Minciuna la rang de virtute, în Guvernul Grindeanu

Guvernul Grindeanu a demonstrat ieri – în ziua care era cât pe ce să devină o “miercure neagră” pentru democraţie – că atunci când interesul de partid sau de clan partinic sau transpartinic o cere, minciuna este ridicată la rang de virtute şi adevăr absolut.

 

România normală nu înseamnă abuzuri, nu înseamnă amestecul puterilor în stat și nici măcar ca una din puterile din stat să fie mai puternică decât alta, ci înseamnă un echilibru. Asta înseamnă o Românie normală. Din punctul meu de vedere, în acest moment nu există acest echilibru”, perora, ieri seară, pe Antena 3, premierul Sorin Grindeanu. Asta, ca replică la toate criticile primite ieri de el personal şi de miniştri din Guvernul pe care îl conduce, pentru încercarea de a trece, în regim de urgenţă şi în mod total netrasparent, Ordonanţa de graţiere şi cea de modificare a Codurilor Penale. Pentru că, prin această afirmaţie – în esenţa ei corectă, dar doar în esenţă –, primul-ministru a indus publicului ideea că Guvernul Grindeanu, un standard al onestităţii, este, de fapt, o victimă a unor instituţii şi persoane de rang înalt cărora nu le pasă de cei mulţi, care sfidează Constituţia şi încalcă echilibrul puterilor în stat, doar pentru a bloca o acţiune – corectă, zice dl Grindeanu – a Cabinetului condus de el.

Un prim indiciu că Executivul are ceva de ascuns în privinţa acestor ordonanţe a fost faptul că, în ciuda cutumei, nu a fost făcută publică ordinea de zi a şedinţei de Guvern din 18 ianuarie. Şedinţă în care presa aflase că urma să fie date Ordonanţa de graţiere şi cea de modificare a Codurilor Penale, ce urmau să-şi facă efectul juridic în foarte scurs timp, fără ca vreo instituţie a statului să mai poată interveni ulterior.

Un al doilea indiciu că cele două ordonanţe au fost pregătite a fi puse pe ordinea de zi a fost sosirea intempestivă la şedinţa de Guvern a preşedintelui Klaus Iohannis. Căruia Constituţia îi permite prezidarea acelor şedinţe de Guvern “în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii”.

O primă confirmare că ieri ar fi trebuit ca Guvernul Grindeanu să bifeze  “miercurea neagră” a fost declaraţia şefului statului, făcută presei, de la Palatul Victoria: “Sunt doi elefanţi în cameră şi nimeni nu vorbeşte despre ei: Ordonanţa de graţiere şi cea de modificare a Codurilor Penale. Evident că şi despre ele am discutat cu premierul de dimineaţă, mi-a spus că discuţia avusese loc cu anumiţi colegi din Guvern. El mi-a spus că nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentară aceste chestiuni. Subliniez şi sper să fiu în asentimentul premierului, s-a angajat ca aceste chestiuni să nu fie băgate peste noapte în nicio şedinţă de Guvern”.

În ciuda confirmării faptului că cele două ordonanţe urmau să fi fost date de Guvern ieri, prim-ministrul Sorin Grindeanu declara dezinvolt presei că nu au fost programate a fi puse pe ordinea de zi a şedinţei de ieri. Premierul a fost contrazis chiar de textul de lege al ordonanţei privind graţierea unor pedepse. Care, la art. 6, arată că „Dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică numai faptelor comise până la data de 18.01.2017”, 18 ianuarie fiind exact ziua în care Guvernul urma să dea această ordonanţă de urgenţă.

Iar minciunile nu se opresc aici. În nota de fundamentare a ordonanţei privind graţierea unor pedepse (semnată de ministrul Justiţiei, Florin Iordache, şi avizată de ministrul Internelor, Carmen Dan) este invocată – în mod fals – aglomeraţia din penitenciare. Spun în mod fals în primul rând, pentru că graţierea ar fi presupus o rezolvare pe termen scurt a problemei invocate, penitenciarele putând ajunge la acelaşi număr de deţinuţi într-o perioadă relativ scurtă. În al doilea rând, pentru că, dacă aglomeraţia din penitenciare era motivul real, de graţiere nu ar fi urmat să beneficieze inclusiv oameni condamnaţi la închisoare cu suspendare. Cum este, de exemplu – un singur exemplu, dar nu unicul: Liviu Dragnea. Şeful pe linie de partid al lui Sorin Grindeanu şi al ministrului Justiţiei, Florin Iordache, care şi-a pus semnătura pe acest proiect de lege. Din cauza condamnării pe care o are deja, dl Dragnea riscă să ajungă în detenţie dacă următoarea sentinţă – aşteptată a fi pronunţată curând – prevede o altă pedeapsă cu închisoarea, fie şi cu suspendare.

Că aceste modificări legislative nu au fost pentru plebe – plebea urmând să fie doar un beneficiar indirect – o dovedeşte şi interesul lui Liviu Dragnea pentru ordonanţa de graţiere. Un interes atât de puternic, încât documentul a fost scris de pe un computer de la Cancelaria d-lui Dragnea, după cum au aflat jurnaliştii de la cursdeguvernare.ro, care s-au gândit să arunce o privire și dincolo de monitor.

Tot cap în cap se bate declaraţia oficialilor Cabinetului Grindeanu, care susţin că de ordonanţa de graţiere nu urmau să beneficieze cei condamnaţi pentru corupţie, şi textul legii în sine. Text care prevede că beneficiază de graţierea a jumătate de pedeapsă toate persoanele condamnate care au peste 60 de ani, care sunt gravide sau care au un copil mic în întreţinere, şi asta, indiferent de fapta comisă.

Lista de neadevăruri ţesute în jurul acestui subiect – întâi, în încercarea de a feri ordonanţele de ochii lumii şi de a le trece pe furiş şi în regim de urgenţă, apoi, în încercarea de a-l pune într-o lumină nefavorabilă pe preşedintele Klaus Iohannis, care a le-a blocat, momentan planurile – a culminat, cum amineam, cu declaraţia lui Sorin Grindeanu, dată seara, la Antena 3. În care premierul acuza încălcarea – evident, de către alţii, nenumiţi însă – a echilibrului puterilor în stat şi, deci, implicit a Constituţiei. Dacă tot vorbeşte ritos despre legea fundamnetală, indicat ar fi ca dl Grindeanu să lectureze Constituţia. Dacă ar fi făcut-o, ar fi văzut că, la art. 73, legea fundamentală prevede că acordarea amnistiei sau a graţierii colective se reglementează prin lege organică. Deci, că e neconstituţională reglementarea lor prin ordonanţă de urgenţă.

Print Friendly, PDF & Email
PublicitateArticole din aceeaşi categorie:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.