Cum şi unde au dispărut, într-o zi, 40 de câini din Danyflor Timişoara?

„Locatară” a adăpostului de câini Danyflor, plină de căpuşe, imediat după fătare. Foto: Facebook / Adoptă şi tu un căţel din Danyflor

În noiembrie anul trecut, din adăpostul Danyflor, un adăpost privat, dar cu activitate finanţată de Primăria Timişoara, au dispărut într-o singură zi 40 de câini, spun voluntari de acolo. Situaţia aceasta, adusă la cunoştinţa Primăriei, a Poliţiei Timiş, a Parchetului, nu are încă un răspuns oficial. Voluntarelor care au vorbit despre această situaţie şi despre condiţiile în care sunt ţinuţi acolo câinii – în mizerie, adesea înfometaţi, netrataţi, nedeparazitaţi – le-a fost interzis accesul în Danyflor. De două ori am întrebat responsabilii din Primăria Timişoara când au făcut ultimul control inopinat la acest adăpost de câini – pe care, în baza unui contract vechi de ani de zile, moştenit de la fosta administraţie, îl finanţează cu aproximativ 1,5 milioane de lei pe an –, care au fost concluziile şi ce măsuri au fost dispuse. De două ori a fost evitat un răspuns clar.

 

„Venim spre dumneavoastră cu rugămintea de a face publică povestea celor 40 de câini”

Două voluntare Danyflor spun că în perioada noiembrie 2022-februarie 2023, la întrebarea unde sunt cei 40 de câini dispăruţi într-o zi din adăpostul Danyflor au primit răspunsuri diferite.

De la angajaţii adăpostului am avut două răspunsuri: a) că au fost luaţi de cineva (a se înţelege aceeaşi persoană; b) că au fost luaţi de o asociaţie care, întrebată fiind de noi dacă este adevărat, a negat. De la Primărie şi de la o doamnă consilier am primit răspuns că se infirmă dispariţia câinilor pentru că din registrele Danyflor rezultă 20 de câini adoptaţi, 3 mortalităţi, 0 eutanasieri (sunt alte cifre decât cele pe care Primăria mi le-a furnizat mie, după cum se va vedae din articol – n.a.). Se mai vehiculează o variantă de răspuns, şi anume că o parte dintre câinii indicaţi de noi au fost identificaţi ca fiind în continuare în adăpost, ceea ce ar fi ciudat şi imposibil în acelaşi timp, din mai multe motive: 1. câinii nu erau la adăpost la ultima noastră vizită acolo; 2. răspunsurile angajaţilor; 3. procesul de identificare al lor este cel puţin îndoielnic: «câine mare, negru, mascul», boxele nefiind toate numerotate aşa cum ar fi normal, câinii nefiind cipaţi sau ataşată în registrul respectiv poza câinelui. Adăpostul nu are o evidenţă clară a câinilor, un exemplu recent fiind că o asociaţie cunoscută din Timişoara a preluat un câine care în acte era trecut mascul şi care, de fapt, era căţeluşă, aspect de care şi-au dat seama cele de la asociaţia respectivă abia în momentul când au ajuns la toaletarea câinelui”, afirmă, în numele celor două voluntare, Paula Kovacs.

În februarie, mai spunea această fostă voluntară, deşi Primăria lăsa de înţeles că lucrurile sunt în regulă, la Parchet era deschis un dosar penal, „noi fiind deja chemate să dăm declaraţii în calitate de martore. (…) Aşa stând lucrurile şi pentru că ni se pare incredibil ca în România anului 2023, ţară europeană, se mai poate întâmpla aşa ceva, venim spre dumneavoastră cu rugămintea de a face publică povestea celor 40 de câini.”

„Locatar” subnutrit al adăpostului de câini Danyflor. Foto: Facebook / Adoptă şi tu un căţel din Danyflor

Prima încercare de obţinere de informaţii

În prima solicitare de informaţii pe care am trimis-o Primăriei Timişoara în decembrie 2023, am adresat următoarele întrebări:

1.Există informaţii că din adăpostul Danyflor au dispărut în luna noiembrie 2022, într-o singură zi, 40 de câini sănătoşi. Cum explică conducerea Danyflor această situaţie? Cine este de vină şi ce măsuri s-au luat împotriva vinovaţilor? 

