O fraudă de proporții la Academia Română


Suntem indignați, pe bună dreptate, de prestația catastrofală a politicienilor, de domnia bunului plac în viața publică. Dar credeți cumva că în cea academică stăm mai bine?

 

Cum să califici performanța juriului de la Academia Română, Secția Filologie și literatură, de a premia… un membru al juriului? E vorba despre doamna Gabriela Pană Dindelegan, una dintre slugile prea-plecate ale atotfăcătorului și atotînvârtitorului Eugen Simion. Dăm în diverși Gâgă din Parlament și Guvern, dar îl lingem pe Simion! Ce vremuri, ce moravuri!

Doamna Dindelegan nu avea dreptul să fie premiată din două motive: ca membră a Secției Filologie și literatură este, în mod automat, membră a juriului care acordă premiile Academiei la categoria lucrărilor de limbă și literatură. În al doilea rând, a mai primit o dată premiul Academiei, iar Regulamentul prevede clar că el poate fi acordat unei persoane o singură dată în viață. Dar în lumea lui Eugen Simion orice e posibil: inclusiv să se premieze pe sine, așa cum a făcut în 2004, cu Dicționarul general al literaturii române, pe care l-a coordonat. La fel și în 2014, când a prezidat Premiile Muzeului Național al Literaturii Române și când pentru Cronologia vieții literare, al cărei coordonator general era, și-a acordat mărinimos Premiul Special… Acesta e omul care de treizeci de ani a introdus la Academia Română spiritul revanșard-naționalist, ura viscerală față de cei neconvenabili și servilismul scabros față de mărimile zilei, de la Ion Iliescu la contemporana noastră, Firea. Dl. Simion nu doar că batjocorește pe oricine i se opune, dar conflictul de interese reprezintă pentru domnia sa o normă juridică pe care o terfelește cu fiecare nouă acțiune.

Am postat informația de mai sus pe Facebook, fără să știu că frauda e mai uriașă decât mi-am închipuit. D-na Dindelegan e „editoarea”, și nu autoarea volumului The Syntax of Old Romanian, iar Martin Maiden e… „consultant” (în engleză, „consultant editor”). Așadar, nici pomeneală de un volum „de autor”. Inițial, crezusem că e o carte scrisă în doi, de doamna Dindelegan și dl. Maiden. În realitate, e o culegere de studii datorate unui lung șir de cercetători: Camelia Stan, Rodica Zafiu, Alexandru Nicolae, Dana Niculescu, Irina Nicula Paraschiv, Adina Dragomirescu, Andra Vasilescu. Isabela Nedelcu. Dana Niculescu, Raluca Brăescu, Carmea Mîrzea Vasile, Bianca Croitor, Mihaela Gheorghe, Andreea Dinică și alte câteva nume pe care îmi cer iertare că nu le mai citez. Așadar, dna Dindelegan e un co-autor între alții, iar dl. Maiden nici măcar atât. Prin urmare, cade și ipoteza că „adevăratul” premiat ar fi dl. Maiden, cum susținea un tânăr critic (ulterior, și-a retras postarea, în fața argumentelor aduse de mine), și nu membra juriului care a acordat premiul. Nu poți premia, orișicâtuși, un consultant, nici măcar dacă te numești Eugen Simion!

Sper ca președintele Academiei, dl. Ioan Aurel Pop, să aibă bărbăția să anuleze această fraudă vizibilă și de pe planeta Marte. Iar dacă se hotărăște s-o facă, i-aș sugera să-i întrebe pe membrii juriului dacă au participat sau nu la acest nou abuz al lui Eugen Simion. Din informațiile mele de până în acest moment, cel puțin trei dintrei ei habar n-aveau de premierea d-nei Dindelegan și nici de împrejurările în care a ajuns din jurată premiată… Iar dacă știau, înseamnă că au participat la o ilegalitate, ceea ce îi plasează automat în afara juriului.

