PNL, la mâna tuturor

La nici un un an de la alegerile parlamentare, care plasaseră PNL pe locul secund, cu puţin peste 25 la sută, şi îi conferiseră postura formării unei coaliţii de guvernare, partidul a fost adus de “echipa câştigătoare”, cu contribuţia preşedintelui Klaus Iohannis, în situaţia de a avea emoţii că va reuşi să-şi treacă prin Parlament propriul guvern, de a fi la mâna tuturor.

 

A fost un an în care PNL a fost târât prin scandaluri politice de natură internă, jucate însă impudic şi iraţional pe scena publică, transmiţând astfel mesajul că jocurile de putere pentru conducerea partidului ar fi mai importante decât guvernarea ţării. De la lupta pentru conducerea partidului – întinsă exasperant de mult –, au pornit de fapt şi tensiunile din coaliţia de guvernare, liberalii grupaţi în ceea ce urma să devină “echipa câştigătoare”, reproşându-i lui Ludovic Orban că a cedat ministere prea multe şi prea importante URS-PLUS şi că ar fi incapabil de reformare a partidului, motive considerate întemeiate pentru a-l  declara indezirabil pentru funcţia de preşedinte al PNL; semnalul declanşării luptelor interne a fost dat, încă de la începutul anului, de Rareş Bogdan – proaspăt intrat în PNL şi susţinut pe loc eligibil pe listele europarlamentare chiar de Ludovic Orban – o portavoce a grupului care avea să se alinieze în spatele lui Florin Cîţu sau, altfel spus, care avea să-l aşeze pe Florin Cîţu în faţă, autointitulându-se “echipa câştigătoare”. Rezultatele acestor lupte interne, măcar în parte previzibile, nu s-au lăsat mult aşteptate:

Am asistat, astfel, la câteva luni de la învestire, la ruperea coaliţiei de guvernare şi la dărâmarea Cabinetului Cîţu, cu cel mai mare număr de voturi cu care a fost demis un Guvern în România, demitere făcută cu sprijinul fostului coechipier de guvernare, USR-PLUS, care a apelat pentru asta la o toxică alianţă fie ea şi conjuncturală cu PSD şi AUR.

Este vizibilă în aceste ultime luni o erodare electorală a PNL – un sondaj INSCOP dat publicităţii la începutul lunii octombrie îl plasează la un procent de sub 22 la sută.

Tot ca efect al luptelor intrapartinice, Ludovic Orban a anunţat, după desemnarea ca premier a lui Nicolae Ciucă şi în perspectiva formării unui guvern minoritar sprijinit de PSD, că va demisiona din grupul parlamentar PNL, ceea ce a făcut azi, fiind aşadar iminentă plecarea sa din PNL, împreună cu un grup de politicieni apropiaţi, şi, deci, o fracturare oficială a partidului.

În plus, criza politică nu este rezolvată încă, PNL fiind în momentul de faţă la mâna tuturor pentru a-şi trece Guvernul prin Parlament. Dacă “echipa câştigătoare” doreşte guvern minoritar, cum s-a vehiculat în media, variantă neagreată de USR, depinde exclusiv de votul PSD care, însă, impune, în schimbul votului, şi durata Guvernului Ciucă, şi o listă de măsuri de guvernare; de implicat în actul de guvernare nu vrea, pentru că miza pentru social-democraţi o reprezintă alegerile anticipate. Dacă PNL optează pentru o alianţă de guvernare, nu o poate face decât tot cu UDMR şi cu USR, carea acum a invocat rezerve faţă de numirea unui general la conducerea Guvernului, deşi Nicolae Ciucă nu mai este militar activ, fiind om politic, vicepreşedinte al PNL.

“Echipa câştigătoare” nu s-a ales nici ea cu mai nimic: politicianul pentru care a fost în stare să rupă nu numai coaliţia de guvernare, ci şi partidul, încăpăţânându-se să-l nominalizeze iar şi iar, Florin Cîţu, a fost scos din cărţile pentru Palatul Victoria de omul care îl susţinuse, preşedintele Klaus Iohannis; este de aşteptat în context ca Florin Cîţu să piardă masiv şi din autoritatea pe care o are în partid, şi din susţinerea primarilor şi a preşedinţilor de Consilii Judeţene cărora nu mai are ce să le ofere şi chiar, înainte de termen, un congres extraordinar pentru alegerea unui nou preşedinte al partidului. Despre PNL s-ar putea spune că va pierde şi mai mult. Şi o parte şi partid, şi guvernarea: privind spre cifrele din cele mai recente sondaje de opinie, spre acest punct par să se îndrepte lucrurile dacă Guvernul Ciucă nu va obţine votul de învestitură în Parlament şi se va deschide perspectiva spre alegeri anticipate. De altfel, miza PSD şi a AUR.

Privind, siderat, dezolat, la acest tablou, constaţi că aceste luni de gherilă politică – parţial “arbitrate” de la Cotroceni – nu au folosit nimănui. Că s-a ajuns aici din cauza jocurilor mărunte, a intereselor personale şi de grup ale unor politicieni imaturi politic, dar cu veleităţi de mari oameni de stat.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.