2. De asemenea, există informaţii că, anterior acestui episod, de la Danyflor au dispărut într-o singură zi şapte câini, toţi fiind rase de luptă, Amstaff şi Cane Corso. Cum justifică conducerea Danyflor dispariţia lor?

Într-un prim răspuns, dat în 13 ianuarie 2023, Primăria susţine – citând concesionarul gestiunii câinilor, adică SC Danyflor SRL – că datele privind dispariţia câinilor sunt false, „fapt constatat şi în urma verificărilor desfăşurate de către instituţiile abilitate (Inspectoratul Judeţean al Poliţiei Timiş – Biroul pentru Protecţia Animalelor şi Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş), în data de 23 noiembrie 2022”.

Primăria susţine, în schimb, că, în urma verificărilor efectuate „atât la faţa locului, cât şi în evidenţele electronice transmise zilnic” (voluntarii spun că evidenţa se ţine „pe caiet”), în perioada 1 noiembrie – 15 decembrie 2022 apar la „ieşiri” 35 de câini: 25 de câini adoptaţi şi 10 morţi.

 

3. De ce, în ultimele luni, este restricţionat accesul voluntarilor în adăpostul de câini?

Primăria susţine că, de fapt, lucrurile nu stau aşa: „Administratorul adpostului ne-a relatat faptul că societatea Danyflor are încheiate protocoale de colaborare cu asociaţii de protecţie a animalelor cu care organizează târguri şi adopţii şi care promovează animalele din adăpost şi pe paginile de internet proprii. Accesul voluntarilor în adăpost se face în cadrul programului stabilit, dar în cazuri deosebite se poate face şi în extra-program cu anunţarea în prealabil a conducerii adăpostului”. Reprezentanţii Municipalităţii  nu ar trebui decât să asculte şi vocea unor tinere care au lucrat ca voluntare în acest adăpost de câini şi să le întrebe de ce nu mai lucrează acum…

 

4. Câţi câini are Danyflor în adăpost, în momentul de faţă?

În 9 ianuarie 2023, transmite Primăria Timişoara, în adăpost erau 492 de câini.

 

5. Câţi bani alocă Municipalitatea pentru operaţiunea de prindere a câinilor?

Pentru operaţiunea de prindere a câinilor fără stăpân, ce include capturarea şi transportul la adăpost, spun oficialii Primăriei, se alocă suma de 41 de lei + TVA / câine. Întrebarea pe care ar fi trebuit să şi-o pună şi oficialii Primăriei este: pe baza cărei evidenţe sunt daţi aceşti bani? Pe declaraţii verbale, pe evidenţe ţinute „pe caiet”? Pentru că la intrarea în Danyflor câinii nu sunt microcipaţi, operaţiune care ar duce la o evidenţă indubitabilă  a lor. În Danyflor, evidenţa, spun voluntari care au lucrat acolo, este de genul „câine talie mare, alb cu pete negre”… Cum îl identifici între sute de câini, mulţi asemănători, schimbaţi nu o dată dintr-o cuşcă în alta?

Asta. deşi Potrivit OUG nr. 155/ 21 noiembrie 2001, privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, art. 8, lit. d, „Proprietarii sau deținătorii de câini, persoane fizice sau persoane juridice, au obligația identificării acestora prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.”

 

6. Câte fonduri alocă Municipalitatea lunar Danyflor şi pentru ce anume? Care este valoarea sumei totale alocate în anul 2022?

În primul răspuns, Primăria a refuzat să facă publică o listă a fondurilor alocate lunar, transmiţând doar că pentru anul 2022 (până la data de 15 decembrie) fuseseră alocaţi aproape 1.65 milioane de lei + TVA.

