Grupul statuar Lovinescu-Ierunca, dezvelit într-o ceremonie oficială

Grupul statuar Lovinescu-Ierunca. Sursă foto: City News Bucureşti

Duminică, 17 decembrie, în plină perioadă de comemorare a revoluţiei din decembrie 1989, la Bucureşti va avea loc ceremonia de dezvelire a grupului statuar Lovinescu-Ierunca, cele mai importante voci ale exilului românesc.

 

Evenimentul va avea loc de la ora 12.30, în Cotroceni, la intersecția dintre străzile dr. Grigore Romniceanu și dr. Petre Herescu.

Închinat Monicăi Lovinescu (1923-2008) și lui Virgil Ierunca (1920-2006), cele mai importante voci ale exilului românesc, acest monument, unul dintre foarte puţinele ansambluri culturale din Bucureşti, operă în bronz a sculptorului Virgil Scripcariu, a fost inițiat și realizat de Fundația Humanitas Aqua Forte cu sprijinul companiei Dedeman, și este donat orașului București cu prilejul Anului Centenar Monica Lovinescu. Este un dar făcut societăţii româneşti, spune Gabriel Liiceanu.

Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca, într-o vizită în România, în 1997, alături de Gabriel Liiceanu Foto: Arhivă Gabriel Liiceanu

„Grupul statuar este o compoziție în care figurativul clasic este epurat de decorativism inutil. Spun «compoziție», pentru că în această lucrare am căutat să ilustrez și contextul istoric în care au trăit cele două personaje. Pe măsură ce-mi croiam drumul spre forma finală, m-am gândit că s-ar putea să fiu în fața celei mai importante provocări a vieții mele de sculptor de până acum”, explică Virgil Scripcariu.

Sculptorul Virgil Scripcariu. Foto: Ionuţ Macri

Ansamblul – a dezvăluit Gabriel Liiceanu într-un interviu la TVR 2 –, o înfăţişează pe Monica Lovinescu sprijinindu-şi mâna pe braţul lui Virgil Ierunca, ceea ce sugerează „ideea de diadă perfect solidară.” Accentul în acest ansamblu sculptural, explică Gabriel Liiceanu, va sta însă pe o imagine care încearcă să treacă dincolo de vizualitatea pură: Monica Lovinescu făcând un gest prin care opreşte nişte duhuri ale răului, care sunt sculptate pe trunchiul unui copac şi sunt figurate ca harpii în Odiseea homerică: „Cei doi au încercat să se opună, în viziunea sculptorului, unei epoci care era populată de duhurile răului.”

Despre Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca, Gabriel Liiceanu spune că au pătruns în constelaţia sa umană mai întâi ca o „voce”: „Ei deveniseră o funcţie, erau răzbunarea părţii noastre care nu ajungea să se rostească. Ce «cuplu» formidabil au alcătuit ei cu noi! Istoria ne transformase în infirmi ai expresiei; ei ne înapoiau darul cuvintelor. Ce terapie formidabilă a însemnat pentru noi prestaţia lor! Să am curajul să-ntreb ce-am fi fost fără Monica Lovinescu? N-a venit oare momentul, măcar acum, la centenarul nașterii sale, să ne aducem aminte cât de mult îi datorăm și cât de puțin i-am onorat memoria?”

 

Recomandări de lectură:


Google News icon  Urmăriți Puterea a Cincea și pe Google News


Print Friendly, PDF & Email

Alte articole ...

Un comentariu

  1. Constantin Zanfir spune:

    MULȚUMIRI! ADMIRAȚIE ȘI RECUNOȘTINȚĂ !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.