Universitatea Naţională de Apărare: „Alexandru Cumpănaşu nu a predat şi nu a absolvit cursuri la Colegiul Naţional de Apărare”
În declaraţii publice şi în CV, Alexandru Cumpănaşu, intrat în cursa pentru prezidenţiale, îşi leagă numele de Colegiul Naţional de Apărare al Universităţii Naţionale de Apărare, menţionând că a predat acolo şi că, la acelaşi colegiu, este absolventul unui curs de securitate naţională. Universitatea infirmă aceste informaţii.
Pe CV-ul preşedintelui Asociației pentru Implementarea Democrației, Alexandru Cumpănaşu – o variantă care circulă de câteva zile în presa online, după izbucnirea scandalului că este doar absolvent de liceu şi, cu toate acestea, are colaborări cu universităţi şi contracte, ca expert, cu diverse instituţii publice, – apare informaţia că, în noiembrie 2006, a obţinut un certificat de absolvire a unui curs de securitate naţională pe care l-ar fi urmat la Colegiul Naţional de Apărare (a se vedea pagina 3 din CV).
Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” transmite, prin intermediul ofițerului de informare și relații publice, căpitanul Cristina Barna, că Alexandru Cumpănaşu nu a absolvit niciun curs la Colegiul Național de Apărare.
CV-ul lui Alexandru Cumpănaşu (Sursă: Main News)
De asemenea, este respinsă ideea că ar fi predat la acest colegiu. În urmă cu vreo două săptămâni, întrebat de presă ce pregătire are pentru a scrie despre făuritorii Marii Uniri – el fiind autorul a trei broşurele redactate în Anul Centenar, pentru care a încasat un milion de lei de la Ministerul Culturii – Alexandru Cumpănaşu a declarat, pentru Libertatea: „Sunt specialist în politică externă, pentru că am realizat emisiunea Ambasador, la Realitatea TV, și sunt calificat și ca istoric, pentru că predau la Colegiul Național de Apărare și am fost activist civic zeci de ani. Cine ar putea ști mai bine decât mine cum era societatea civilă la 1918?”.
UNAp infirmă, cum spuneam, şi faptul că Alexandru Cumpănaşu a predat la Colegiul Naţional de Apărare. “Nu a fost și nu este lector asociat la Colegiul Național de Apărare și nu apare în evidențele sau listele aprobate de către Senatul universitar”, mai spune căpitanul Cristina Barna, ofițerul de informare și relații publice. Aceasta subliniază că nu a existat nici un alt tip de colaborare, de genul unor conferinţe sau dezbateri pe care să fi fost invitat să le susţină.
Am încercat să obţin un punct de vedere de la Alexandru Cumpăşanu, trimiţându-i, prin mesaj online, rugămintea de a-mi spune când şi ce disciplină a predat la Colegiul Naţional de Apărare, activitate pe care a menţionat-o într-o declaraţie recentă, şi, de asemenea, să indice perioada şi denumirea cursului pe care – conform CV-ului său, care apare în presa online –, l-a absolvit în 2006, la Colegiul Naţional de Apărare. Până la momentul publicării articolului nu a primit doar răspunsul, probabil, unul standard: „Multumesc mult pentru mesaj! Cu respect, AC.”
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News