„Împreună pentru muzică”, film documentar lansat de Ziua Culturii Naţionale

Romanian Chamber Orchestra. Sursă foto: www.romanianchamberorchestra.ro

Romanian Chamber Orchestra serbează Ziua Culturii Naționale prin lansarea filmului documentar Împreună pentru muzică. „Muzica nu este doar un moft, ci este vitală pentru societate”, spun reprezentanţii orchestrei dirijate de timişoreanul Cristian Măcelaru.

 

Filmul documentar Împreună pentru muzică este o producție susținută de Asociația Tribul Artistic din Timișoara, care încearcă să surprindă starea de spirit a muzicienilor din Romanian Chamber Orchestra și a dirijorului Cristian Măcelaru în perioada pandemiei, sentimentele care i-au încercat și experiențele avute în noul context global.

De asemenea sunt prezentate fragmente din cele două componente educaționale ale proiectului, masterclass-ul de dirijat susținut de Cristian Măcelaru și cursurile de măiestrie interpretativă dedicate tinerilor violoniști, violiști și violonceliști români, susținute de: Alexandru Tomescu, Irina Simon-Renes, Alina Lepper, Alexandru-Mihai Bota, Ladislau Cristian Andriș, Olga Mănescu și Octavian Lup.

Muzica a fost și va rămâne modul cel mai direct prin care noi comunicăm esența sentimentelor noastre”, afirmă dirijorul Romanian Chamber Orchestra, Cristian Măcelaru, originar din Timişoara.

Pandemia a afectat și afectează în continuare puternic atât cultura, cât și numeroase alte sectoare din societate. Poveștile pe care le puteți urmări pe parcursul filmului sunt despre viața multora dintre noi și experiențele trăite în ultimele luni”, spun reprezentanţii Romanian Chamber Orchestra.

Realizat pe parcursul celui de-al doilea proiect al ansamblului Romanian Chamber Orchestra de producătoarea de filme Diana Iabrașu, documentarul vine să întărească viziunea dirijorului Cristian Măcelaru că „muzica nu este doar un moft, ci este vitală pentru societate”.

Documentarul, subtitrat în limba engleză, va fi lansat în mediu online, pe pagina de Facebook a orchestrei, în data de 15 ianuarie, începând cu ora 19.30. Acesta vine ca o continuare firească a primului film documentar Romanian Chamber Orchestra – Muzica mai aproape de tine, care s-a bucurat de un real succes.

Romanian Chamber Orchestra, un ansamblu ce reunește 21 de muzicieni români, care fac performanță atât în unele dintre cele mai importante orchestre din Europa, cât și în țară, a fost creată la inițiativa violonistului Alexandru Tomescu și a violistului Ladislau Cristian Andriș, directorii artistici ai acestui ansamblu. Orchestra este dirijată de maestrul Cristian Măcelaru, câștigător în 2020 al Premiului Grammy pentru „Cel mai bun album instrumental solo”, unul dintre cei mai importanți dirijori români recunoscuți pe plan mondial, dirijorul principal al Orchestrei Radio din Köln și, începând toamna anului 2020, directorul muzical al Orchestrei Naționale a Franței.

Romanian Chamber Orchestra este un proiect organizat de Asociația Tribul Artistic din Timișoara, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara prin Casa de Cultură Timișoara, Primăriei București prin Centrul de Tineret al Municipiului București, Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca.

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.