Şi SRI refuză să dea informaţii despre academicienii lui Gabriel Oprea

Sigla SRIMApN refuză să ne dea detalii despre Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale. MAI ne transmite să aşteptăm răspuns de la ASSN. SRI ne îndrumă spre conducerea instituţiei. Trei instituţii care girează, prin lege, funcţionarea acestei academii…

 

Scriam, săptămâna trecută, că de mai mult de o lună suntem în aşteptarea unor răspunsuri de la Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, înfiinţată de fostul ministru de Interne şi vice-premier pentru Securitate Naţională, Gabriel Oprea, al cărei nou preşedinte, după plecarea lui George Maior din funcţia de director al SRI pe cea de ambasador al României în SUA, este Remus Pricopie, rectorul Şcolii Naţională de Studii Politice şi Administrative şi fost ministru al Educaţiei.

A mai trecut o săptămână, dar răspunsul din partea ASSN nu a ajuns nici acum.

Am primit, în schimb, răspuns din partea SRI, instituţie căreia, în calitate de coordonator ştiinţific al acestei academii, i-am adresat aceleaşi întrebări al căror răspuns este ocolit cu obstinaţie de către ASSN.

Iată ce ne interesa să ne comunice oficialii academiei înfiinţate de Gabriel Oprea:

1.Care este bugetul pe anul 2015 al ASSN? Din această sumă, cât a provenit de la bugetul de stat, cât – din venituri proprii şi cât – din sponsorizări? Vă rugăm, totodată, să ne indicaţi şi numele sponsorilor.

2. Cine sunt membrii titulari ai ASSN? Vă rugăm să faceţi publică lista cu numele acestora.

3. Care este valoarea indemnizaţiei lunare a unui membru titular?

4. Cine sunt membrii corespondenţi ai ASSN? Vă rugăm să faceţi publică lista cu numele acestora.

5. Care este valoarea indemnizaţiei lunare a unui membru corespondent?

După ce ne transmite citate din legea de funcţionare a ASSN, SRI ne transmite printr-o adresă semnată „Biroul de Presă al SRI”: „Pentru detalii suplimentare legate de modul de funcţionare şi organizare a Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN), vă rugăm să vă adresaţi conducerii instituţiei. Vă mulţumim pentru interesul acordat activităţii SRI”.

Reamintim că această listă de întrebări am trimis-o în prima parte a lui decembrie 2015, întâi, la Ministerul Apărării Naţionale, apoi, la Ministerul Afacerilor Interne. Două dintre instituţiile care, potrivit legii de funcţionare a ASSN (56/22 martie 2012, actualizată în 2015), sunt indicate, alături de SRI, ca fiind coordonatori ştiinţifici ai acestei academii.

MApN a închis rapid discuţia, transmiţându-ne că ASSN nu se află în subordinea ministerului “şi nu vă putem transmite informaţiile solicitate”. Iar MAI ne-a informat că “solicitarea dvs a fost trimisă la Academia de Științe ale Securității Naționale, din Șos. Panduri nr. 68 – 72 sector 5, București, de unde veți primi răspuns”. Care răspuns nu mai vine.

 

Articol publicat şi în TIMPOLIS.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.