PNL la Urgențe


Fiindcă este vorba, aici, despre patologiile dreptei, cu focus asupra PNL, în jocul propus de mine, putem lungi foarte mult lista „secțiilor” la care se aplică ideea de urgență pentru un eventual remediu al liberalilor de la noi.

 

Existe unele știri care reprezintă, în mod evident, cu mult mai mult decât ceea ce este îndeobște o știre: anume, un depozit, mai mic sau mai generos, de fapte și de informații. Unele știri duc după ele, chiar și în mod involuntar, ghemuri de sensuri cu adevărat remarcabile.

Bunăoară aceasta, pe care o aflăm relativ ușor citind presa online la zi (căci ziare – ca o rugăciune de dimineață a omului modern, cum spunea așa de frumos Hegel – este din ce în ce mai greu și așa va fi și de acum înainte, până când presa tipărită va fi o mare excentricitate și nici nu vreau să mă gândesc la ziua în care ar putea să nu mai fie deloc…), petrecută într-un oraș mic din România. Mic, dar al nostru, cum se spune într-o reclamă destul de cunoscută. Și anume: la Buzău. Pentru rigoare: la Buzău, în oraș, nu în județ.

Scurt pe doi: este o știre despre domnul Zoican. Adrian Zoican. Anume: dl Zoican a fost ales președinte al organizației municipale a PNL din, cum spuneam, Buzău. Este pentru prima oară în ultimii nouă ani când această organizație are un președinte așa-zicând plin. În tot acest timp, conducerea PNL Buzău fusese asigurată de mai mulți președinți interimari. Adrian Zoican este medic – mai precis, este șeful de la Urgențe de la Spitalul Județean Buzău. Nimic de comentat despre eveniment în sine, nimic de condamnat. E bine ca o structură de partid să fie condusă în mod predictibil, e cât se poate de firesc ca un medic să intre în politică. O să mă leg, totuși, de secția de Urgențe. Merită, cred, să o fac.

Așadar, chiar dacă nu pot să spun în acest context cum spunea Sfântul Augustin – „există în noi ceva mai adânc decât noi înşine” –, găsesc că, în această știre, este totuși un tâlc adânc, o sugestie profundă. Putem da, căci avem un bun temei, un sens de parabolă faptului că în fruntea liberalilor – fie și deocamdată la o organizație municipală – vine un medic de la Urgențe. Și, întrucât PNL traversează o criză prelungă – unul dintre ideologii acestui partid (acum aproape retras din anumite motive) obișnuia să spună, în mod constant, că dreapta de la noi prezintă mai multe „patologii” –, putem extrapola această sugestie.

Iată, ca într-un joc (dar serios, căci are o miză importantă), câteva direcții care derivă din ideea primă, cea pe care o putem citi printre rânduri în știrea mai sus rezumată și invocată. Un fel de subdiviziuni ale ideii: PNL – la urgențe!

Ar fi de mers, pentru liberali, la oftalmologie. Pentru că, alegând să scadă în ritmul în care o fac, e clar că au o problemă de orientare. Totuși: e ceva în neregulă când oportunități politice evidente, la îndemână „în piață”, sunt ratate cu atât de multă nonșalanță.

A propos de orientare, e bine să încerce și secția ortopedie – fiindcă PNL, din partidul care se fălea că este „istoric”, a avut, în ultimul deceniu, un comportament public mai degrabă isteric în raport cu agenda firească, vestică, a României și a mers de atâtea ori în zig-zag.

Nici secția cardio nu ar trebui să fie evitată. Da, inima e situată în partea stângă a corpului nostru, dar nu se află exclusiv acolo. Cercetările – le-ar putea confirma rapid aceasta un cardiolog – spun că până la o treime din inimă stă și pe… centru-dreapta. Da – „inima are rațiunile ei pe care rațiunea nu le înțelege”, cum spunea Blaise Pascal –, dar e bine ca, în politică, pariurile să fie făcute, totuși, pe rațiune. Pe decență. Nu pe zburdălnicie ( nicio aluzie la un fost lider așa-zis liberal, acum socialist până aproape de ADN pe care și amicii politii îl numeau „Inimă-zburdalnică”; so – no offence!) Și, chiar și așa, cu inima care e, mai ales, în stânga: nu e cazul să fugi de tine cu atâta voluptate. Mai ales în brațele PSD-ului.

Nici chestiuni legate de nutriție nu ar trebui neglijate de către PNL. Și asta, la fel ca în convenția jucăușă pe care v-o propun, în… regim de urgență. Când te hrănești aproape numai cu idei socialiste – deși pretinzi în continuare că ești partid de dreapta –, poți deveni în scurt timp și obez (vezi scorul PNL din perioada în care era pilonul II din USL) și anemic (bunăoară, scorurile electorale de la ultimele două alegeri, cu un ritm de scădere foarte rapid și alarmant).

A propos de nutriția subtilă, de obezitate și de rigiditatea țâfnoasă: nu e recomandat, nici măcar pentru PNL, să privească prea mult, extatic, la TV. Mai ales că e vorba, în mod deja clasicizat, de mass-media gen Antena 3. Realitatea nu e totuna cu realitatea de la televizor. Plus că, ne-o spun chiar nutriționiștii, „ești și ceea ce mănânci”!

Fiindcă este vorba aici despre patologiile dreptei, cu focus asupra PNL, desigur că, în jocul propus de mine, putem lungi foarte mult lista „secțiilor” la care se aplică ideea de urgență pentru un eventual remediu al liberalilor de la noi. Nu aș neglija nici urgențe subtile și, mai ales, delicate – gen „a merge la psiholog”, fie și în ideea că pentru a depăși o problemă, primul pas important este să o recunoști ca atare.

Sigur, mai e și o altă variantă – una atât de mult visată de, bunăoară, Dinu Patriciu: aceea ca PNL să devină un partid-balama. Cum știm împreună, un partid-balama are 5-7% și poate face, deși nu e obligatoriu, jocurile în structuri posibile de alianțe.

Unul dintre riscurile evidente pentru cineva care, deși a fost mare cândva în istoria sa, insistă să  ajungă mic este acela de a deveni irelevant. De pildă, PNȚ-CD, alt „partid istoric”, cu tradiție și performanțe politice pe care istoria nu le poate șterge: azi este, și de fapt așa este de mai aproape două decenii, un fel de partid-balama la jocurile lego…

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.