Zeci de filme şi mii de spectatori, la Ceau, Cinema!
Peste 5.000 de spectatori au participat la proiecţiile şi evenimentele din cadrul celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, care a avut loc în perioada 17-21 iulie, la Timişoara. Festivalul a însemnat aproape 40 de filme, dintre care multe în premieră în România, trei expoziţii, ateliere pentru copii şi tineri şi dezbateri.
Trofeul Ceau, Cinema! “Răzvan Georgescu” pentru cel mai bun film din competiţie a fost câştigat de Ivo (Germania, 2024), regizat de Eva Trobisch.
„Felul în care la un moment dat ne confruntăm cu proximitatea morții celor dragi, din cauza bătrâneții sau a unei boli grave, este un subiect dificil chiar și în discuții. Cu atât mai mult apreciem realizarea unui film care descrie chirurgical, fară să alunece pe panta emoției sau a tezismului, o situație dintr-o societate prosperă și supertehnologizată, în care totuși ți se interzice să mori când dorești, oricât de mult ai suferi”, şi-a motivat decizia juriul format din actriţele Ilinca Manolache şi Olga Török şi regizorul Adrian Sitaru.
Premiul publicului a mers către filmul polonez O altă viață decât a mea (Woman of… 2023), regizat de Małgorzata Szumowska și Michał Englert.
Trofeul Ceau, Cinema! „Răzvan Georgescu” are o valoare de 1.000 de euro, iar Premiul Publicului este de 500 de euro, ambele fiind oferite de Groupama Asigurări. Trofeele sunt realizate de artista Lia Pfeiffer.
Alături de gala de deschidere cu producţia franceză Extrasezon (2023, regia Stéphane Brizé), filmele bănăţene s-au bucurat de cel mai mare succes. Cele 500 de locuri ale Cinema Timiş au fost ocupate la proiecţiile cu filmele Clara (2023), de Sabin Dorohoi, şi Apă şi talpă (2024), de Mircea Gherase şi Lucian Mircu, ambele în prezenţa echipelor. Scurtmetrajele bănăţene au umplut de asemenea Cinema Victoria.
Proiecţiile cu filmele din retrospectiva dedicată cinematografiei franceze, de la Grădina de Vară Capitol, au atras de asemenea sute de spectatori fiecare, la fel ca versiunea restaurată a uneia dintre capodoperele lui Andrei Tarkovski, Sacrificiul (1986), proiectată la Cinema Timiş. Apreciate au fost şi proiecţiile în aer liber din Piaţa Traian, dar şi proiecţia specială cu Parazit (2019, regia Bong Joon-Ho).
La această ediţie a fost celebrată cineasta maghiară Judit Elek (n. 1937), care a primit, la Budapesta, din partea echipei Ceau, Cinema!, trofeul onorific al festivalului şi care a avut parte de un focus de trei filme. Retrospectiva a fost organizată în parteneriat cu Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar din București.
În afară de proiecţii, spectatorii s-au mai putut bucura de trei expoziţii. Una i-a aparţinut artistei bulgare Boryana Ilieva, creatoarea proiectului Floor Plan Croissant şi invitată specială a festivalului, şi a cuprins lucrări de artă care ilustrează case din 12 filme celebre. La Galeria Pygmalion de la Casa Artelor încă mai poate fi descoperită, până pe 8 august, expoziţia Secvenţe, care conţine peste 50 de afișe de filme româneşti din anii `70-`80, din colecția privată a scriitorului, traducătorului și criticului de film Marian Rădulescu. De asemenea, trei tineri studenţi, Ioana Satmari, Eric Szilveszter și Fabian Leiba, recent intraţi în echipa festivalului, au propus o expoziţie interactivă, intitulată Ceau, Cinema!, pe numărate.
Atelierul Ceau, Cineva! a fost dedicat analizei şi criticii de film şi l-a avut coordonator pe criticul Victor Morozov. Zece tineri din Timişoara şi din alte oraşe au participat la workshop.
Partenerul internaţional din acest an a fost festivalul transfrontalier de film Tribute to a Vision din Nova Gorica, oraş sloven de la graniţa cu Italia, care va deţine în 2025 titlul de Capitală Europeană a Culturii. O echipă de la Tribute to a Vision a fost prezentă la Timişoara.
Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală. Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Partenerii internaţionali ai Ceau, Cinema! sunt Festivalul de Film Tribute to a Vision (Slovenia şi Italia) şi Proiectul Floor Plan Croissant (Bulgaria), iar cei naţionali: Lipoplast, Institutul Italian de Cultură din Bucureşti, Centrul Cultural German din Timişoara, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, Ambasada Spaniei, Institutul Cervantes din Bucureşti, Forumul Cultural Austriac Bucureşti, Institutul Polonez Bucureşti, Centrul Ceh Bucureşti, Institutul Francez din Timișoara, Institutul Francez din Bucureşti.
Proiectul este sprijinit de: Asociaţia Marele Ecran, Asociația Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, Cinema Timiş, Cinema Victoria, Asociaţia Ceva de Spus, Fundaţia Cartea Călătoare, Cărtureşti Timişoara, La Două Bufniţe, Cartea de Nisip, Animest, Ibis Timisoara City Center, Porsche Timişoara, Ovride, Faber, Timişoara la cutie, Casa Artelor – Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş, Arhiva de Filme din Ungaria, Universitatea de Vest din Timişoara, Social Fabrics Research Lab, Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării a UVT, Asociația Comunitatea GIS din Timișoara, F-Sides Cineclub, Eventbook, Auăleu, Crama Aramic, Pulcinella, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Claudia Roşu.
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News