Victor Rebengiuc și Alexandru Tomescu, în „Brâncuși. Balada drumului spre infinit”


Alice Minoiu, Foto: PiArt Vision

Actorul Victor Rebengiuc, violonistul Alexandru Tomescu, harpista Miruna Vidican și balerinii Francesca Velicu, Marina Minoiu, Dinu Tămăzlăcaru, Robert Enache și Alice Minoiu apar într-un clip-manifest care îşi propune să unească prin artă românii din toate colțurile lumii.

 

Brâncuși. Balada drumului spre infinit, un proiect despre unirea prin artă a românilor din toată lumea, promovează arta, cultura și valorile identitare românești ca expresii ce apropie oamenii în vremuri de pandemie, spun realizatorii acestui clip-manifest, realizat special pentru a fi oferit publicului de Ziua Națională.

Videopclipul îi are în distribuţie pe Victor Rebengiuc (voce), Alexandru Tomescu (vioară), Miruna Vidican (harpă) și balerinii Francesca Velicu, Marina Minoiu, Dinu Tămăzlăcaru, Robert Enache și Alice Minoiu, aceasta din urmă semnând şi coregrafia.

Victor Rebengiuc este vocea lui Constantin Brâncuși, reamintind vorbele marelui sculptor: „Singură, Arta ne mai poate procura, în aceste vremuri, cheia înțelegerii și perceperii frumosului”. La rândul lor, balerinii interpretează o coregrafie inspirată din câteva dintre sculpturile artistului: Sărutul, Madame Pogany și Rugăciunea.

Victor Rebengiuc. Foto: PiArt Vision

Victor Rebengiuc mărturiseşte că a fost impresionat de credința lui Brâncuși în forța artei: „Am citit cu voce tare, în cadrul unui proiect dedicat românilor, oriunde s-ar afla, câteva rânduri scrise de Brâncuși. Am fost impresionat de credința lui în artă, în forța artei. A fost un omagiu adus acestui mare artist. Păsările, măiestrele și coloanele lui fără sfârșit ar putea susține bolta cerească.”

Dansul are loc pe muzica Baladei pentru vioară și orchestră op. 29 a lui Ciprian Porumbescu, interpretată la vioara Stradivarius Elder Voicu de violonistul Alexandru Tomescu. Acesta este de părere că Balada lui Ciprian Porumbescu – pe care o interpretează acompaniat de harpista Miruna Vidican – face parte din ADN-ul nostru de români: „Cred ca Balada lui Ciprian Porumbescu face parte din ADN-ul nostru de români. Ce altă piesă ar putea fi mai potrivită pentru a sărbători Ziua Națională? Este o zi care, mai mult decât oricând, ar trebui sa ne aducă împreună, spiritual în primul rând. Fără îndoială, muzica este cea dintâi care ne poate ajuta. A fost o bucurie și un privilegiu să pot cânta aceasta bijuterie muzicală în compania unei artiste de excepție: harpista Miruna Vidican.”

Alexandru Tomescu. Foto: PiArt Vision

Plină de simbolistică este și coregrafia gândită de Alice Minoiu, interpretată de unii dintre marii balerini ai noului val, care dansează pe cele mai mari scene ale lumii. În clip, balerinii dansează în spații neconvenționale: Francesca Velicu dansează la Londra, Marina Minoiu – la Copenhaga, Dinu Tămăzlăcaru – la Berlin, iar Robert Enache și Alice Minoiu – la Târgu Jiu, lângă Coloana Infinitului.

Alice Minoiu şi Robert Enache. Foto PiArt Vision

Indiferent de forma ei, arta este un elan, un zbor către o cu cunoaștere de sine mai aprofundată. Mi-am luat elan încercând sa ii descopăr ideile lui Brâncuși și am descoperit simplitatea. Zborul către infinit este bucuria de a fi liber”, declară Alice Minoiu, balerină la Opera Naţională din Bucureşti, cea care a gândit coregrafia acestui moment, descrie proiectul Brâncuși. Balada drumului spre infinit ca fiind „o poveste frumoasă pe care o atinge aripa Măiastră a marelui Brâncuși”.

Nevoia de frumos, visul de a zbura, arta care pătrunde în suflete și emoționează sunt fără sfârșit. Precum Coloana lui Brâncuși, ele vor rămâne cât va exista omul pe pământ. Am participat  la acest proiect cu bucurie și cu dorința de a transmite tuturor încredere și speranță”, spune şu balerina Francesca Velicu, de la English National Ballet.

Marina Minoiu, balerină la Royal Danish Ballet, consideră că arta unește oameni, suflete, indiferent de limbă sau cultură: „În timpuri incerte, cum sunt cele pe care le trăim acum, locurile frumoase, valorile și unitatea ne ajută să mergem înainte. Sunt onorată și bucuroasă să fac parte dintr-un proiect care sărbătorește neamul românesc.”

Iar Robert Enache, prim-balerin la Opera Naţională din Bucureşti, consideră arta ca fiind medicamentul care hrănește și vindecă sufletul.

Arta este baza societății. Este prima necesitate pentru viața. Este important să ducem arta mai departe, indiferent de context sau loc, să ne exprimăm prin artă”, spune şi prim-balerinul Dinu Tămăzlăcaru, de la Staats Ballet Berlin.

Elena Andrei, directorul de marketing DPD România – compania de curierat care a făcut posibil acest proiect – spune că acest proiect a fost sprijinit cu bucurie, considerând că există întotdeauna drumuri care ne unesc, indiferent de vreme și de vremuri.

Producția Brâncuși. Balada drumului spre infinit a fost realizată în luna noiembrie 2020, fiind filmată la Târgu Jiu, lângă Coloana Infinitului, la Muzeul Național de Artă, sub bolta Marii Uniri și în Sala Brâncuși, la Londra, Copenhaga și Berlin.

Proiectul este organizat de PiArt Vision și Arta nu Mușcă.

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.