Teatrul German din Timişoara, în campania „Artiști români pentru artiști ucraineni”

Sursă foto: Teatrul German de Stat Timişoara

Teatrul German de Stat din Timişoara participă la campania Artiști români pentru artiști ucraineni, organizată de UNITER, cu spectacolul Dumnezeul Kurt, în regia lui Alexander Hausvater.

 

46 de instituții culturale de stat și independente au răspuns favorabil apelului UNITER de a fi împreună, prin teatru, pentru păstrarea demnității artiștilor și pentru susținerea culturii ucrainene. Printre acestea se numără Teatrul German de Stat Timișoara, care participă la campanie cu spectacolul Dumnezeul Kurt, de Alberto Moravia, în regia lui Alexander Hausvater. Spectacolul, care a avut premiera în 20 mai, va fi jucat vineri, 10 iunie, începând cu ora 19.30, în Sala TGST. Banii strânși din vânzarea de bilete vor fi donați pentru sprijinirea artiștilor ucraineni care nu mai pot lucra în această perioadă grea.

Acțiunea din Dumnezeul Kurt se petrece cu câteva luni înaintea sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, într-un lagăr de concentrare german din Polonia ocupată. Comandantul lagărului vrea să exemplifice ideile sale legate de o societate fără concepte etice în care sentimentul vinovăției devine o piedică depășită de istorie și, drept urmare, inutil. În acest scop el se folosește de piesa Oedip rege, de Sofocle. Din ordinul lui, tragedia scrisă de autorul clasic nu va fi doar jucată, ci chiar „trăită” de deținuții lagărului. Comandantul Kurt, reprezentant al unui regim criminal, inuman și cinic, preia rolul zeilor antici. Un deținut evreu, prietenul din tinerețe al comandantului, este condamnat să-și ucidă tatăl și s-o lase gravidă pe propria lui mamă.

Sursă foto: Teatrul German de Stat Timişoara

Din distribuția spectacolului fac parte actorii Franz Kattesch, Harald Weisz, Olga Török, Rareș Hontzu, Ida Jarcsek-Gaza, Daniel Ghidel, Tatiana Sessler-Toami, Aljoscha Cobeț, Dana Borteanu, Isa Berger, Radu Brănici, Oana Vidoni, dar și Sergiu Vernica și Jaqueline Kohl, studenți ai Secției germane de actorie din cadrul Facultății de Teatru și Muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

În echipa de creație, lui Alexander Hausvater i se alătură Zsolt Fehervari, care semnează decorul, Ioana Smara Popescu – costumele, Dan Simion – muzica și Sebastian Hamburger, realizator video.

Alberto Moravia, pseudonimul lui Alberto Pincherle (1907 – 1990), jurnalist, romancier și eseist, cunoscut pentru portretele sale ficționale asupra alienării și sexualității lipsite de iubire, a fost o personalitate marcantă a literaturii italiene din secolul XX. Tragedia Dumnezeul Kurt, compusă dintr-un prolog și două acte, a fost scrisă în 1968 şi pusă în scenă un an mai târziu, în 1969, în regia lui Antonio Calenda.

Sursă foto: Teatrul German de Stat Timişoara

Alexander Hausvater s-a născut la Bucureşti, de unde a emigrat, în 1959, împreună cu părinţii, în Israel. A studiat la Tel Aviv şi la Dublin şi a montat spectacole de mare succes pe numeroase scene din ţară şi din străinătate. O parte a vieţii şi-a petrecut-o în Canada, unde a înființat Montréal Theatre Lab, o companie de teatru experimental. La Teatrul German de Stat Timișoara se află la a patra montare după Regele Cymbelin (2004), Don Carlos (2011) și Judecata (2012). În afara bogatei activităţi regizorale, Alexander Hausvater, premiat UNITER, a predat la facultăţi de actorie din Montreal, Michigan, Tel Aviv, Moscova şi Ottawa.

Campania umanitară Artiști români pentru artiști ucraineni este proiect de strângere de fonduri desfășurat în perioada 16 mai – 15 iunie, în organizarea Uniunii Teatrale din România, în parteneriat cu Worldwide Reading Project și The Center for International Theatre Development din Baltimore.

Sumele provenite din vânzarea de bilete, donaţii şi sponsorizări sunt virate în contul special deschis de Asociația UNITER: Fondul de Solidaritate Teatrală RO22RNCB0072049712860086 BCR Sector 1

 

 

 


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.