O nouă ediţie a Festivalul de conferinţe „Despre lumea în care trăim”, la Ateneul Român

Foto: Ella Moroiu

Festivalul de conferinţe „Despre lumea în care trăim”, ajuns la cea de a cincea ediţie, se va desfăşura anul acesta în perioada 21 – 24 mai, pe scena Ateneului Român. Conferința inaugurală va fi susţinută de Horia-Roman Patapievici, iar cea de final, de Gabriel Liiceanu.

 

Tema conferinţei este Un premiu Nobel pentru ardeiul iute. O introducere în neurobiologia durerii. Aceasta va fi prezentată de jurnalistul Marian Voicu.

Conferința inaugurală, susţinută de Horia-Roman Patapievici, va aborda tema „Noii ideocrații”, iar conferința de final, susţinută de Gabriel Liiceanu, pune în discuție tema destinului: „Au toţi oamenii un destin?”.

Subiectele care vor fi prezentate la această ediție țin de o înțelegere mai structurată a Rusiei lui Putin, o istorie a unei intervenții staliniste din anii ’50 asupra organizării statale române și de ce este important astăzi să analizăm acest tip de construct care aducea în discuție etnia. De asemenea, publicul va vedea care au fost pașii evolutivi biologici și culturali care au făcut ca oamenii să fie specia dominantă peste tot pe planetă și va afla mai multe despre receptorii și mecanismele neurologice datorită cărora percepem durerea.

Invitații Fundației Humanitas Aqua Forte din acest an sunt:

Mark Galeotti, expert în istoria modernă, politica și securitatea Rusiei, profesor onorific la University College London și director general la Mayak Intelligence, o firmă de consultanță și cercetare specializată în relațiile cu Rusia. Este autor al cărților O scurtă istorie a Rusiei. De la cneazul Rurik la Vladimir Putin și Hai să vorbim despre Putin! Ce nu înțelege Occidentul.

Stefano Bottoni, conferențiar la Universitatea din Florența, unde predă istoria Europei de Est și istorie universală. Principalul său domeniu de cercetare este politica față de minorități și relațiile interetnice în blocul sovietic. Este autoru mai multor cărți, între care Moștenirea lui Stalin în România. Regiunea Autonomă Maghiară, 1952-1960”.

Gaia Vince, cunoscută jurnalistă și realizatoare de emisiuni dedicate științei, fost redactor la Nature și New Scientist, actualmente scrie pentru The Guardian și BBC. A semnat mai multe cărți de popularizare a științei, între ele Transcendența. Cum au evoluat ființele umane cu ajutorul focului, limbajului, frumuseții și timpului.

Alexandru Babeş, profesor de neuroştiinţe şi fiziologie la Facultatea de Biologie a Universităţii din Bucureşti. Laboratorul pe care îl conduce se ocupă de studiul sistemului nervos periferic, al neuronilor senzitivi cu ajutorul cărora simţim durerea şi temperatura ambientală. Coautor al unor studii apărute în Nature, Nature Medicine, Nature Communications, Journal of Neuroscience, Pain şi Journal of Physiology. Autor al volumului „Povestea creierului. În căutarea celui mai complicat obiect din univers”.

Noreena Hertz, autoare a unor cărți de mare impact, traduse în peste 20 de țări, profesor onorific la Institutul pentru Prosperitate Globală al University College London. Este în prezent, conform publicației The Observer, „unul dintre cei mai influenți lideri de opinie”, iar Vogue o consideră „una dintre cele mai puternice femei din zilele noastre”. Confirmarea finală de participare a acesteia este aşteptată de organizatori.

Biletele vor fi puse în vânzare la începutul lunii martie.

Festivalul „Despre lumea în care trăim” este organizat de Fundația Humanitas Aqua Forte  în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.