Declarațiile lui Streinu-Cercel amenință Guvernul Orban cu „vacanța”

Este a treia oară în decurs de nici două luni când dr. Adrian Streinu-Cercel – director de institut național de boli infecțioase, deci om de bază în gestionarea crizei provocate de pandemia de Coronavirus – anunță măsuri controversate sau face declarații în același registru, care se repercutează asupra imaginii întregului Guvern. Și, implicit, a PNL.

 

După relaxarea măsurilor de distanțare socială, conform unui plan pentru răspândirea epidemiei de Coronavirus – document ce poartă antetul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, condus de dr. Adrian Streinu-Cercel – bătrânii de peste 65 de ani ar urma să intre în „Vacanța mare” – numele, inept și el, proiectului care prevede această măsură aberantă. Mai precis, conform acestui plan, bătrânii cu vârste de peste 65 de ani ar trebui izolați total la domiciliu, timp de trei luni, sau chiar despărțiți obligatoriu de familiile lor și izolați în centre ori hoteluri rechiziționate de stat. Adică, segregați pe criterii de vârstă. O idee nu doar absurdă, neconstituțională, ci și ticăloasă, amintind de practici naziste. Mai lipseau solicitarea ca acești oameni să fie obligați să poarte o bulină „Covid” în piept, ca semn de recunoaștere, și propunerea de împrejmuire a centrelor de cazare cu gard de sârmă și punerea lor sub pază militară. Ceea ce ar fi dus, în aceeași viziune, la o îmbunătățire considerabilă a stării de sănătate a nației. Inepția lui Streinu-Cercel a fost, cum era de așteptat, rapid taxată politic și, prin ricoșeu, legată de gâtul Guvernului Orban. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, s-a și grăbit să anunțe că, în cazul în care aceste măsuri ar deveni obligatorii, Opoziția va depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului. Nu vor deveni, primim asigurări. Ieri,  Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că nu ia în considerare acest proiect, deși ministrul Nelu Tătaru îngăimase anterior, într-o înregistare ruptă dintr-un interviu și aruncată în spațiul public, că bătrânii ar putea fi carantinați „dacă nu se respectă regulile”. Azi, președintele Klaus Iohannis a criticat și el măsura, catalogând-o drept „aberantă” și „totalitară”. Chiar și așa, această măsură din „Vacanța mare” este de așteptat facă parte din narativul electoral al Opoziției, la următoarele alegeri. Mai ales că dr. Streinu Cercel a rămas  în funcție. Nici nu a demisionat, nici nu a fost demis, deși îndepărtarea din funcție se impunea de urgență.

Declarația privind izolarea bătrânilor nu este prima ieșire în decorul pandemic a dr. Streinu-Cercel. La scurt timp după debutul crizei Coronavirus, împreună cu primarul Capitalei, Gabriela Firea, acesta venea cu un plan de testare pentru Coronavirus, pe model door-to-door, a tuturor bucureștenilor. Ideea aceasta – nefezabilă din cauza deficitului de testere și care, în forma în care fusese gândit planul și cu logistica aflată la dispoziție, ar fi expus unui risc major de infectare cadrele medicale –a fost decontată de fostul ministru al Sănătății, Victor Costache – care a și plătit cu funcția după ce și-a asumat planul specialistului Streinu-Cercel și al „specialistei” în politici de sănătate Gabriela Firea, anunțându-l la televiziuni. Planul a fost contestat de premierul Ludovic Orban și blocat de următorul ministru al Sănătății, Nelu Tătar, dar în mentalul colectiv rateul acesta va rămâne, probabil, legat nu de numele inițiatorului, Streinu-Cercel, ci de cel al Cabinetului liberal Orban.

A urmat apoi, la foarte scurt timp, o altă declarație controversată a directorului Institutului „Matei Balș”. Adrian Streinu-Cercel invoca, la Antena 3, necesitatea imunității pentru achizițiile de materiale medicale făcute în această perioadă: mai precis, dorea un „cadru normativ care să stipuleze că nimeni nu va avea voie să se atingă de noi”, anticipând că, după pandemie,  „or să ne tragă de mânecă pentru cum am realizat achizițiile”. O declarație care este de natură să genereze suspiciuni în privința achizițiilor de materiale sanitare care se fac acum.

Fiind perceput drept un apropiat al PSD – ca o paranteză, în primăvara lui 2018, pacienții Institutului „Matei Balș” au semnalat presei că mâncarea le-a fost servită în farfurii inscripționate cu sigla PSD și cu îndemnuri electorale – , nu e clar dacă măsurile și declarațiile domnului Streinu-Cercel sunt gafe sau curse întinse Guvernului liberal – care, previzibil, va răspunde electoral pentru gestionarea crizei pandemiei. Nu ar fi exclus, așadar, ca prin astfel de ieșiri în decor, autorul aberantului proiect „Vacanța mare” să încerce să „ajute” Cabinetul Orban și PNL să intre în vacanță. O vacanță mare cât o legislatură.

Print Friendly, PDF & Email
PublicitateArticole din aceeaşi categorie:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.