Cartea neagră a comunismului, într-o nouă ediţie

Stéphane Courtois, la Memorialul Sighet. Foto: Cristian Pătrăşconiu

La împlinirea a 35 de ani de la Revoluția Română din 1989, Cartea neagră a comunismului, Crime, teroare, represiune, de Stéphane Courtois, o carte-eveniment, fundamentală pentru înțelegerea calamității istorice care, la nivel global, a spulberat zeci de milioane de vieți și a mutilat iremediabil populații întregi, apare într-o nouă ediţie, la editura Spandugino.

 

Stéphane Courtois, „Cartea neagră a comunsimului”, 2024, editura Spandugino, 984 pagini şi 24 pagini reproduceri de fotografii

Lansarea noi ediţii a Cărţii negre a comunismului – eveniment organizat de Editura Spandugino și Fundația Academia Civică – va avea loc marți, 19 noiembrie, de la ora 12, la Biblioteca Academiei Române, în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu” (Calea Victoriei nr. 125). Alături de coordonatorul Cărții negre a comunismului, Stéphane Courtois, vor vorbi Ana Bandiana, Dorin Dobrincu şi Armand Goşu. Moderator va fi Cristian Pătrăşconiu.

„Cartea neagră a comunismului pune în fața publicului o oglindă a răului ideologic și politic”, spune Dorin Dobrincu. Iar Armand Goşu spune că acest volum “este o bornă, poate cea mai importantă, în evoluția cercetărilor privind istoria regimurilor comuniste”.

Rezultat al unei echipe de istorici (Nicolas Werth, Jean-Louis Panné, Andrzej Paczkowski, Karel Bartosek şi Jean-Louis Margolin) coordonate de Stéphane Courtois, tradusă în peste 25 de limbi, Cartea neagră a comunismului a fost internațional recunoscută drept lucrarea inconturnabilă pentru investigarea și expunerea crimelor comunismului, dar și a conflictelor dramatice care marchează memoria acestui fenomen totalitar, dintr-o parte în alta a Europei. Cartea neagră a comunismului a apărut în 1997, la Paris, iar un an mai târziu, era publicată în limba română de editura Humanitas.

Această ediţie a cărţii, adăugită și revizuită de Dorin Dobrincu și Armand Goșu, completată cu o Addenda despre sistemul represiv comunist din România, realizată în 2010 sub coordonarea lui Romulus Rusan, dar și cu o Anexă fotografică ilustrând represiunea și rezistența din România comunistă, propusă de Dorin Dobrincu – are impactul și urgența unui dublu avertisment, despre răul care ne-a măcinat trecutul și despre pericolul care ne pândește viitorul din umbra tuturor derivelor de natură totalitară. Traducerile textelor din franceză sunt realizate de Maria Ivănescu, Luana Schidu, Brîndușa Prelipceanu, Emanoil Marcu, Doina Jela, Daniela Ștefănescu, Ileana Busuioc şi Paul Marinescu.

“Publicarea Cărţii negre a comunismului a iscat o violentă polemică în Europa Occidentală, scoţând la iveală fractura memoriei, ignoranţa istorică şi persistenţa puternicei propagande leniniste şi staliniste. Comuniştii, troţkiştii, maoiştii şi chiar mulţi socialişti nu au suportat să-şi vadă «iluziile» spulberate odată pentru totdeauna. Au refuzat mai ales să accepte că Holodomorul (marea foamete deliberată) şi regimul khmerilor roşii ar putea fi calificate drept genocid. Şi, mai ales, că ar putea fi trasată o comparaţie între regimul comunist şi cel nazist. Au refuzat să admită că acestea erau «totalitare»”, spune istoricul Stéphane Courtois, specializat în comunismul francez și internațional.

Stéphane Courtois este fondatorul și revistei universitare Communisme, pe care a condus-o în perioada 1982–2017, este autorul a zeci de opere și a coordonat colecții la Seuil și la Éditions du Rocher et du Cerf. A fost conducătorul echipei care a întocmit Livre noir du communisme (Robert Laffont, Paris, 1997). A ţinut timp de peste 20 de ani un curs extins despre comunism la Institutul Catolic de Studii Superioare (La Roche‑sur‑Yon) și a publicat în 2017 Lénine, l’inventeur du totalitarisme (Perrin, Paris, 2017), volum premiat cu Marele Premiu al Cărții de Istorie (Le Figaro/canalul Histoire) și cu Marele premiu pentru biografie politică al Touquet‑Paris Plage.

 

Recomandări de lectură:

Publicitate

Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

2 Comentarii

  1. Mihaela Hariton spune:

    Cum se poate intra la Biblioteca Academiei pentru lansarea Cartii negre a comunismului!

  1. 15 noiembrie 2024

    […] Recomamdare de lectură: Cartea neagră a comunismului, într-o nouă ediţie […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.