 

Articol publicat şi în MarginaliaEtc.

 


Articole din aceeaşi categorie:

2 Răspunsuri

 1. Alexandru Nicolae spune:

  Text profund lipsit de onestitate (pe toate planurile)
  1) Argumentum ad hominem: a-i cataloga drept slugi pe membrii Secției de Filologie și Literatura doar pentru ca coloboreaza instituțional cu Eugen Simion… reprezintă un argument lipsit de onestitate și, dat fiind vocabularul folosit, un atac destul de penibil la persoană.
  2) “Tehnicalități”:
  a. Academia premiază lucrări, nu oameni. b. Nu Secția premiază; Secția propune, Prezidiul premiază.
  c. Maiden este autorul capitolului “Brief outline of the morphology of Romanian” și, in calitate de co-autor la The Syntax, pot confirma ca Maiden a asigurat in mod real revizia științifică și lingvistica a întregului text – o carte de aproape 700 de pagini de sintaxă a romanei vechi (nu-i ușor, nu mulți filologi romaniști s-ar încumeta);
  d. IMPORTANT DE REȚINUT (pentru că aici e marea măgărie din textul dumneavoastră, domnule profesor – pe lângă ca e calomnios, e și mincinos): Doar Maiden a fost premiat, nu Dindelegan, nici altcineva.
  3) Dacă ar fi sa fim cinstiti pana la capăt, Maiden ar fi meritat sa fie premiat de Academie pentru următorul motiv: in mandatul sau de decan la Facultatea de Filologie de la Oxford s-a deschis lectoratul care asigura predarea limbii române la Oxford ca limbă studiată academic (nu ca română pentru străini). Dar ce sa-i faci, cum ziceam mai sus, Academia premiază cărți, nu oameni. (Iar unii dintre noi n-au nici măcar bunătatea interioară sa îi admire pe cei care construiesc, ci prefera sa calomnieze).
  (Alexandru Nicolae, co-autor la The Syntax of Old Romanian, nepremiat pentru ca am fost premiat deja pentru Gramatica de baza a limbii romane)

 2. Dan Comsa spune:

  Dan Comsa
  Adevarul este intotdeauna undeva la mijloc. Cei care se agita cel mai mult, sunt mereu cei intresati. M-au uitat pe contul de facebook al lui Alexandru Nicolae. Pai, domnule, are omul datorii de platit. Lucreaza si la Facultate, si la Institutul de Lingvistica al Academiei. Are premiul Academiei. Are nu stiu cate burse (caci d-na profesor si-a trimis discipolii prin lume, he, he, he). Si nu e totul. Sotia lui sta tot cu dosul pe doua functii. A ajuns conferentiar in mai putin de 10 ani, cata vreme unii prin universitati sunt tot asistenti, desi au burse, carti publicate in strainatete etc. CMI a murit lector, si ce clasa avea. Dar nu conteaza nimic, fata de protectia inalta. Atentie, sotia acestui domn Nicolae este directorul unui institut al Academiei. O doamna al carei bun gust se vede dupa poza de profil de pe site-ul Institutului de lingvistica , unde si-a pus poza de la nunta. //www.lingv.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=135%3Acv-adina-dragomirescu&catid=34%3Adate-institut&Itemid=76. Un fel de Dancila a stiintei romanesti, pastrand proportiile. In spatele ei, face si deface vestita profesoara, a carei cariera a prins aripi de cand a intrat in Academie. O stiu de cand am fost student. O profesoara ingalata, care citea cursul, si care te ucidea de plictiseala cu gramtica ei chomskiana. Facultea de Litere a excelat intotdeaunain profesori mari, care au facut scoala, modesti, cultivati, care nu si-au folosit functia ca sa si cointereseza colaboratorii. Ce mizerii se intampla azi in scoala romaneasca. La un punct are dreptate Mircea Mihaies, ne uitam la politicieni, dar uitam ce monstri si dicattori s-au imparatit prin mediul universitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.