Zid de tăcere în jurul fugii din ţară a lui Sebastian Ghiţă
De un an şi două luni, fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă, multiplu inculpat, are, teoretic, statut de urmărit international, după ce a fugit din România, în ciuda interdicţiei de părăsire a ţării. De atunci, Ministerul Justiţiei nu a reuşit să-l aducă în ţară, iar Ministerul de Interne, Poliţia Română şi Poliţia de Frontieră refuză să spună pe unde, cum şi cu ajutorul cui a părăsit, ilegal, România. Timp în care acesta intră în direct la emisiuni tv şi cere arestarea unor procurori.
Poliţia Română încă anchetează, de peste un an…
I-am solicitat, zilele trecute, noului şef al Poliţiei Române, chestorul Alexandru Ioniţă, să comunice care sunt rezultatele anchetei interne a IGPR, referitoare la modul în care au acţionat poliţiştii de la Direcţia de Operaţiuni Speciale, în seara de 19 decembrie 2016 când, în timpul acelei misiuni de filaj, l-au scăpat de sub observaţie pe Sebastian Ghiţă, aflat control judiciar şi cu interdicţie de a părăsi ţara? Reamintind că această anchetă internă i-a fost solicitată în regim de urgenţă, încă din decembrie 2016, şefului Poliţiei Române de atunci, de către fostul ministru de Interne, Dragoş Tudorache.
Ce răspunde Poliţia Română? Că “informațiile respective au fost făcute publice la data de 28 decembrie 2016 și le puteți regăsi pe site-ul oficial al Poliției Române, la secțiunea «Comunicate»”. Pentru reamintire, comunicatul acela nu spunea nimic, de fapt. Şi nici nu avea cum să elucideze lucrurile, pentru că fusese emis înainte de demararea vreunei anchete.
Şi mai tarnsmite Poliţia Română, “în acest moment, potrivit prevederilor art.12, alin.1, lit. e) din Legea nr. 544/2001, nu vă putem pune la dispoziție alte date și informații”. Adică, ce spune acel paragraf invocat? Că sunt exceptate de la liberul acces “informaţiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidenţiale ori se pun în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfăşurare”. Deci, de un an şi două luni, ancheta privind fuga din ţară a unui individ pus sub control judiciar – care a şi fost localizat deja de luni de zile – este nefinalizată.
Poliţia de Frontieră aşteaptă să cerceteze alţii o trecere ilegală a frontierei
Am trimis solicitat informaţii şi de la şeful Poliţiei de Frontieră Române, chestorul Ioan Buda, pe care l-am întrebat: 1. Prin ce punct de trecere a frontierei şi în ce dată a părăsit Sebastian Ghiţă România? Şi 2. Au existat sancţiuni date poliţiştilor de frontieră aflaţi în tură la momentul respectiv? Dacă da, în ce au constat acestea şi care sunt faptele care li se impută? Dacă nu, de ce nu au fost aplicate sancţiuni?
Ce răspunde conducerea Poliţiei de Frontieră? Că “va putea efectua verificări specifice pentru a stabili modalitatea prin care Sebastian Ghiță a părăsit teritoriul României, în funcţie de rezultatul anchetei desfășurate de autoritățile abilitate și de datele de interes ce vor rezulta în urma instrumentării dosarului penal.”
Adică, Poliţia de Frontieră nu a cercetat până acum modul în care un individ cu interdicţie de a părăsi România fuge din ţară şi, poate, cu complicitatea unor poliţişti de frontieră, şi nu ştie nici măcar prin ce punct de frontieră sau prin ce zonă a părăsit acesta ţara.
Dar transmite că va face investigaţii “în funcţie de rezultatul anchetei desfășurate de autoritățile abilitate”. Totuşi, ce autoritate este mai competentă să dea aceste răspunsuri dacă nu Poliţia de Frontieră care are în pază graniţele ţării? Şi care, potrivit Codului de Procedură Penală, în cazuri de interdicţie de a părăsi ţara, primeşte o copie a deciziei, fiind obligată să dispună darea inculpatului în consemn la punctele de trecere a frontierei.
