La Antene, pe orice timp, minciuna rezistă


A defini recentul schimb de replici dintre realizatorii unor emisiuni ale Antenei 3 și conducerea RCS-RDS ca fiind un conflict între trusturi de presă concurente este o eroare sau, după caz, o extrapolare interesată.

 

Mihai Gâdea, orchestratorul manipulărilor anteniste, a redat sub titluri de senzație înregistrarea unei convorbiri telefonice din 2013 dintre Zoltán Teszári, acționar principal RCS-RDS, și Ioan Bendei, administrator al companiei. În dialog au apărut nume la care autorilor de campanii murdare li s-au aprins beculețele: „nea Traian”, „Răducu”, „Nuți”. Pe loc au comunicat publicului dependent o traducere originală: „nea Traian” este categoric Traian Băsescu, „Răducu” este ginerele acestuia, Radu Pricop,  iar „Nuți” cine alta decât Elena Udrea. Mare veselie, mare, în studiourile Antenelor care au rostogolit „dezvăluirea exclusivă” în toate emisiunile posibile, zile în șir.

Zoltán Teszári a explicat printr-un comunicat cine sunt personajele menționate: „Întrucât din conversația mea cu domnul Ioan Bendei au fost extrase prenume și asociate eronat, precizez că vorbeam despre domnul Sirian Traian, asociat-fondator RCS, din anul 1994, și despre fiul acestuia, Sirian Radu (Răducu)… Pe domnul președinte Traian Băsescu nu l-am cunoscut niciodată, nu l-am întâlnit, n-am participat la nicio întâlnire, publică sau privată, reuniune sau orice alt eveniment unde domnia sa să fie prezent. N-am vorbit la telefon, n-am comunicat prin mail sau sms. Nu cunosc pe nimeni din familia sa. N-am comunicat cu domnia sa nici prin intermediari, prieteni sau cunoștințe…Consider că aceste conversații au fost prezentate în spațiul public în mod trunchiat, schimbându-li-se contextul real. În acest fel, opinia publică a fost indusă în eroare”.

Întrebat la o televiziune dacă îl cunoaște peTeszári, fostul președinte a negat și el: „Nu am vorbit cu Zoltán Teszári, nici nu știu cum arată.Nu-l cunosc (…) Vă asigur că n-am fost niciodată cu Radu Pricop la Oradea”. Mai mult, Traian Băsescu și-a sunat soția, în direct,să se asigure dacă în 2013 Radu Pricop era sau nu ginerele său. Nu era, căsătoria fiind oficiată în 2014.

Declarațiile categorice ale celor incriminați pentru complicități nedemonstrate n-au ajutat la nimic, Antenele nu le-au difuzat, iar campania a continuat nestingherită, extinzându-se asupra locuinței prea modeste din Oradea a miliardarului, numit în derâdere ba „mogulul fără chip”, ba „miliardarul fantomă”. RCS a anunțat că se va adresa instanței, pentru prejudicii de imagine.

Într-o ediție specială, Chireac, Sassu și Harnagea s-au străduit să speculeze tonul convorbirii telefonice pentru a spulbera adevărul. Ce este jalnic nu e prezența insidioasă a lui Chireac, ci faptul că Harnagea, fost șef SIE (biată țară!), se dedă la comentarii penibile, ca invitat perpetuu al Antenei 3.

Se apropie termenul sentinței definitive în procesul de șantaj exercitat de trustul Intact asupra lui Ioan Bendei, dosar în care Sorin Alexandrescu, Dan Voiculescu și fiica sa, Camelia, au primit deja condamnări: Sorin Alexandrescu – 3 ani cu executare, Voiculescu – 2 ani cu executare, iar fiica – 2 ani cu suspendare.

Grila Antenei 3 este subordonată războiului cu DNA și cu justiția, precum și acestor termene. Povestea cu „nea Traian” ar fi fost numai bună pentru a demonstra că toate acuzațiile aduse trustului, mogulului „Felix” și familiei sunt răzbunări politice. Plătiți cu bani murdari, dar plătiți regește, șefii și vuvuzelele utilizate în așa-numitele emisiuni de investigație, sunt dispuși la orice mânărie, compromițând profesia.

Ioana Avădani, director CJI, invitată la Adunarea Generală a Federației Europene a Jurnaliștilor, ținută zilele acestea la București, punea diagnosticul corect: „Am ajuns în această situație paradoxală când le cerem reporterilor și redactorilor să facă un serviciu public, în interesul public, în timp ce șefii lor (…) nu fac același lucru. Ei au de dat socoteală în calitatea lor de oameni de afaceri și, din acest punct de vedere, trăim într-o situație paradoxală în care noi le cerem colegilor noștri să-și facă meseria cu corectitudine și atenție, când de fapt ei poate sunt plătiți cu bani murdari”.

Concluzia? „Avem nevoie de jurnalism independent și de calitate mai mult ca oricând”, crede Ricardo Gutierrez, secretarul general al FEJ.

Situându-se în afara oricărei reguli de bun-simț, etice sau jurnalistice, trustul Intact a anunțat că va da în judecată RCS-RDS și peTeszári „pentru inducerea în eroare a opiniei publice și a instituțiilor statului”.Pe Facebook, am folosi emoticonul uimirii.

 

Articol apărut şi în Revista „22”.

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.