„Locatari” ai adăpostului de câini Danyflor; Mulţi câini se urcă pe cuşti, din cauza betonului pe care, vară-iarnă, sunt puşi să stea. Foto: Facebook / Adoptă şi tu un căţel din Danyflor

7. Există angajaţi din Primărie desemnaţi să monitorizeze activitatea Danyflor şi condiţiile în care această societate ţine câinii, dacă nu sunt nehrăniţi, maltrataţi, eutanasiaţi ilegal?

Întrebarea nu a primit niciun fel de răspuns din partea oficialilor Primăriei Timişoara. Au transmis doar – citând din lege… – că „eutanasia se aplică numai pentru curmarea suferinţei animalelor, în cazul în care medicul veterinar al adăpostului consideră necesar”.

 

8. Când a făcut Primăria Timişoara ultimul control inopinat la Danyflor? Care au fost concluziile, care au fost măsurile dispuse? Vă rog să ne puneţi la dispoziţie copia unui raport făcut în urma celui mai recent control.

Întrebarea nu a primit niciun răspuns din partea Primăriei Timişoara.

 

9. Am solicitat şi o copie după regulamentul elaborat de Primărie în privinţa adopţiilor de câini şi după contractul dintre Primărie şi Danyflor.

Actele solicitate nu mi-au fost transmise.

„Locatari” ai adăpostului de câini Danyflor. Foto: A. Ursache

A doua încercare de obţinere de informaţii

Am revenit cu o nouă solicitare de informaţii, subliniind că, în cazul unora dintre întrebările din cererea anterioară, nu a fost furnizat răspuns complet, iar în cazul altora, a fost evitat răspunsul. În cea de a doua solicitare am întrebat:

1.Câte fonduri alocă Municipalitatea lunar Danyflor şi pentru ce anume? Vă rog, defalcaţi suma alocată în anul 2022.

Mi-au fost comunicate sumele pe fiecare lună (media este în jur de 140.000 de lei), dar fără o defalcare pe tipul de servicii plătite. Mi s-a transmis doar că în această sumă intră capturarea şi transportul câinilor în adăpost, cazarea şi asigurarea hranei zilnice, microciparea, examinarea clinică şi întocmirea fişei individuale la intrarea în adăpost (aceea de genul „câine talie mare, alb cu pete negre”… – n.m.), mici tratamente necesare de urgenţă, deparazitarea şi vaccinarea, sterilizarea, îngrijire post-operatorie, eutanasierea, neutralizarea cadvrelor.

Aceasta este o înşiruire de operaţiuni care se fac conform legii şi conform contractului. În realitate, însă, lucrurile stau diferit. Poze făcute de voluntari în adăpost – pe furiş, pentru că le este permis să fotografieze câinii doar în prezenţa conducerii – vorbesc de la sine despre câini extrem de slabi, înfometaţi, bolnavi, cu răni, cu căpuşe, ţinuţi în condiţii mizerabile. Pozele pot, puteau deja fi văzute – în cazul în care ar exista interes, compasiune pentru animale şi respect faţă de cheltuirea banului public –, pe reţelele de socializare, şi de către reprezentanţii Primăriei. Deşi firesc ar fi fost să le vadă personal la Danyflor, în timpul unor controale neanunţate, în care să verifice fiecare cuştile, nu doar cele pe care, eventual, le arată conducerea adăpostului, să verifice, prin sondaj, dovada operaţiunilor declarate ca fiind făcute – şi, aşadar, plătite – pentru 30-40 de câini, de exemplu, de la intrarea lor în adăpost.

 

2. Există angajaţi din Primărie desemnaţi să monitorizeze activitatea Danyflor şi condiţiile în care această societate ţine câinii, dacă nu sunt nehrăniţi, maltrataţi, eutanasiaţi ilegal?

O întrebare la care, după a doua formulare, mi s-a răspuns cu citate din contract, organigramă şi state de funcţii: „În conformitate cu Organigrama şi Statul de funcţii pentru aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Timişoara, la nivelul executivului, în concordanţă cu legea specifică este încadrat un medic veterinar care desfăşoară activităţi de evidenţă şi supraveghere privind gestionarea câinilor fără stăpân, controalele fiind organizate periodic, în conformitate cu caietul de sarci şi cu contractul de concesiune, cât şi la solicitarea instituţiilor abilitate în verificarea aspectelor ce ţin de protecţia şi bunăstarea animalelor, în vederea desfăşurării unor controale comune, potrivit atribuţiilor ce le revin fiecărei instituţii în parte”.

