1- 0 în defavoarea echipei Grindeanu, Dragnea, Iordache
Nu au ţinut cont nici de CSM, nici de Curtea Supremă, nici de Parchetul General, nici de societatea civilă. Dar au ţinut cont de protestul ajuns la o amploare care a depăşit previziunile Puterii. Se poate spune, deci, că este 1- 0 în “meciul” dintre protestatari şi echipa Sorin Grindeanu, Liviu Dragnea, Florin Iordache & comp. În faţa unor indivizi deveniţi un pericol la adresa statului de drept, vigilenţa nu trebuie să intre în amorţire.
Guvernul Grindeanu s-a încăpăţânat, până în ultimul moment, să nu renunţe la controversatele proiecte de ordonanţe de urgenţă, unul privind graţierea colectivă, celălalt, privind modificarea Codului Penal şi a celui de Procedură Penală.
Nu a contat opinia unor experţi din societatea civilă care consideră inacceptabil ca acte normative de importanță deosebită, cum sunt cele care privesc grațierea colectivă și modificările Codurilor Penale, să fie elaborate în secret și promovate pe agenda Guvernului fără o consultare reală a societății românești şi fără a oferi posibilitatea societății civile, reprezentanților sistemului judiciar să-şi exprime punctul de vedere. Nu a contat nici avertismentul acestora, potrivit căruia cele două ordonanţe, odată intrate în vigoare, ar arunca România înapoi în anii 90.
Citeşte şi: Minciuna la rang de virtute, în Guvernul Grindeanu
Nu au contat opiniile avizate venite din sistemul de justiţie. Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ pentru cele două proiecte de ordonanţă. Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tărcea, a atras atenţia că nu se justifică urgenţa celor două ordonanţe promovate de Ministerul Justiţiei. Iar procurorul general al României a avertizat că adoptarea lor ar putea vulnerabiliza grav instituţiile statului în faţa criminalităţii. O afirmaţie ce a primit rapid replica extrem de iritată a ministrului Justiţiei, Florin Iordache: “Am văzut procurorul general care spune că o lege e bună sau nu e bună. Parchetul trebuie să aplice legea. Legile în România trebuie să le facă Parlamentul”. Un atac penibil. Lansat de la televiziunea-refugiu pentru o haită de violatori ai statului de drept.
Ministrul Justiţiei ar trebui să ştie că, în concordanţă cu normele unui stat de drept, (şi) Parchetul General trebuia consultat înainte de redactarea unor legi ce pot schimba din temelii sistemul de justiţie, ce pot avea efecte incalculabile asupra eficienţei anchetelor penale, nu pus în faţa faptului împlinit. Şi ar mai trebui să ştie şi că graţierea colectivă nu se face prin ordonanţă de urgenţă, ci prin lege organică – o spune Constituţia. Reacţia procurorului general Augustin Lazăr a fost, deci, firească. Pentru că, votate în Guvern – aşa cum s-a pregătit, pe furiş, Guvernul Grindeanu să o facă, în plus neavând nicio justificare pentru urgenţa invocată –, aceste ordonanţe îşi produc efectele imediat. Şi nu se va mai putea face nimic nici dacă ulterior ar fi abrogate de către Guvern, ori declarate neconstituţionale de către CCR.
Nu au contat nici masivele proteste, împotriva acestor ordonanţe, care au scos în stradă zeci de mii de oameni.
Nu a contat nici solicitarea publică lansată de preşedintele Klaus Iohannis care, invocând suveranitatea voinței cetățenilor, a cerut Guvernului să abandoneze demersurile privind grațierea şi modificarea Codurilor Penale.
Citeşte şi: Supărarea repetentului clasei
misiune de clan partinic sau transpartinic, de gaşcă penală, de care şeful PSD şi premierul de facto Liviu Dragnea nu este străin. Că aceste modificări legislative nu au fost pentru plebe – plebea urmând să fie doar un beneficiar indirect şi insignificant al lor – o dovedeşte şi interesul d-lui Dragnea pentru ordonanţa de graţiere. Un interes atât de puternic, încât documentul a fost scris de pe un computer de la Cancelaria sa, după cum au aflat jurnaliştii de la cursdeguvernare.ro, care s-au gândit să arunce o privire și dincolo de monitor.
Iată că azi s-a schimbat situaţia. Asta, după ce premierul Grindeanu pasase responsabilitatea spre ministrul Justiţiei şi a anunţat că aşteaptă soluţii, alături de măsuri alternative. Deşi, dacă într-adevăr asta i-ar fi fost aşteptarea, solicita aceste măsuri alternative înainte de a se pregăti să pună, pe furiş, pe ordinea de zi cele două ordonanţe. Astăzi, după dezbaterea publică pe tema proiectelor celor două ordonanţe, după care Executivul ar urma să adopte o decizie – un simulacru de dezbatere, o consultare publică în care cele mai vocale au fost opiniile unor condamnaţi penal şi ale unor inculpaţi care îşi aşteaptă sentinţa – ministrul Justiţiei a anunţat că va renunţa la ideea ordonanţelor de urgenţă pentru graţiere şi modificarea Codurilor Penale, susţinând că acestea vor fi legi organice. Cum era firesc să fie. De la început.
Nu au ţinut, iată, cont nici de CSM, nici de Curtea Supremă, nici de Parchetul General, nici de societatea civilă. Dar au ţinut cont de protestul ajuns la o amploare care a depăşit previziunile Puterii. Se poate spune, deci, că este 1- 0 în “meciul” dintre protestatari şi echipa Sorin Grindeanu, Liviu Dragnea, Florin Iordache & comp. În faţa unor indivizi deveniţi un pericol la adresa statului de drept, vigilenţa nu trebuie să intre în amorţire.
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News