Terorismul nu are scuze, nici sinonime corecte politic

Israelinii îşi plâng nu doar morţii lăsaţi în urmă de Hamas, ci şi pe cei răpiţi de terorişti. Foto: Yonatan Sindeli / The Times of Israel

Ambasada Israelului în România a prezentat în 6 martie, la Universitatea de Vest din Timişoara, o proiecţie de imagini video necenzurate din timpul masacrului comis de Hamas în 7 octombrie 2023, în Israel*. Este cel mai mare masacru al evreilor de la Holocaust încoace: peste 1200 de oameni ucişi. Imaginile, de o violenţă cutremurătoare, au fost surprinse de camerele video ale atacatorilor Hamas. A, aşadar, fost un act terorist. Iar Hamas este o organizaţie teroristă. Să nu ne mai ferim să spunem lucrurilor pe nume.

 

Mintea unui om normal nu poate nici măcar imagina cruzimile comise de Hamas când atacat Israelul în 7 octombrie 2023. Văzându-le, prima reacţie este de rău fizic. Apoi, ore şi ore în şir după aceea – timp în care imaginile şi sunetele (un amalgam înfiorător ţipete de groază, de focuri de armă, de lovituri repetate de satâr şi peste toate, urlete victorioase „Allahu akbar!” / „Dumnezeu e mare!”) îţi revin obsedant în minte – rămâi într-o stare de înmărmurire. Eşti paralizat de durere şi de furie.

Faptul că atrocităţile au fost filmate chiar de către cei care le-au comis dovedeşte pregătirea minuţioasă a atacului şi intenţia de a folosi apoi aceste imagini de către propaganda Hamas, pentru a transmite un semnal de forţă în rândul militanţilor şi a-şi atrage noi adepţi. Pentru aceşti fanatici fiecare viaţă curmată cu bestialitate este o victorie închinată lui Allah. Deşi, cum să omori în numele lui Dumnezeu?…

Aceşti barbari care au torturat (feţele tumefiate ale victimelor stau mărturie că, înainte de a fi ucise, au fost bătute cu bestialitate), care au violat, care au incendiat case şi au dat foc şi oamenilor, inclusiv unor bebeluşi, care au ucis cu arma, cu satârul ori cu sapa (da, s-au înregistrat decapitând ori măcelărind cu nenumărate lovituri de sapă oameni răniţi, împuşcaţi, căzuţi la pământ) sunt terorişti, nu “luptători pentru independenţă”, cum acceptă să-i numească corecţii politic din lumea liberă şi democratică. Hamas este o organizaţie teroristă, nu cum o numesc aceiaşi corecţi politic, organizaţie militantist-islamistă. Crimele comise împotriva populaţiei civile pentru intimidarea unui guvern, în scopul atingerii unor obiective politice sau sociale sunt acte de terorism.

Aşa cum un criminal trebuie numit criminal, aşa un terorist trebuie numit, apăsat, ca atare. La fel, un act de antisemitism trebuie numit, apăsat, ca atare: negarea dreptului la existenţă a Israelului, pe care Hamas o face prin însăşi sa ideologia sa, şi intenţia de a-l elimina şi de a crea un stat islamic pe teritoriul acestuia este un act de antisemitism.

A mima orbirea în faţa acestor evidenţe, a acestor barbarii, în numele corectitudinii politice – aşa cum în secolul XX intelectualitatea din Occident a mimat orbirea în faţa crimelor comunismului – este complicitate morală la crimă. Iar pata aceasta pe conştiinţă ar trebui să o aibă toţi acei cetăţeni ai Occidentului – liber, democratic, neatins războaie şi atrocităţi de aproape 80 de ani – care, după ce Ierusalimul a răspuns atacului terorist, au organizat marşuri anti-israeliene la Londra, la Paris, la Berlin, ori au rupt afişele cu pozele israelienilor răpiţi de Hamas şi daţi dispăruţi (la cinci luni de la masacrul Hamas, sunt încă 132 de persoane ostatice în Gaza: şi copii, şi femei, şi bătrâni). Prin modul în care se poziţionează de partea agresorului, nu a victimei, susţin practic un act terorist. Unul comis deja sau unul care va mai urma tot în numele ideologiei fundamentalist-islamiste. Şi, în aceeaşi măsură, susţin antisemitismul, ignorând faptul că ororile Holocaustului din secolul XX au pornit dintr-o ideologie transformată în politică de stat.

 

* Proiecţia a fost realizată de Ambasada Israelului la Bucureşti, în colaborare cu Primăria Timişoara şi Universitatea de Vest din Timişoara, prin Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comuniărrii şi Centrul de Studii Evreieşti şi Israeliene.

Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.