De ce nu ne uităm la TVR


Prezentatorul de știri Mihai Constantin a lansat pe Facebook o întrebare riscantă: „De ce nu (mai) urmăriți TVR?” Lăsând la o parte viziunile nihiliste, disprețuitoare și radicale, diagnosticul „prietenilor” de pe rețeaua socială acoperă tot ce ar putea releva analiștii media și, în parte, un studiu de piață.​

 

Simpaticul prezentator de știri și fost corespondent al Televiziunii publice la Washington, Mihai Constantin, a lansat pe Facebook o întrebare riscantă: „Trag aer în piept și îmi fac curaj să vă întreb: de ce nu vă uitați la TVR? Pregătim din 17 aprilie relansarea TVR 1 și TVR 2. TVR 2 devine canalul generalist – cu filme, divertisment etc. –, iar TVR 1 rămâne preponderent cu buletine de știri și emisiuni de dezbatere pe teme de actualitate. Dar până să vedeți asta, de ce nu (mai) urmăriți TVR? Am nevoie să înțeleg, pentru că o analiză din interior e bruiată de prea mulți factori. Aș aprecia un răspuns argumentat. Mulţumesc”.

Înfruntând riscul de a afla adevăruri incomode, întrebarea a primit peste 200 de răspunsuri, ceea ce arată că încă există interes pentru o dezbatere despre viitorul Televiziunii publice.

Lăsând la o parte viziunile nihiliste, disprețuitoare și radicale, diagnosticul „prietenilor” de pe rețeaua socială acoperă tot ce ar putea releva analiștii media și, în parte, un studiu de piață.

În rezumat, telespectatorii actuali, foști sau potențiali, spun că TVR este, pe toate canalele sale, prăfuit, neatractiv, politizat, lipsit de dinamism și imaginație, oportunist, tarat de nepotism, condus de un management neprofesionist numit politic, cu o infrastructură digitală slabă, care nu permite o bună recepție online, cu marketing și branding deficitar. Se sugerează în subtext falimentul moral, compromisul cu Puterea, care a afectat imaginea TVR și credibilitatea sa, cu consecința pierderii unui public pentru care deținuse monopol. O imagine plastică în formularea jurnalistului de radio Dan Manolache: „Am senzația, câteodată, că privesc o balenă eșuată care nu-și mai poate găsi… oceanul”.

Multe comentarii subliniază însă și calități care deosebesc Televiziunea publică de „mahalaua audiovizuală”: știri echilibrate, reportaje și interviuri profesioniste, programe culturale viabile. Sunt amintite recurent emisiuni realizate de Cătălin Ștefănescu, Marius Constantinescu, Eugenia Vodă, Daniela Zeca-Buzura, Cristian Tabără, Iuliana Tudor și apar comentarii iritate la importul de moderatori (cu invitații aferenți) de la Antena 3, B1 TV sau RTV. Se aud pe Facebook destule voci care regretă dispariția canalelor TVR Cultural și TVR Info, un rău produs în primele zile ale guvernării USL și nereparat vreodată.

Este interesant că în dezbaterea de pe pagina lui Mihai Constantin au postat comentarii pertinente nu doar telespectatori mai mult sau mai puțin pricepuți într-ale industriei TV, ci și jurnaliști, persoane publice și analiști, gata să ajute TVR cu opinii avizate.

Deci, de ce nu vă uitați la TVR, oameni buni?

Pentru că are, cu unele mici excepții, un aer vetust și prăfuit. Îi lipsește modernitatea, prospețimea. Începând cu scenografiile, imaginea și terminând cu temele, realizatorii și invitații. Câteva excepții arată că se poate și altfel” (Liliana Munteanu).

„Percepția mea despre TVR este de «instituție de stat», controlată politic” (Mihai Popa Radu).

Pentru că, de la Răzvan Theodorescu încoace, și-a dobândit eticheta de televiziune politicianistă, în loc să fi rămas neutralistă! Iar o asemenea etichetă se dezlipește foarte greu” (Doru Braia).

„Pentru că are nevoie de dinamism, poftă și chef de viață, care trebuie transmise de prezentatori, reporteri etc., pentru că are nevoie de emisiuni pentru copii, dar nu ca la Cântarea României, pentru că TVR trebuie să interacționeze cu spectatorii” (Ioana Pavel).

Pentru că nu are imaginaţie. Am văzut acea emisiune care arăta ca un fel de şedinţă de sumar a realizatorilor TVR… aceleaşi figuri, unele mediocre” (Gabriel Andronache).

Atât timp cât la conducerea televiziunii este o numire politică, nu se va schimba nimic. Aduceți manageri buni, nu oameni de 2 lei” (Popa Marius Cristian).

Cred că lumea nu se prea uită la TVR pentru că e «prăfuit» în continuare. Nu are zvâc. Lipsa de competiţie din TVR omoară tot. E lasă-mă să te las. Lipsa de stres, leafa bunicică şi siguranţa zilei de mâine omoară tot. Totul devine călduţ, când are nevoie să fie «hot»” (Gabriel Klimowicz).

Fiindcă în primul rând pe Internet, unde mă uit eu, îl prind cu probleme de sunet şi imagine deranjante, aşa că renunţ” (Maria Bălașa).

„Îi lipsesc niște filme bune, seriale românești, documentare și istorie, mai mult divertisment și teatru TV” (Florin Șperlea).

Pentru că atunci când ieşi la țigară în curtea TVR, dacă strigi «Mama!» sau «Tata!», se deschid vreo vreo 50 de geamuri la etaj. E banc vechi, dar actual” (Florin Lăzărescu).

„TVR nu știe să se plieze pieței și implicit cerinței publicului. Singurul moment când a făcut-o a fost în perioada TVR Info”(Mădălina Andrei).

„Poate, din cauză (nu datorită) că nu mai este cool…” (Sophia Creativ).

 

Articol apărut şi în Revista „22”.

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.