Peste 400 de artiști români şi germani, în deschiderea stagiunii 2023-2024 a Filarmonicii Banatul

Orchestra Filarmonicii Banatul. Foto: Petru Cojocaru

Peste 400 de instrumentiști și artiști lirici de la trei instituții muzicale de cultură din România şi Germania, elevi de la două licee din ambele țări și o lucrare monumentală, Gurre-Lieder, de Arnold Schönberg, interpretată pentru prima dată în România, vor deschide, în Anul Capitalei Europene a Culturii, stagiunea 2023-2024 a Filarmonicii Banatul din Timișoara. La pupitrul dirijoral se va afla Gabriel Bebeşelea.

 

Cele două concerte vocal-simfonice extraordinare care vor deschide stagiunea 2023-2024 a Filarmonicii din Timişoara, au loc sub bagheta lui Gabriel Bebeşelea, dirijor în rezidență în stagiunea 2023-2024 al Filarmonicii Banatul. Evenimentul, anunţat drept cel mai amplu proiect din istoria Filarmonicii, va avea loc în 28 și 29 septembrie, de la ora 19, în Parcul Rozelor din Timişoara.

„Una din cele mai impresionante lucrări create vreodată, «Gurre-lieder», un oratoriu compus de cel care a schimbat pentru totdeauna muzica, Arnold Schönberg, e interpretat pentru prima oară la Timișoara și doar a doua oară în România. Această piesă implică o desfășurare de forțe ieșită din comun, lucru care face ca interpretarea acestei lucrări să devină de foarte multe ori un eveniment unic într-o generație. Tocmai de aceea, reunirea Filarmonicii Banatul, a Operei Naționale din Timișoara, a Operei din Gera și a liceelor de muzică din Timișoara și Gera simbolizează continuarea a ceea ce s-a început cu ocazia Zilelor Timișoarei în concertul Corului comunitar cu Beethoven «Simfonia a IX-a», când sloganul din această lucrare emblematică a servit drept motto: «Îmbrățișați-vă milioane!»”, spune maestrul Gabriel Bebeșelea.

Gabriel Bebeşelea. Sursă foto: Filarmonica Banatul

Insituțiile implicate în realizarea concertelor sunt: Orchestra simfonică și Corul „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul Timișoara, Orchestra simfonică și Corul Teatrului Altenburg Gera – Germania, Corul Operei Naționale Române Timișoara, Corul pe voci egale al Liceului de Artă „Ion Vidu” Timișoara şi Corul de copii al Colegiului de Muzică Rutheneum Gera.

Dirijori asistenți în acest spectacol sunt Cristian Spătaru, Dominik Tomas Kozlowski şi Ana Spasovska, iar dirijorii corurilor de copii – Iosif Todea, Laura Mare, Alexandros Diamantis, Christian K. Frank şi Maria Gyuris.

Solişti sunt Michaela Kaune, Ruxandra Donose, Roy Cornelius Smith, Cosmin Ifrim, Bogdan Baciu şi Johannes Schwarsky.

Gurre-Lieder, de Arnold Schönberg, este cunoscută ca fiind lucrarea cu cea mai mare orchestrație a literaturii de specialitate și reunește teme precum dragostea, crima din gelozie, rebeliunea împotriva sorții și reconcilierea cu semenii și cu natura. În esență, este o poveste fascinantă de dragoste dintre regele Waldemar şi iubita lui, Tove, ucisă la ordinul reginei Helvig, în urma unui exces de gelozie.

Grandioasa lucrare are o durată de aproape două ore. Schönberg a început să o compună în 1900 și a reușit să o finalizeze abia 11 ani mai târziu. Inițial, a fost concepută ca un ciclu de lied-uri pentru soprană, tenor şi pian. În 1903, pe lângă cele nouă lead-uri, Schönberg a reușit să adauge preludiul, Cântecul turturelei şi părţile a doua şi a treia. După alți șapte ani, a reușit să o finalizeze, capodopera cu influențe wagneriene și mahleriene, după aprecierile criticilor, cunoscându-și desăvârșirea în 1911. Gurre-Lieder este construită pe versurile scriitorului danez Jens Peter Jacobsen și a fost tradusă în germană de Robert Franz Arnold. Lucrarea, ce atinge registre vocale și instrumentale remarcabile, a avut premiera la Viena, în 1913, și a fost un succes copleșitor pentru compozitor.

Unul dintre oaspeții de onoare ai evenimentului este ambasadorul Germaniei la București, Peer Gebauer. „Reprezentarea acestei creații muzicale magistrale, «Gurre-Lieder» va fi cu siguranță un punct culminant în cadrul programului Capitalei Culturale Europene Timișoara 2023. Sunt încântat că și vicepreședinta Bundestagului german, Katrin Göring-Eckardt, va fi oaspete de onoare la acest eveniment. Sunt convins că schimbul cultural dintre cele două orașe înfrățite, Gera și Timișoara, a devenit și mai strâns prin acest proiect și că repetițiile comune i-au apropiat pe participanți și mai mult. Așa arată un schimb cultural trăit în Europa”, declară Peer Gebauer.

Cadrul pentru spectacolele din Timișoara, spune la rândul său consulul Germaniei la Timișoara, Regina Lochner, „nu poate fi mai frumos: ambele concerte vor avea loc în Parcul Rozelor, unde toți participanții și ascultătorii se vor putea bucura sub cerul liber de magia muzicii lui Schönberg.”

„Noua stagiune este continuarea anului cultural de excepție al Filarmonicii Banatul. Un an cu colaborări îndrăznețe cu orchestre și dirijori cunoscuți în întreaga lume, care ne arată cu fiecare spectacol valoarea și potențialul uriaș al Filarmonicii Banatul. Sunt încrezător că punțile de colaborare construite acum vor continua și după anul Capitalei Culturale, în beneficiul publicului tot mai numeros. Felicit Filarmonica Banatul pentru că anul acesta ne arată cel mai ambițios program cultural din perioada post-decembristă. Mă bucur să văd că echipa de aici are curajul să gândească programe și colaborări culturale de anvergură europeană, care demonstrează că muzica și cultura au ceva de spus în această lume dificilă”, a declară primarul Timişoarei, Dominic Fritz.

La ambele concerte vocal-simfonice extraordinare de la Timișoara intrarea este liberă.

Proiectul Gurre-Lieder face parte din bidbook Programul În căutarea luminii | Radiant Orchestras și presupune susținerea altor două concerte vocal-simfonice extraordinare în Germania. Acestea vor avea loc la Kultur und Kongresszentrum din Gera, Germania, în 22 și 23 septembrie, ora locală 19.

Evenimentul este rezultatul înfrățirii orașelor Timișoara și Gera şi este organizat de Filarmonica Banatul Timișoara și Theater Altenburg Gera, cu finnaţare din partea Însărcinatului Guvernului Republicii Federale Germania pentru Cultură și Mass-Media și Primăria Municipiului Timișoara. Parteneri în organizarea evenimentului sunt Opera Națională Română Timișoara, Corul de copii al Colegiului de Muzică Rutheneum Gera, Liceului de Artă „Ion Vidu” Timișoara şi Primăria Gera.

 

Recomandări de lectură:


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.