„Nimeni” contra „Nimic”

După ce Conul Liviu s-a trezit faţă cu reacţiunea, rămâne de văzut cum îşi vor disputa PSD şi Pro România, în 26 mai, bazinul electoral. E momentul primei runde de alegeri când „Nimeni” se străduieşte să dea jos de pe soclu „Nimicul”.

 

Îmbătat de succesul din Bănie, în faţa a vreo 30.000 de membri de partid şi susţinători PSD, când sugera o posibilă intrare în cursa pentru Preşedinţie („Dacă o să am posibilitatea fizic, ne mai gândim. Acum am. Acum sunt liber, sunt cu voi.”), şi anunţa că îşi caută naşi pentru nuntă, Liviu Dragnea plecase la adunat aplauze şi voturi în Moldova. Numai că acolo, deşi fief al PSD încă din anii 90, dăduse faţă cu reacţiunea. După huiduielile din Botoşani şi Suceava, care nu se înmuiaseră nici în faţa promisiunii ultrapopuliste privind acordarea a 20.000 de lei pentru fiecare gospodărie, urmaseră cele de la Iaşi. Care au fost şi cele mai vocale. După intensitatea lor – pe care nici taraful de lăutari tocmit de PSD-ul local, nu le-a acoperit –, după numărul mic de susţinători PSD care au plecat înainte ca Liviu Dragnea să-şi termine discursul, ţinut nu pe scenă, cum fusese programat, ci din incinta Teatrului Luceafărul, după ce acesta fusese scos din teatru cu un microbuz tras până în faţa treptelor, s-ar putea spune că şi Moldova a ajuns la concluzia că România chiar merită mai mult.

O mână de „ajutor” pare că a primit Liviu Dragnea, la Iaşi, şi de la disidenţii din PSD, în frunte cu primarul Mihai Chirica; aceştia au alterat coeziunea din partid, iar unii au trecut oficial de partea lui Victor Ponta, în Pro România. Tot un PSD, dar un PSD anti-Dragnea, înfiinţat la scurt timp după ce Victor Ponta, exclus din rândul social-democraţilor, cochetase cu ultranaţionalistul PRU – partidul care îi are ca efigii pe Bogdan Diaconu, fost colaborator al Vocii Rusiei, organ de propagandă al Kremlinului, şi pe Sebastian Ghiţă, fugar de lux în Serbia.

Să ne amintim că, după ce fusese urcat pe soclu, visat preşedinte al României, după ce o vreme a fost unul dintre cei mai puternici oameni din ţară, după ce i se închinaseră ode şi fusese ovaţionat pe stadioane de zeci de mii de membri de partid – care i-ar fi adus o paloare cauzată de invidie şi lui Nicolae Ceauşescu –, în vara anului 2017 lui Victor Ponta i-a fost rezervat, chiar de către PSD, rolul lui „Nimeni”. 2017 a fost anul în care tensiunile dintre el şi Liviu Dragnea deveniseră acute şi de notorietate publică. Punctul culminant fusese atins când, în timpul crizei guvernamentale, după ce lui Sorin Grindeanu îi fusese retras sprijinul politic, Victor Ponta a pus umărul la un puci împotriva lui Liviu Dragnea. În PSD, Victor Ponta devenise însă irelevant, fapt confirmat în iunie 2017, când nu a reuşit să adune în jurul său o mână de parlamentari pentru a-i determina să nu voteze moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu şi nici să-l înlăture pe Liviu Dragnea din fruntea partidului. Acela a fost momentul în care Vicor Ponta a fost exclus din partid.

Dar între timp, politica lui Liviu Dragnea a creat tensiuni nu doar în societatea, ci inclusiv în partid, acestea ducând nu numai la acte de disidenţă, ci şi la migrări spre Pro România, PSD-ul anti-Dragnea. Aşa că, doi ani mai târziu, cel care, practic, l-a ajutat pe Victor Ponta să joace rolul lui Nimeni în PSD, a primit la rându-i rolul Nimicului. Încredinţat de un participant la mitingul organizat de PSD Suceava. A făcut înconjurul presei şi al reţelelor de socializare replica pe care liderul PSD a primit-o, zilele trecute, în timpul unui miting la Suceava: Liviu Dragnea: „Gândiți-vă… zeci de ani de zile cum nu s-au interesat de satul românesc! Ce am făcut noi (PSD – n.r)?” Participant la miting: „Nimic!”

Victor Ponta îi traseză „Nimicului” o tuşă şi mai groasă: „Si eu am votat PSD în 2016 ( chiar am făcut campanie în toată ţara, chiar am fost pe toate materialele de campanie) – şi sunt de acord cu acest tânăr: din tot ce s-a promis atunci nu s-a făcut nimic.”

După ce Conul Liviu s-a trezit faţă cu reacţiunea, rămâne de văzut cum îşi vor disputa PSD şi Pro România, în 26 mai, bazinul electoral ajuns, cumulat, la un procent sub 34%. E momentul primei runde de alegeri când „Nimeni” se străduieşte să dea jos de pe soclu „Nimicul”.


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.