Romanul lui James D. Shipman, „Dincolo de sârma ghimpată”, lansat în România
Editura Humanitas Fiction organizează azi o seară dedicată romanului Dincolo de sârma ghimpată, de James D. Shipman, apărut în colecția „Raftul Denisei”. Pornind de la fapte reale, romanul redă un episod extraordinar din cel de-Al Doilea Război Mondial: revolta din lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau.

James D. Shipman, „Dincolo de sârma ghimpată”, traducere şi note: Emilia Ivancu, Humanitas Fiction, 2024, 368 pagini
La lansarea cărţii, care are loc joi, 1 februarie, de la ora 19, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), participă Felicia Waldman, conferențiar universitar la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii din București, coordonator al Centrului de Studii Ebraice, și jurnaliștii culturali Marius Constantinescu și Cristian Pătrășconiu. Moderatorul întâlnirii este Denisa Comănescu, director al Editurii Humanitas Fiction.
Accesul este liber, în limita locurilor disponibile, pe baza unei rezervări prin Eventbook. Evenimentul va fi difuzat și online pe pagina de noastră de Facebook Humanitas Fiction și pe canalul de Youtube Humanitas.
Pornind de la fapte reale și o amplă documentare, James D. Shipman reușește să redea cu instrumentele ficțiunii un episod extraordinar din cel de-Al Doilea Război Mondial. În toamna anului 1944, un grup de prizonieri de la Auschwitz-Birkenau, ajutați de câteva deținute din lagărul femeilor, plănuiesc să arunce în aer crematoriile și camerele de gazare – consemn pentru începutul unei revolte având ca scop eliberarea lagărului. Aproape 250 de prizonieri au fost uciși în timpul luptelor. Alți două sute au fost împușcați după înfrângerea revoltei.
În încăperile sumbre ale crematoriului Auschwitz-Birkenau, prizonierul Jakub Bak muncește încercând să nu fie luat la ochi de paznicii SS. Asemenea celorlalți prizonieri din Sonderkommando, Jakub a primit una dintre cele mai cumplite munci din lagăr: verificarea și sortarea hainelor celor uciși și mutarea trupurilor din camera de gazarea în crematoriu. În acest iad, Jakub se agață de promisiunea pe care i-a făcut-o tatălui său – că va supravițui indiferent de cost – și de puținele clipe alături de Anna, o prizonieră cu care se căsătorește pe ascuns. Inițial, revolta pregătită de cei din Sonderkommando îi pare lui Jakub drumul sigur spre moarte, însă curând își va da seama că este singura încercare de supraviețuire fizică și mentală în fața celei mai atroce întrupări a răului. Povestea de iubire dintre Jakub și Anna, curajul amândurora și umanitatea lor neștirbită sunt formele acestei supraviețuiri, care demonstrează că viața poate fi biruitoare chiar și atunci când totul pare a fi pierdut.
„Povestea prizonierilor din Sonderkommando reprezintă neîndoielnic unul dintre cele mai negre episoade ale lagărului de la Auschwitz. Faptul că și-au riscat viața ca să strângă dovezi ale crimelor, astfel încât noile generații să știe ce s-a întâmplat dincolo de sârma ghimpată a camerelor de gazare și a crematoriilor, e o dovadă a clarviziunii lor, a bunei înțelegeri a situației în care se aflau și a curajului lor fără limite”, spunea Piotr M.A. Cywiński, director al Memorialului și Muzeului Auschwitz-Birkenau, într-un discurs rostit cu ocazia comemorării a 70 de ani de la revoltă.
„Există o literatură bogată a Holocaustului, fiecare roman dezvăluind ororile de nedescris din lagărele de exterminare ale naziștilor și suferințele a milioane de oameni, evrei și alții pe care naziștii i-au considerat inferiori. Ceea ce însă este deseori trecut cu vederea sunt poveștile prizonierilor care s-au ridicat împotriva naziștilor, știind că nu există speranță și că nu-i așteaptă decât moartea. James D. Shipman împletește armonios detaliul istoric cu ficțiunea în acest roman al revoltei din 1944 de la Auschwitz”, scrie Historical Novels Review.
James D. Shipman s-a născut în vestul Americii de Nord și și-a început cariera de scriitor publicând proză scurtă și poezie încă din anii când studia Istoria la University of Washington. Pe lângă licența în istorie, a urmat și absolvit Dreptul la Gonzaga University. În 2004 și-a deschis propria firmă de avocatură. Primul său roman, Constantinopolis, apare în 2013, urmat de Going Home (2015), It Is Well (2016), A Bitter Rain (2017), Task Force Baum (2019), Irenaʼs War (2020). În 2022 publică romanul Dincolo de sârma ghimpată (Beyond the Wire; Humanitas Fiction, 2024). Cel mai recent roman al său, Before the Storm, apare în 2023. Până în prezent, James D. Shipman a publicat opt romane, multe dintre ele devenind bestseller Amazon.
- Recomandare de lectură: Ladislau Roth, supravieţuitor al lagărelor naziste: „Pierderea mamei, la Auschwitz, mă urmăreşte toată viaţa”
Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News