Totuşi, dă asigurări, “la finalizarea verificărilor, se vor lua măsurile prevăzute de lege”…
Ministerul de Interne dă un răspuns care nu spune nimic
În vara anului trecut, am solicitat şi ministrului de Interne, Carmen Dan, să răspundă la trei întrebări: 1. Prin ce punct de trecere a frontierei şi în ce dată a părăsit România? 2. Au existat sancţiuni date poliţiştilor de frontieră aflaţi în tură la momentul respectiv? Dacă da, în ce au constat acestea şi care sunt faptele care li se impută? Dacă nu, de ce nu au fost aplicate sancţiuni? 3. Care sunt rezultatele anchetei interne referitoare la modul în care au acţionat poliţiştii de la Direcţia de Operaţiuni Speciale, care l-au scăpat de sub observaţie pe Sebastian Ghiţă, în timpul unei misiuni de filaj? Această anchetă internă i-a fost solicitată în regim de urgenţă, încă din decembrie 2016, şefului Poliţiei Române, de către fostul ministru de Interne, dl Dragoş Tudorache.
MAI a răspuns, dar, de fapt, nu a comunicat nimic. Transmitea că, la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române, a fost efectuată o anchetă internă, „care a vizat modul în care s-au derulat controlul judiciar, realizarea procedurii de citare, punerea în executare a mandatului de aducere și efectuarea activităților dispuse prin ordonanța emisă de unitatea de parchet competentă, desfășurate de polițiști din cadrul IPJ Prahova și ai Direcției Operațiuni Speciale” şi că rezultatul acestei anchete a fost prezentat procurorului de caz.
„De asemenea, rezultatul a fost prezentat public, cu aprobarea procurorului, la data de 28 decembrie 2016, prin intermediul unui comunicat de presă remis de Inspectoratul General al Poliției Române”, adaugă oficialii MAI.
Ce spunea acel comunicat, pe care, acum, îl invocă şi conducerea Poliţiei Române? Nimic, de fapt. Îl redau mai jos, integral:
„Polițiștii din cadrul IPJ Prahova au executat activități de aducere la îndeplinire a citației procedurale, a mandatului de aducere, precum și de executare a măsurilor controlului judiciar.
Polițiștii din cadrul Direcției Operațiuni Speciale au desfășurat activitățile dispuse de procuror, prin ordonanță. Acestea au avut drept scop completarea materialului probator, fără limitarea libertății de mișcare a inculpatului Ghiță Sebastian.
Cu privire la aceste activități nu au fost constatate încălcări ale normelor procedurale, iar în ceea ce privește cooperarea interinstituțională s-au dispus măsuri pentru îmbunătățirea acesteia.
Precizăm că în prezent, Poliția Română continuă cercetările pentru punerea în executare a mandatului de aducere emis pe numele inculpatului Ghiță Sebastian, cadrul procedural limitând activitățile, comparativ cu măsurile dispuse în cazurile de dare în urmărire a unei persoane.
Totodată, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a intensificat verificările la punctele de trecere a frontierei, având în vedere menținerea interdicției de a părăsi teritoriul României față de cel în cauză, iar până în prezent, nu au rezultat date care să confirme ieșirea din țară a persoanei în cauză.”
În traducere liberă, nimeni nu este vinovat nici pentru că Sebastian Ghiţă a dispărut de sub ochii poliţiştilor de la filaj. Nimeni nu este vinovat nici pentru că a ieşit din ţară, deşi avea interdicţie să o facă. Aşa că, dacă nu sunt vinovaţi, nu sunt nici sancţiuni. Şi nu ştim nici dacă Sebastian Ghiţă a fugit din ţară din cauza neprofesionalismului unor angajaţi ai MAI sau cu complicitatea lor. De fapt, nu ştim, oficial, nici pe unde a fugit…
Dispărut după o sindrofie a SRI
Sebastian Ghiţă, fost deputat PSD şi fost membru al Comisiei parlamentare de control al SRI, a fost scăpat de sub observaţie exact în prima zi în care rămăsese fără imunitate parlamentară. Adică, în seara de 19 decembrie 2016, în timpul unei misiuni de filaj a Direcţiei Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române, care a succedat o sindrofie oficială a SRI, la care fusese invitat.
