Andrei Cornea, invitatul lui Cristian Pătrășconiu la „Reziliența prin cultură”

Foto: Humanitas

Pornind de la volumul Utilitatea inutilului. Manifest, al profesorului italian Nuccio Ordine, publicistul și scriitorul Cristian Pătrășconiu l-a invitat la un dialog pe Andrei Cornea, traducător de elită, prozator, eseist și profesor universitar, în cadrul podcastului Reziliența prin cultură al Editurii Spandugino.

 

Împreună, cei doi sondează câteva dintre marile teme ale culturii și ale practicii educației contemporane, insistând asupra ideii că inutilul nu este doar util, ci este esențial pentru păstrarea echilibrului și a sănătății societăților.

În cadrul acestui interviu au fost căutate răspunsuri la întrebări de genul: În ce constă utilitatea inutilului? Poate fi inutilul o cale care duce către noi înșine? Există o legătură între realitatea autentică și mediul de simulacre, umbre și ficțiuni în care trăim închiși ca într-o peșteră? Ce ar trebui să facem pentru a ne elibera, pentru a ieși din această peșteră a condiției umane, descrisă în alegoria lui Platon? Educația se poate dovedi o cale de salvare? Ce s-a pierdut în educație în ultimii 10 -15 ani? Ce rol a avut reforma Bologna asupra nivelului învățământului universitar din Europa și din România? Au devenit oare universitățile niște întreprinderi, cu profesori pe post de birocrați și studenți drept clienți? Cum se articulează acestea cu logica profitului, pe de o parte, și cu scopul înalt al educației, pe de cealaltă parte? Actuala criză din educație a apărut pentru că avem un exces sau un deficit de ceea ce este util? Criza, în general, este mai curând o excepție sau este regula, cel puțin în societatea occidentală din ultimele două veacuri? Ne pot oferi clasicii, „cei vechi”, soluții pentru problemele și crizele de astăzi?

Podcastul Reziliența prin cultură al Editurii Spandugino propune repere și idei pornind de la care putem converti provocările actuale în ocazii de întărire interioară, deschidere spirituală și renaștere comunitară.

Dialogul integral între Cristian Pătrăşconiu şi Andrei Cornea poate fi urmărit în înregistrarea de mai jos:

Print Friendly, PDF & Email
PublicitateArticole din aceeaşi categorie:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.