De-a războiul civil cu arsenalul media

Instigarea la confruntare este una dintre cele mai periculoase dintre manipulările cotidiene comise de unele televiziuni, dublate de publicații online din același pachet de interese și distribuite organizat.

 

Am văzut-o și pe asta: Cristoiu îndemnând la B1TV să fie scoase paramilitarele PSD împotriva protestelor pașnice din București și din țară, pe motiv că sunt neautorizate, iar Tăriceanu încercând din studio să îl convingă că nu e cea mai bună soluție, fiindcă ar isca un război civil. Deși, mai spunea Tăriceanu de la înălțimea poziției sale, obținute cu nici 6% din voturi, după alegeri democrația nu mai e treaba poporului.

Aparent o simplă dispută între doi dinozauri, ideea unei contraofensive („Scoatem oricând o sută de mii și îi nimicim”, spunea mai deunăzi la Antena 3 Codrin Ștefănescu, vicepreședinte PSD) bântuie prin studiourile a cel puțin trei televiziuni de mai multe zile: la Antena 3 o repetă diverși furioși, ca Badea, Ciuvică, Gâdea ș.a.m.d., la RTV este acreditată de colonelul Dogaru, agitatorul de serviciu, care spunea că jumătate din cei aflați în stradă sunt „ofițeri acoperiți”, sau o țipă isteric Ciutacu, iar la B1 TV o reiau invitați cuvioși în emisiuni ticluite să pară imparțiale.

Instigarea la confruntare este una dintre cele mai periculoase dintre manipulările cotidiene comise de aceste televiziuni, dublate de publicații online din același pachet de interese și distribuite organizat.

Corina Dragotescu răsplătește grețos generozitatea pesedistă care i-a oferit în 2013 colaborări ca atașat de presă la Consulatul din Los Angeles, o sinecură MAE pe banii cetățenilor. Ieșită în stradă, unde manifestanți i-au aruncat simbolic la picioare „arginți” cu care este plătită de fugarul Ghiță, Dragotescu a relatat distorsionat atât episodul, cât și scopul protestelor. Acela de a nu permite puterii de a truca democrația cu două „ordonanțe-elefant” în folosul corupților.

Nimic din ceea ce produc pseudo-televiziunile de știri nu trebuie luat ca atare. Felul cum au tratat protestele din 22 și 29 ianuarie arată imensul dispreț față de regulile și misiunea  jurnalismului, dar mai ales față de propriul public considerat stupid. Antena 3 a epuizat unghiurile de filmare care să diminueze numărul de participanți pentru a putea minți în voie: imagini de la nivelul genunchilor printre oameni, filmarea unor participanți răsfirați, evitarea oricăror imagini de sus. RTV a preferat cadraturile medii, așa încât Bogdan Chireac să poată spune că e lume „cam cât la mall”, când la București se adunaseră 50 000 de oameni, iar coloana în marș pe bulevardele capitalei depășea 2,5 km. În seara de 29 ianuarie, la Antena 3 s-a aflat timp de două ore neajutoratul premier Grindeanu pentru a promite pensii și salarii, promisiuni întărite prin gura lui Radu Tudor, un alt propagandist care uzurpă statutul de jurnalist. Protestele erau bagatelizate într-o fereastră minusculă.

În fiecare zi, edițiile „incendiare” ale televiziunilor care joacă în terenul media în beneficiul patronilor penali și al politicienilor corupți, difuzează minciună și otrăvesc percepția corectă a realității, distorsiune preluată de un public îngrijorător de mare. Tentativă de lovitură de stat, participanți cu câini plătiți de Soros, o nouă mineriadă (poate „tineriadă”, au ripostat tinerii aflați la proteste), incendiu la Bamboo produs din ordinul lui Iohannis, agenți iohannisti infiltrați și alte conspirații inspirate din Warr Games continuă să figureze pe agenda falsă a televiziunilor de știri și a unor publicații care au câte o scamă penală în biografia editorială.

Libertatea de exprimare nu înseamnă că poţi minţi, calomnia, manipula, înjura, ataca instituţii pentru a-ţi proteja patronul corupt, instiga la disoluţia autorităţii de stat, anula valorile adevăratei democraţii sau aşeza românii unii împotriva celorlalţi. Libertatea mai largă de exprimare de care se bucură jurnaliştii, consacrată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, nu permite, nu include niciuna dintre variantele de mai sus”, a reacționat Valentin Jucan, membru CNA, citat de Epoch Times, la scrisoarea publicată de ActiveWatch sub titlul”Somnul CNA naște monștri”.

Scrisoarea solicită evaluarea și deblocarea activității CNA care a eșuat în a opri manipularea în audiovizual, proliferarea știrilor false și a dezinformării  și conține câteva date interesante care demonstrează acest eșec: între 2014 și 2016 s-au prescris 1600 de fapte sesizate la CNA care nu le-a analizat și nu le-a penalizat. Rezoluțiile referitoare la abaterile din campania electorală pentru alegerile parlamentare din decembrie 2016 sunt tardive, deci fără efect. În afara ședințelor frecvent amânate, „instituţia nu mai reacţionează în timp real în timpul unor evenimente socio-politice majore, în care rolul mass-media este crucial”, subliniază organizațiile semnatare. Disfuncțiile și ineficiența CNA în sancționarea mass-media care atacă nejustificat justiția sunt consemnate și în recentul raport MCV: „Deși hotărârile CSM sunt întotdeauna transmise Consiliului Național al Audiovizualului, nu s-au înregistrat progrese în ceea ce privește luarea de măsuri reparatorii eficace sau corectarea informației de către canalul mediatic care a lansat sau care a preluat atacurile”. Nemulțumirile față de unica autoritate de monitorizare și reglementare a audiovizualului se aud și în stradă: „CNA/Demisia!”și „DNA/Să vină să vă ia!”, au strigat zeci de mii de bucureșteni în 29 ianuarie 2017 în fața sediului CNA.

 

Articol apărut şi în Revista „22”.

Print Friendly, PDF & Email
PublicitateArticole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.