Adrian Papahagi, despre „Creştinism vs. comunism”, într-o conferinţă din seria „Justiţia memoriei”
Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino organizează o nouă conferinţă din ciclul „Justiţia memoriei”. Invitat special este Adrian Papahagi, care va vorbi pe tema „Creştinism vs. comunism. Sau lecţia profesorului Woland”. Moderatorul conferinţei este Cristian Pătrășconiu.
Evenimentul va avea loc joi, 19 ianuarie, de la ora 17, la sediul reprezentanţei la Bucureşti a Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, de pe strada Jean Louis Calderon nr. 66. Confirmarea participării la conferință se face la adresa de mail acivica@memorialsighet.ro.
Ciclul de conferințe „Justiția memoriei”, organizate de Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Fundația Spandugino, coordonate și moderate de jurnalistul şi eseistul Cristian Pătrășconiu, propune idei și dezbateri în jurul unor teme de ardentă actualitate, reliefând rolul și importanța memoriei în evocarea și înțelegerea faptelor petrecute în perioada comunismului, sistem politic ce a provocat cele mai multe victime din întreaga istorie a umanității. Ce factori au condus la instaurarea regimului comunist în anumite țări ale lumii? Care sunt cauzele ce au contribuit la prăbușirea acestuia? Sub ce forme continuă să influențeze lumea de astăzi? Ce a rămas, la nivelul societății contemporane, din comportamentele, ideile și politicile specifice comunismului în timpul celor aproape șaptezeci de ani în care a dominat Europa? Cum se explică evenimentele actuale din perspectiva istoriei mondiale a comunismului și care sunt firele de adâncime ce unesc trecutul cu prezentul? Acestea sunt (numai) o parte dintre întrebările la care invitații speciali ai acestor conferințe vor încerca să răspundă în cadrul prelegerilor pe care le-au susținut sau pe care le vor susține.
Titulatura acestor conferințe pe care Fundația Academia Civică – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței le organizează în parteneriat cu Fundația Spandugino este inspirat de o formulă celebră a cărei autoare este Ana Blandiana: „Atunci când justiția nu reușește să fie o formă de memorie, memoria singură poate fi o formă de justiție”.
Citiţi şi:
- Adrian Papahagi: „Ravagiile sexomarxismului”
- Adrian Papahagi: „Intelectualii au eşuat adesea în politică fiindcă vor o politică a valorilor, maximalistă moral, coerentă doctrinar”
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News