care senzaţionalismul de reality-show reprezintă un standard de bună guvernare. Administraţia Firea a aplicat, cu energie şi metodă, măsurile care au redus capitala la o sursă de venituri pentru o elită lacomă şi prădătoare. Iar viitorul pe care îl putem citi în această listă nu este decât acest prezent care ne este familiar: extinderea programatică a unei dezordini promiscue ce face imposibilă creşterea cu adevărat organică a celui mai mare oraş al României.

Lista doamnei Firea este fidelă acestui ideal de lumea a treia cu care primarul general s-a confundat în anii de mandat: o combinaţie redutabilă de populism şi de inteligenţă clientelară a asigurat hegemonia PSD în Bucureşti. Trucurile de prestidigitator ale doamnei Firea maschează, inabil, voracitatea celor care privesc Capitala ca pe un domeniu de exploatare sălbatică. Degradarea este una fără precedent, iar Gabriela Firea şi PSD sunt cei vinovaţi pentru această involuţie.

Surâsul tomnatec al lui Petre Roman sau flecăreala de şuetă televizată a lui Dumitru Dragomir sunt, în cele din urmă, parte din acest decor de montare pesedistă. Demagogia este suverană, iar viitorul Bucureştiului se suprapune peste fotografia de familie de ieri.Subdezvoltarea multilateral dezvoltată, iată autenticul program al administraţiei Firea. Kitschul domneşte, mai puternic ca niciodată.

 

Articol apărut şi pe LaPunkt.to.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.