Aşadar, există vreun funcţionar al Primăriei care de fapt să meargă la Danyflor în control? Nu – asta rezultă din răspunsul Municipalităţii.

 

3. Când a făcut Primăria Timişoara ultimul control inopinat la Danyflor? Care au fost concluziile, care au fost măsurile dispuse? Vă rog să ne puneţi la dispoziţie copia unui raport făcut în urma celui mai recent control.

Din nou, răspunsul clar de genul „da” sau „nu” este evitat. Mi se transmite însă că „Primăria întocmeşte procese-verbale de verificare periodice ce urmăresc respectarea caietului de sarcini şi a clauzelor contarctuale”. Şi că aspectele la care fac referire sunt verificate de către Direcţia Sanitar-Veterinară şi de către Poliţia Animalelor. Deci, Primăria, prin oamenii care răspund de gestionarea contractului cu Danyflor, nu a făcut niciun astfel de control.

 

4. Am cerut, din nou, o copie după regulamentul elaborat de Primărie în privinţa adopţiilor de câini şi după contractul dintre Primărie şi Danyflor, act pentru care iniţial mi-a fost trimis un link pe un document needitabil).

La a doua solicitare am primit un contract… în alb (adică, fără numele şi datele firmei, fără număr de înregistrare şi dată, dar cu semnăturile olografe ale unor reprezentanţi ai Primăriei). A fost nevoie să solicit încă o dată contractul, telefonic.

În Contractul-cadru de delegare a gestiunii prin concesionare a serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Timişoara nr. 143/23.09.2019 nu am identificat obligaţia asumată a Municipalităţii de a face controale prin funcţionarii proprii. Actul prevede, la punctul 5, lit. f), doar că Primăria „are dreptul de a verifica şi controla modul de realizare de către concesionar a serviciului delegat, precum şi modul în care este satisfăcut interesul public.” Area dreptul, aşadar, dar nu a avut şi nu are interesul să verifice la faţa locului ce se întâmplă în acest adăpost.

Contractul dintre Primăria Timişoara şi Danyflor a fost încheiat în urma unei licitaţii deschise, prin intermediul SEAP, unde a fost înregistrată o singură ofertă. „Ca urmare a analizei acesteia, comisia de evaluare a declarat oferta admisibilă şi câştigătoare fiind încheiat contractul nr. 143/23.09.2019, pe o durată de trei ani. În prezent, serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân funcţionează în baza prelungirii contractului nr. 143/23.09.2019 de delegare a gestiunii serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân din municipiul Timişoara, prin concesiune, prelungire a cărei valabilitate expiră în luna octombrie a anului 2023 sau mai devreme, în cazul epuizării valorii acesteia”.

„Locatar” al adăpostului de câini Danyflor. Foto: A. Ursache

5. În răspunsul trimis mi-aţi comunicat că în perioada 1 noiembrie – 15 decembrie 2022, din adăpostul Danyflor au fost adoptaţi 25 de câini. Care este numele asociaţiei / asociaţiilor care i-au adoptat, ziua/zilele în care au fost adoptaţi şi numărul microcipului pentru fiecare câine.

Nu am primit niciun răspuns, sub motivarea că există o anchetă deschisă de Biroul pentru Protecţia Animalelor din Poliţia Timiş. Asta, după ce, la solicitarea anterioară de informaţii, mi s-a comunicat că nu a dispărut niciun câine din adăpost, aşadar nu ar fi fost nevoie de nicio anchetă…
Potrivit unor voluntari, însă, din Danyflor nu poate dispărea niciun câine, doar dacă este luat de acolo sau omorât. Pentru că tot adăpostul e împrejmuit cu garduri şi pentru că animalele sunt în cuşti – nici măcar în ţarcuri, unde să se poată face puţină mişcare. Dispariţia acelor câini ridică mari semne de întrebare, cu atât mai mult cu cât au dispărut din mai multe cuşti, nu din una singură – spun voluntarii –, restul câinilor din cuştile respective rămânând acolo.

