Bă, se schimbă scena politică/Băse schimbă scena politică

Marcel TolceaRecunosc, sunt un băsist nenorocit!

Spre deosebire de iliescienii, constantinescienii sau chiar überklausienii (mă scuzați pentru familiaritate!) de bon ton, eu mă afund în nămolul nimicniciei mele unde mă încăpățânez să observ că acest golan nici nu a omorât români la mineriade, nici nu a futut șansa de a învinge sistemul, nici nu tace asemenea unui langoș rece, de aproape un an.

E tembel, are chestia asta enervantă cu Udrea, se uită cruciș, poate că e bețiv, poate că are un frate corupt, dar, pentru mine, singurul lucru clar e că, deocamdată, Băsescu e singurul politician care spune ceva cu cap și coadă și, mai ales, singurul care poate îngenunchea PSD-ul!

Atenție, nu pe rămășița de Ponta, ci PSD-ul!

Asta fiindcă lui Ponta îi face opoziție și PSD-ul, așa cum, de-a lungul ultimilor 15 ani, PSD-ul i-a băgat la borcan pe toți crocodilii gen Năstase Adrian. În lupta pentru putere.

Dar cel mai serios motiv pentru care eu cred în reîncarnarea lui Băsescu ține de un criteriu sociologic: Iohannis va împlini, în curând, alături de noul PNL, un an de iluzii. Exact cât trebuie pentru a nu strica rânjetul unei victorii prin ricoșeu.

Atrag atenția și că mai mult de 30 de procente din votanții anti-Ponta sau, mai precis, anti-PSD nu se regăsesc în ceea ce face Opoziția de operetă. Moțiunea de cenzură a dovedit acest lucru fiindcă parlamentarii Puterii nu au simțit că peștele Puterii pute a mort, așa că au stat în băncile lor.

De ce?

Fiindcă umbra USL-ului reacționează la stimuli. La stimulul Băsescu. Iar acest stimul este întreținut de Antena 3 nu doar din considerente voiculesciene – așa cum s-ar putea crede –, ci, mai ales, dintr-un calcul psihanalitic: atunci când ai un dușman comun, nimic nu te separă, ci doar te nuanțează. Or, în clipa în care Băsescu a reintrat pe scena politică – reinventat de Opoziția rahitică –, el a forțat și despărțirea simbolică dintre cei doi frați nefirești ai USL-ului. Încă regăsiți în spațiul simbolic al Antenei 3, unde electoratul uselist se comportă de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat de la divorțul dintre Ponta și Antonescu. Iar această percepție a fost perpetuată, consolidată de faptul că Băsescu, în clipa în care a devenit fără identitate politică, a dat senzația că USL-ul are datoria morală față de electorat să fie viu și real.

Băsescu însă a simțit repede acest lucru.

Așa că, de azi, Băsescu a intrat nu doar în politică, ci, mai ales, în conștiința celor nesiguri și a celor nemulțumiți. Mai întâi, în conștiința parlamentarilor care iau în calcul foarte serios că partidul lui T.B. va obține cel puțin 10 – 12 procente. Apoi, în conștiința celor care, după ce au reușit să îl împedice pe Ponta să fie Președinte, au fost dezamăgiți total că el nu a fost răsturnat. Și nu în ultimul rând, în conștiința celor care s-au simțit trădați de noul PNL.

Unde dezamăgirea față de Opoziție este poate mai mare decât cea față de Băsescu.

Vom trăi și vom vedea câți parlamentari ai Mișcării Populare vom avea peste câteva luni…

Vin vremuri interesante.

 

Articol publicat şi pe blogul La Tolce Vita.

Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

6 Comentarii

 1. profun spune:

  Recunosc, sunt un … anti-băsist nenorocit!

  Poate de aceea îmi sare în ochi faptul că, băsiștii de bon ton, câţi au mai ramas, au foarte putine si subtiri argumente.

  Da, nu a omorât români la mineriade însă, era ministru al transporturilor pe vremea când minerii veneau cu trenurile statului la Bucuresti.

  Cu sistemul am vazut cum a … prestat. Deși deocamdată doar se râcâie la suprafață sistemul lăsat de Băse, putoarea care se degajă e pestilențială. Nu-i greu de imaginat, decât pentru băsiști [poate] cât de adânc e rahatul lăsat în urmă.

  Cât despre capacitatea lui de îngenunchea PSDul, am vazut de ce e în stare atunci când era pe … ca mari și avea toate frâiele puterii: i-a adus de câteva ori la guvernare (o dată, chiar de bună voie).

  Sunt de acord însă cu concluzia, vin vremuri interesante (și pentru băsiști si pentru … restul lumii).

 2. Poli 21 spune:

  Observ cu tristete ca Distinsul intelectual dl. Tolcea, in marea admiratie pentru…( imi vine greu sa ii scriu pina si numele) a preluat si o parte din discursul acestuia. Altfel nu pot pricepe cuvintul f…t din prima parte a comentariului, care de altfel este pertinent.

 3. Alin Savu spune:

  Şi eu sunt un băsist nenorocit, aşa că articolul m-a uns pe suflet!

 4. PT spune:

  basescu este un adevarat rechin politic. unde simte sange acolo isi infinge coltii

 5. radu spune:

  Da, pentru tine asa e, precum spui…base schimba lumea. Pentru mine de pilda, (nusunt niciunul din cei enumerati de tine, dar sa stii ca exist), e un alt rahat cu perja  in politichia romaneasca. Da din fleanca verzi si uscate, a stat 10 ani in fruntea tarii, a si guvernat cat a avut pdl-ul la carma  si Romania tot ultima tara din Europa a ramas. Atata admiratie pt un maimutoi, numai la romani poti sa vezi. De-aia le-mers asa bine in ultimii 25 de ani, de orientati ce-au fost. 

 6. Dan spune:

  E suficient sa-i inventariezi dusmanii pentru a sti cu precizie de partea cui sa fi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.