Conspiraţioniştii, experţi în toate şi în nimic

Aparenta erudiție a conspiraţionistilor este de fapt un bluf. Negaţionistii Holocaustului, gen Faurisson, şi apărătorii lor, gen Karnoouh, recurg la acest baraj al trimiterilor stufoase menite să te strivească. La fel, cei care au transformat anti-vaccinismul într-o Weltanschauung. Nu pierd niciun prilej să-şi reafirme fixaţiile. Adeseori, aceste obsesii se suprapun cu putinofilia explicită ori abia mascată. Plus anti-americanismul deghizat în luptă împotriva „elitelor Coastei de Est”. Care elite sunt mercantile, „suprapuse”, „parazitare”. Nu există „societăţi deschise”, e vorba de metaforele înrobirii voluntare.

 

În acest Schreckbild, o imagine menită să înspăimânte, Vestul malefic a încercuit biata Rusie, mereu subminată, mereu victimă a agresiunilor externe. URSS s-a prăbuşit din cauza conspirațiilor tenebroase, interne şi externe. Revoluțiile din 1989 au fost puse la cale de serviciile de informații occidentale, de Vatican, de iluminaţii bavarezi. Veritabilii trăgători de sfori? Soros, Mossad-ul, CIA şi Papa.

Conspiraţionismul cu aere savante mi se pare mai primejdios decât aiurelile debitate de Şoşoacă & Co. Când am ajuns în Statele Unite, la începutul anilor ’80, vedeam la colțuri de stradă din New York şi Philadelphia persoane care destribuiau gratuit ziare şi alte publicații ale „partidului” condus de un personaj numit Lyndon LaRouche. Citeai şi te luai cu mâinile de cap: lumea era controlată din umbră de Trilaterală, de Clubul de la Roma, de Zbigniew Brzezinski şi Henry Kissinger, de multinaţionale, de Vatican.

Uitasem de “larouchieni”, mi-au revenit în minte în timpul pandemiei. N-au dispărut, sunt prezenți la „datorie”. Siguri de ei, fără teama de ridicol, perorând incontinent, ecouri servile ale propagandei rusciste, conspiraţioniştii sunt experţi în toate şi în nimic. Şi-au suspendat – în caz că l-au avut vreodată – discernământul intelectual şi moral. Când şi dacă se vor trezi, vor mima uimirea, stupoarea, perplexitatea. “Este imposibil ca eu să fi spus aceste tâmpenii, îmi sunt atribuite de perfizii inamici din umbră”. Şi astfel o luăm de la capăt, cu Soros, cu masonii, cu multinaţionalele, cu Înţelepţii Sionului, cu Oculta, cu “Stai să-ţi spun eu”…


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.