Tirul pe 22&GDS
Atacurile la persoană, afectarea imaginii publice și a reputației membrilor GDS au fost neîncetate în cele trei decenii de la Revoluție.
În ianuarie 2001, Curtea Supremă de Justiție îl obliga pe Ion Cristoiu, într-un proces civil, să plătească daune morale în valoare de 400 de milioane de lei vechi (40.000 de lei noi) Gabrielei Adameșteanu, pe atunci redactor-șef al revistei „22”. Deși o insultase în mod inadmisibil, Cristoiu a făcut mare tărăboi că e o țintă politică și a cerut să se facă o chetă publică. Jurnalul Național a lansat apelul, a găsit naivii și a adunat suma. Dacă nu a plătit din buzunar, Cristoiu a recidivat și a fost din nou condamnat în 2004 să plătească 250 de milioane de lei despăgubiri morale președintelui Alianței Civice. Cei care l-au apărat public pe vanitosul misogin – Cristian Tudor Popescu, Cornel Nistorescu ș.a. – au recirculat cu satisfacție ofensele aduse scriitoarei. Cazul Gabrielei Adameșteanu este atipic pentru ce s-a întâmplat în cei 30 de ani de existență a Grupului pentru Dialog Social și a revistei „22”. Numeroasele atacuri, insulte, amenințări, dezinformări și minciuni nu au fost niciodată sancționate. După cum s-au schimbat vremurile și partidele de la guvernare, GDS a fost în vizorul unor politicieni deranjați de accentul critic al revistei și de autoritatea publică a unor intelectuali ai GDS. Nu mai departe anul trecut, ministrul Culturii, al cărui nume nu merită a fi reținut, amenința organizația cu controale aspre, stimulat de campania plină de resentiment a Antenei 3, cuplată cu site-ul de mercenari intitulat Lumea Justiției-LUJU. Mihai Șora, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Vladimir Tismăneanu, Andrei Pleșu, Andreea Pora, Smaranda Enache, Andrei Cornea, Monica Macovei, Andrei Oișteanu și alți membri ai Grupului pentru Dialog Social, precum și premiații au fost jigniți în cele mai josnice moduri. Au făcut-o oameni de presă, de la Cristoiu, Nistorescu, Ciutacu, Roncea, Chirieac, până la toată garnitura Antenelor și a televiziunii fugarului Ghiță, RTV, au făcut-o scriitori roși de frustrări ca Nicolae Breban, Dinescu sau Ion Coja, dar mai ales site-uri obscure, sub protecția anonimatului, ca activenews.ro, psnews.ro, justițiarul.ro, eftimie.net. Harnice în a răspândi zvonuri și în a denigra au fost permanent DCNews, Jurnalul Național, Evenimentul zilei, Cotidianul și canalul rusesc instalat în România, sputnik.ro. Dacă nu se găsea altceva, GDS și revista editată de acesta erau puse într-o relație falsă cu miliardarul Soros, ca fiind niște „slugi sorosiste”. Iar televiziunile de casă ale securiștilor vechi și noi, Antenele și RTV, dar conjunctural și Realitatea TV, B1 TV sau TVR au dezlănțuit campanii de linșaj la adresa membrilor GDS pentru a lovi în prestigiul acestora.
- Citiţi şi: Nevoia de spirit critic
Foarte rar, societatea civilă a sărit în apărarea membrilor organizației și a jurnaliștilor de la „22”. S-a întâmplat totuși în ianuarie 2014, când comunitatea jurnalistică s-a solidarizat în fața linșajului mediatic practicat de Antena 3. După numeroase emisiuni de batjocorire, de atacuri imunde la adresa Andreei Pora, aproape șase sute de jurnaliști au semnat un apel împotriva practicilor degradante în presă: „Afectarea gravă a demnităţii şi a imaginii publice, terfelirea reputaţiei profesionale în cazul unor importante personalităţi ale vieţii culturale, inclusiv al unor jurnalişti, au depăşit orice limite. Injuriile, montajele denigratoare, intruziunea în viaţa privată, violenţa de limbaj, trivialitatea şi falsificarea cu premeditare a adevărului sunt practici incalificabile. Considerăm că ele decredibilizează întreaga breaslă şi trebuie să înceteze”, sublinia comunicatul dat publicității.
Un alt episod, tot ca excepție, s-a petrecut în martie 2014, când s-a organizat un miting de solidaritate cu Andrei Pleșu, intitulat „Deschideți cărțile/Închideți Antenele!”: „Asasinatul moral al valorilor culturale şi atacul repetat la adresa civilizaţiei trebuie să înceteze! Duminică, începând cu ora 18:30, în Piaţa Universităţii (la Fântâna de la Arhitectură) din Bucureşti, vă invităm la un protest apolitic în favoarea cărţii şi împotriva Antenei 3. Protestul este o reacţie a societăţii civile după linşajul mediatic la adresa lui Andrei Pleşu. Aduceţi şi o carte!“, era apelul lansat pe rețelele sociale. Protestul a excelat în sloganuri simpatice ca „Nu ne luați cu preșu’/Noi îl vrem pe Pleșu”, „N-a citit Antena 3/Cât a scris Pleșu Andrei” sau, una mai corozivă, „Voiculescu și ai lui/Slujitorii dracului”.
Atacurile la persoană, afectarea imaginii publice și a reputației membrilor GDS au fost neîncetate în cele trei decenii de la Revoluție. Poate și acest asediu permanent a fragilizat în interior organizația și a determinat unele rupturi. Însă, deși subfinanțată, revista „22” nu a cedat din intransigența sa critică, iar Grupul pentru Dialog Social continuă să apere valorile care au fondat-o.
Articol publicat şi în Revista 22.
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News