 

6. La ce metodă de înregistrare a câinilor intraţi în adăpost recurge Danyflor? Sunt sau nu microcipaţi sau crotaliaţi?

La intrarea în adăpost, spun oficialii Primăriei, câinii sunt doar examinaţi clinic şi li se întocmeşte o  fişă individuală, primind un număr individual de înregistrare. Deci, metoda „câine talie mare, alb cu pete negre”. Microciparea câinilor, transmite Municipalitatea, se face doar în momentul adopţiilor, în vederea înregistrării în RECS a proprietarului.

 

7. Cine este medicul veterinar, despre care în răspunsul dat la adresa anterioară comunicaţi că este încadrat la nivelul executivului Primăriei?

O întrebare care a rămas fără răspuns.

 

Cum stau lucrurile în realitate?

Pa pagina de Facebook Adoptă un căţel din Danyflor, administrată de voluntare şi foste voluntare în Danyflor – după ce au sesizat dispariâia celor 40 de câini, unora nu li se mai permite intrarea în adăpost –, a fost menţionat, în luna martie, un răspuns primit de la Direcţia Sanitar-Veterinară Timiş în ceea ce priveşte adăpostul Danyflor. Astfel, potrivit rsăpunsului  DSVA Timiş, în urma unor controale compuse din echipe mixte (inspectori DSV şi specialişti de la Biroul pentru Protecţia Animalelor Timiş) s-a constatat că: în adăpost există 635 de câini; câinii beneficiază de consult medical la intrarea în adăpost; pe parcursul şederii lor acolo, câinii sunt examinaţi vizual, iar cei cu probleme sunt extraşi din boxe şi puşi separat, în vederea primirii de tratamente; câinii sunt sterilizaţi; femelele cu pui sunt puse separat, în boxe individuale.

„DSVSA Timiş, BPA Timiş, acestea au fost răspunsurile dvs. Acum aş vrea să le luăm pe rând”, spun cei care gestionează această pagină:

„1. În acest moment adăpostul are capacitatea legală de-a adăposti un număr de 635 de câini sau nu contează că îi îngrămădim, nu contează cât loc ar trebui să-i revină unui câine pentru că adăpostul are posibilitatea de extindere? Adică, preluăm 100.000 de câini în ideea că odată, cândva, în viitorul îndepărtat ne vom extinde. Dar îi luăm de pe acum, să fie. Şi vouă, ăstora cu controalele vi se pare perfect normal? Nouă, nu.

2. Câinii nu beneficiază de control medical la intrarea în adăpost şi asta vă putem spune şi demonstra pentru că ne-am nimerit acolo într-o zi când a venit duba cu câini. Nu i-a controlat nimeni medical vorbind, fiind puşi toţi la un loc şi întâmplarea a făcut ca unul dintre câini să aibă o rană deschisă. Nu a interesat pe nimeni nici măcar o examinare, o dezinfecţie. Avem filmarea postată pe pagină, deci… se pare că nici aici nu aţi nimerit-o. Câinii din adăpost nu beneficiază nici măcar de deparazitări, dar mai de consultări şi tratamente orice s-ar întâmpla.

3. Câinii sunt sterilizaţi… Păi nu ştiu dacă este chiar aşa, pentru că între timp au mai fost scoşi nişte câini nesterilizaţi. Asta, după actul adiţional adăugat la contract. Iar dacă este s-o luăm din urmă.. Pfoaiii da câte exemple avem!

4. Femelele cu pui nu sunt puse separat, în boxe individuale şi avem şi pentru asta câteva exemple.

Domnilor specialişti în controale şi protectori ai animalelor şi drepturile acestora, dvs aţi înţeles care este obiectul muncii dvs, înfiintatea departamentului din care faceţi parte şi motivul remunerării voastre? Că mi se pare că nu.

