Inocentarea Răului: Poziția GDS în cazul achitării asasinilor disidentului Gheorghe Ursu

Grupul pentru Dialog Social socotește achitarea asasinilor disidentului Gheorghe Ursu ca fiind o barbarie judiciară, o formă de a pedepsi victima și după asasinarea ei de către un regim totalitar. Redăm mai jos comunicatul GDS.

 

Pentru a înțelege mai bine mizeria morală a unei astfel de decizii juridice, trebuie să ne imaginăm oroarea revoltată pe care ar fi simțit-o o lume întreagă dacă judecătorii de la Nürnberg i-ar fi achitat pe ofițerii naziști. O astfel de decizie ar fi prăbușit încrederea în justiție.

E ceea ce face și decizia în cazul Gheorghe Ursu: compromite încrederea într-o justiție care știe să vadă clar natura unui regim totalitar și să-i pedepsească în mod adecvat represiunea specifică. Achitându-i pe asasinii lui Gheorghe Ursu, Justiția română admite că nu e capabilă să recunoască natura unui regim totalitar și să distribuie în mod corespunzător vinovățiile din interiorul lui.

România în care asasinii lui Gheorghe Ursu au fost achitați e o Românie pentru care totalitarismul nu e un rău absolut – și nici măcar un rău în sine. Iar asta e înfiorător. Fiindcă a inocenta totalitarismul înseamnă a-l resuscita ca formă politică viabilă.

Decizia Justiției române de a achita asasinii lui Gheorghe Ursu este, așadar, cea mai radicală formă juridică de reabilitare a totalitarismului comunist de după Revoluție.

 

 


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.