O situaţie clasică de “electorat captiv”

Ceea ce se întâmplă sub ochii noştri este o situaţie clasică de “electorat captiv”. Conjunctura electorală pune o parte a electoratului într-o situaţie imposibilă; o dilemă fără ieşire satisfăcătoare. Iar beneficiarul politic o exploatează fără scrupule şi menajamente. Noutatea în cazul de faţă este că acest beneficiar mai adaugă – prin agenţii şi apologeţii săi – şi o serie de insulte la adresa inteligenţei acestui electorat captiv.

 

În general, politicienii şi partidele înţelepte încearcă să facă în aşa fel încât, dacă ajung să aibă un electorat captiv, să îl menajeze şi să opereze cu delicateţe, să camufleze situaţia cu eleganţă şi mai ales prudenta. Nu e cazul aici. Ce vedem acum este călcarea în picioare a electoratului captiv cu impertinenţă: “Ei şi? Ce o să faceţi? O să o votaţi pe aia?!”.

Insultele aduse în ultimele 24 de ore competiţioneaza ca nivel şi inteligenţă politică cu cele aruncate cu nonşalanţă până mai ieri de purtătorii de cuvânt şi susţinătorii USR: stupizi, ridicoli, deficienţi moral, mai urmează ca să aducă şi schema cu extremismul, radicalismul etc. şi revenim în teritoriul familiar pe care tocmai credeam că l-am părăsit…

Ce marje de acţiune are electoratul captiv? Nu prea multe. Totuşi, să notăm lucrul următor: potrivit datelor anunțate de Biroul Electoral Central prezența finală la vot a fost de 47,66%, cea mai mică după 1990. Putem fi siguri de pe acum că acest record negativ absolut va fi bătut foarte curând. Întrebarea nu este dacă, ci cu cât?

Aici este şi marja de răspuns pe care electoratul captiv o are şi cu care va reacţiona insitinctiv. Asta se va întâmpla în mod spontan, nu e nevoie să organizeze sau îndemne nimeni la boicot sau absenteism. Delegitimarea simbolică a mandatului viitorului preşedinte şi a întregului proces democratic printr-o prezentă scăzută la urne, de o magnitudine istorică, este exact ceea ce va urma.

Este aproape sigur că vom avea un preşedinte ales cu voturile a mai puţin de o pătrime din electorat. Altfel spus cu trei din patru români fie absentând de la urne, fie exprimându-se explicit prin vot negativ la adresa alesului. Întrebarea este: va fi cifră cu 1 în faţă sau cu 2? În oricare dintre cazuri va fi un minim istoric fără precedent.

Iar valoarea simbolică şi simptomatica dezastruoasă cu privire la starea democraţiei româneşti va fi amplificată de faptul că toate acestea se vor întâmpla după un ciclu electoral foarte intens şi nu lipsit de miză care, în mod normal, avea toate datele să se termine pe o notă ascendentă şi optimistă….

 

Articol publicat şi pe MarginaliaEtc.

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.