În momentul în care i s-a pierdut urma, se afla sub control judiciar şi cu interdicţia de a părăsi ţara, măsuri impuse într-un dosar al DNA Ploieşti, în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti granzi din fieful său – foşti capi ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, ai Poliţiei judeţene şi DGA Prahova.
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News
Ei, uite in cazul lui lui Nicolae Popa, cum, necum, extrădarea a reușit, iar statul a pus laba pe derbedeu. In cazul lui Ghiță, Mazare, Udrea, Bica etc extrădarea nu numai ca trenează, dar corupții fugari fac si aplica in prezent legea in Romania. Mai ales împotriva magistraților împotriva cărora au ei un dinte. Când a funcționat de fapt justiția în țara asta atunci, cu Kovesi șef , sau acum cu Toader în rol de prim țuțăr ? Se pare ca aducerea in țara a celor care fug de justiție a devenit de-a dreptul, nu numai periculoasa pentru justițiari, dar si de-a dreptul ilegala !
Li-i dor la multi de vremurile lui Iliescu, Năstase când parchetele aveau numai o stampila pentru mahării de partid si pentru protejații acestora: NUP – ne-începere urmărire penala!
Raspunsul pentru aceasta situatie este foarte simplu, si ar trebui sa fie evident pentru o persoana ca dvs., care se misca, mai mult sau mai putin, in cercurile puterii… Ghita a fost racolat de mult de catre Servicii, si, prin prisma meseriei si afacerilor sale, prin firmele de software infiintate de dinsul, si prin legaturile sale cu SRI, a creat si pus la dispozitia SRI, dar si a altor institutii guvernamentale, o multime de aplicatii software, mai mult sau mai putin importante. De-a lungul acestui proces, este foarte probabil ca si-a tras de la guvern, prin platile care i se datorau pe programele de software produse de firmele sale, sume de bani mult mai mari decit cele care ar fi fost reale. In plus, orbit de betia de putere, si prin suporterii sai din PSD, a incercat sa preia si putere politica, nu numai financiara, putere politica pe care s-o imparta, tot asa, mai mult sau mai putin, cu PSD.
Ei bine, este clar ca Sebastian Ghita s-a intins mai mult decit ii era plapuma. SRI nu avazut cu ochi buni extinderea lui Ghita in domenii in care SRI nu-i aproba extinderea. Problema insa era ca Ghita stia deja prea multe despre mersul lucrurilor in SRI, si despre sistemele sale de calcul si gestiune, produse chiar de firmele sale. Asadar, Ghita s-a suparat pe SRI, care nu i-a permis ascensiunea la stele, si a permis trimiterea sa in judecata, si afugit din tara, pentru a nu suferi rigorile legii, asa cum erau acestea vazute si pregatite de SRI. Numai ca fugit fiind, Ghita nu prea mai poate fi controlat, si, daca este adus in tara, s-ar putea razbuna, prin divulgarea multor secrete despre programele, evident secrete, produse de firmele sale pentru SRI si guvern. Asadar toata lumea cu raspunderi in domeniile respective prefera status quo-ul, deocamdata.
Problema este deci ca SRI si guvernul nu au putut apela si la alte firme pentru a crea astfel de programe software secrete, in primul rind pentru ca nu prea sint in Romania firme puternice de software neaose, 100% romanesti, iar daca sint, acestea sint prea slabe tehnologic, pentru a putea produce programe dupa necesitatile actuale. Asadar, lui Ghita Fortele si serviciile din Romania i-au dat prea multa putere, iar acesta si-a luat-o in cap. Aceasta mi se pare explicatia cea mai logica. Deci, daca va puneti intrebari, ar trebui sa va dati si raspunsuri. Evident, aceste raspunsuri nu pot fi date pe baza unor probe irefutabile, ci doar pe baza unor speculatii, mai mult sau mai putin bazate pe realitatea inconjuratoare, pentru ca domeniul in sine este secret oficial. dar faptul ca domeniul este secret oficial nu inseamna ca noi, publicul, trebuie sa ne oprim din a analiza ce este mai bine pentru noi, ca tara.