Ioan Stanomir şi invitații săi, dezbatere despre „R.S.R. Lecția de învățământ politic”


Foto: Radu Sandovici

Editura Humanitas organizează astăzi o dezbatere despre volumul R.S.R. Lecția de învățământ politic, de Ioan Stanomir, recent apărut în colecția „Istorie“.

 

La dezbaterea care va avea loc online, azi, de la ora 19.30, vor participa Ioan Stanomir, Cristian Preda, Angelo Mitchievici și Marian Voicu. Dezbaterea este moderată de Lidia Bodea.

Evenimentul va fi difuzat live pe pagina de Facebook a Editurii Humanitas si pe canalul YouTube Humanitas. Înregistrările video și audio vor fi ulterior disponibile pe canalele YouTube Humanitas și SoundCloud Humanitas.

Ioan Stanomir e un cititor pasionat. Dar și foarte subtil. I-a picat în mână un dicționar alcătuit în 1975 de către ideologii Partidului Comunist Român și a făcut din el un instrument care ne îngăduie să înțelegem mai bine nu doar societatea de acum jumătate de secol, ci și vocile radicale de azi. Citiți acest volum, dacă vreți să deslușiți drumul de la totalitarism la democrație, cu toate scurtăturile și ocolișurile lui ideologice”, spune Cristian Preda.

Marian Voicu spune despre Ioan Stanomir că ne oferă o admirabilă lectură critică a catehismului comunist: „În fraze memorabile, al căror stil este un contrapunct la barbaria limbii de lemn, el psihanalizează idiolectul minciunii, care a supraviețuit mitologiei comuniste. Omul nou trăiește, lobotomizat, într-o butaforie de tip Potemkin; liberul arbitru i-a fost amputat, iar cuvintele comuniste îl populează în continuare. Acest volum este un breviar al răului, al codului statolatriei, este o lectură transistorică memorabilă a național-comunismului românesc.”

 

Print Friendly, PDF & Email

Articole din aceeaşi categorie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.