Mai jos ataşez răspunsul de care vă scriam şi câteva exemple care contrazic nu parţial, ci total rezultatul controalelor domnilor specialişti (link – n.a.) . Ca o mică aducere aminte, unii dintre câinii din poze au murit în adăpost chiar înainte de-a primi ajutor din partea oamenilor de bine. Şi acest ajutor nu venea  în urma intervenţiei specialiştilor în protecţia animalelor sau a veterinarului adăpostului, ci în urma postărilor şi apelurilor noastre, pe această pagină.

Pozele în care veţi vedea câini în cabinete veterinare să ştiţi că nu sunt în cabinetul adăpostului.Sunt câini preluaţi de noi şi duşi la cabinete veterinare pentru a nu muri acolo în chinuri. Veţi vedea câini cu răni pe ei de la muşcăturile celorlalţi, veţi vedea câini plini de căpuşe, puiuţi în aceeaşi boxă cu câini maturi, mame cu puiuţi fătaţi lângă ele în boxă cu alţi 5, 6 câini maturi, diverse talii, câini piele şi os pentru că nu apucă să mănânce.

Incompetenţă sau corupţie?”

 

O picătură de bine într-un ocean de rău

Primăria mai transmite că, în anii 2021-2022, prin colaborarea cu asociaţii de protecţie a animalelor (Ecovet, Act şi Patrocle), a organizat campanii de sterilizare, cea mai mare fiind desfăşurată în perioada 5-10 aprilie 2021, când au fost sterilizaţi 380 de câini fără stăpân din Danyflor şi 23 de câini aflaţi în proprietatea unor persoane fizice, cu domiciliul sau reşedinţa în Timişoara. Totodată, mai spun oficialii Primăriei, au fost organizate anual campanii de promovare a adopţiilor şi a creşterii responsabile a animalelor de companie, sub sloganul „Şi mie îmi stă bine în lesă. Ia-mă acasă!”, acţiune în care a fost implicată şi asociaţia studenţilor din Facultatea de Medicină Veterinară Timişoara. Şi, de asemenea, campania „Participă şi tu la marea transformare – Vagabondul devine animal de companie”, acţiune organizată în colaborare cu Danyflor şi cu asociaţiile de protecţie a animalelor Animal Care Team, Marco Pet şi Rapid Pets Spa, acţiune în cadrul căreia în jur de 40 de câini au fost spălaţi şi toaletaţi într-un salon mobil, „fiind fotografiaţi pentru a fi văzuţi de o ţară întreagă”.

Căţel scos din Danyflor şi pregătit pentru adopţie. Fot: Fb / Adoptă şi tu un căţel din Danyflor

Paula Kovacs, fost voluntară la Danyflor, spune că, de fapt, „alţi voluntari care să promoveze câinii în afară e noi (ea şi o colegă de a ei – n.r.) nu au fost. Singura promovare s-a făcut pe pagina de Facebook «Adoptă un căţel din Danyflor», pagina noastră, nu a adăpostului sau în colaborare cu ei.

Astfel de campanii, chiar dacă lăudabile, nu schimbă cu numic situaţia din Danyflor, care aduce a iad. Şi nici atitudinea oficialilor din Primărie care răspund de acest adăpost de câini.

Publicitate

Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

4 Comentarii

  1. Dan spune:

    „Primaria” Timisoara?! Vai capul ei. Spuneti macar UN lucru pe care sa-l fi facut bine aceasta „primarie”. Iar asta va intreaba un votant USR din toata inima si bucuros nevoie mare ca a fost aleasa echipa domnului Fritz. Votant care acum regreta nespus acest lucru.

  2. Mihaela spune:

    Trebuie actionata primaria Timisoara in justitie.

  1. 11 aprilie 2023

    […] Cum şi unde au dispărut, într-o zi, 40 de câini din Danyflor Timişoara? […]

  2. 24 ianuarie 2024

    […] la cunoştinţa Primăriei, a Poliţiei Timiş, a Parchetului, nu a fost clarificată, scriam într-un articol din aprilie 2023. Voluntarelor care au vorbit despre această situaţie şi despre condiţiile în care sunt […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.